Weird Beard, Upside To A Down Day

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

    #1

    Weird Beard, Upside To A Down Day

    styl: stout
    alk. 4,6%

    Shit happens, czyli wpadki zdarzają się każdemu piwnemu rzemieślnikowi. A z milk stouta czasem wyjdzie czarne IPA. Był marzec i w planach warzenie kolejnej warki sztandarowego stouta Black Perle. Łatwizna. Rutyna. Ale coś poszło nie tak i w brzeczce nagromadziło się więcej cukrów niż zazwyczaj. Bezmyślne drożdźe z właściwą sobie gorliwością zrobiły swoje i naprodukowały więcej alkoholu. Piwo nie tylko stało się o ten 1% abv mocniejsze, ale i pozbawione tak pożądanych w milk stoucie cukrów resztkowych dodających ciała. Z milk stouta nagle zrobił się wysoko odfermentowany dry stout. A w browarze rozszalała się burza mózgów, co z tym fantem zrobić, łącznie z pomysłem wylania piwa do kanału. Koniec końców zdecydowano, że dry stout to straszna nuda i można to piwo uratować w ciekawszą stronę - dodano do fermentora duże ilości chmielu Bravo, Apollo i Cascade oraz ziarna kawy i okrzyknięto to "śniadaniowym czarnym IPA". Nadano piwu adekwatną nazwę, a Lup'ina postawiono na głowie.

    BARWA: ciemnobrązowa
    ZAPACH: mocna kawowa paloność i sporo słodyczy gorzkiej czekolady; słodko-palona kompozycja zapowiada raczej lagodne doznania; chmiele niewyczuwalne; jednym słowem - zapach stoutowy, daleko mu do black IPA
    SMAK: no cóż, od początku czuć, że jednak coś tu nie poszło - uderza spora wodnistość na tyle wyrazista, źe nuty pałonej kawy - obecne także w smaku - stoją jakby nieco z boku; jest tu też trochę goryczki, pomimo której piwo wciąż pozostaje bez wyrazu (jakby połączyć Guinnessa ze schwarzbierem i dosypać kawy); w końcówce pojawia się jeszcze niezbyt ciekawy, apteczny, ziołowy aromat chmielowy; jedyne co zaskakuje na korzyść, to gęsta faktura piwa, która jednak nie ratuje całości; niezależnie od wszystkiego piwo nie powinno być rozpatrywane jako black IPA, a zwykły dry stout (wtedy na tle konkurencji byłby nawet do przyjęcia).
    Attached Files
    Blog: Piwna Brytania

Related Topics

Collapse

  • Prusak
    Alchemik Browar & Pizza, Rybczewice 120 c
    Prusak
    Odwiedziłem wreszcie to miejsce. Okolica urocza, więc jeśli ktoś woli spożywać w pięknych okolicznościach przyrody to obok mamy dwór, park podworski i duży zagospodarowany staw z aleją wokół . Lokal mieści się w budynkach pofolwarcznych i gdyby się ktoś uparł mógłby powiedzieć,...
    2023-09-29, 18:10
  • darekd
    SingleCut Beersmiths, Eric More Cowbell!
    darekd
    Działający od 2012 r. browar w Astorii, części nowojorskiego Queensu, na którym jest to podobno pierwszy założony browar od czasów prohibicji

    Stout z czekoladą, wanilią oraz laktozą (chocolat milk stout) o zaw. alk. 6%

    https://www.singlecut.com/

    Aromat - czekolada,...
    2025-02-02, 00:09
  • dadek
    Belgia, Bruksela, Rue Dieudonné Lefèvre 4, La Source
    dadek
    Na koniec pobytu w Belgii opuściliśmy gościnną Flandrię i na ostatnie 3 dni przenieśliśmy się do Brukseli. Koledzy z Holandii nas ostrzegali, że tam już nie będzie tak lekko językowo jak chociażby w Leuven odległym o 18 minut jazdy pociągiem od stolicy. We Flandrii, czyli północnej...
    2024-10-14, 01:47
  • bastion
    Ukraina, Kropivnicki, Velika Perspektivna 29/35, Pub Dudliar.
    bastion
    Lokal firmowy browaru Dudliar zlokalizowany jest w samym centrum miasta co czyni go miejscem bardzo atrakcyjnym i mocno frekwentowanym. W upalny dzień w którym tam przyjechałem ogródek piwny był wypełniony po brzegi, nie było miejsca i trzeba było iść do wewnątrz. Ale generalnie nie ma tego...
    2022-01-11, 22:30
  • Prusak
    Balans, Kurpiowskie Porter
    Prusak
    Hm, miałem zamiar dokładnie opisać to piwo, ale po degustacji przeszła mi na to ochota, Ale żeby nie poprzestać na stwierdzeniu, że piwo jest "takie sobie", dwa słowa o nim. W zapachu, jeśli wziąć pod uwagę deklarowany styl, nędza. Raczej przypomina jakiegoś milk stouta niż...
    2023-03-24, 01:45
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...