Wild Beer, Blubus Maximus

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

    #1

    Wild Beer, Blubus Maximus

    styl: sour ale
    alk. 5,5%

    Ponad rok temu chłopaki z Wild Beer rozpoczęli kolaborację z londyńskim Beavertown, owocem której było bardzo dobrze przyjęte i wysoko oceniane piwo "Robus Maximus" - dziki sour z malinami. W maju br. postanowili pójść za ciosem i przygotowali tegoroczną propozycję na lato - sour ale z jagodami o nazwie "Blubus Maximus". Oba piwa uwarzone są na nietypowym zasypie z dodatkiem orkiszu (ang. spelt) i gryki (ang. buckwheat). Jako przyprawę do kotła wykorzystano w tym roku liście laurowe. Całość przefermentowano specjalnymi dzikimi drożdżami dostępnymi tylko w browarze Wild Beer. A na końcu, do fermentora, zadano jagody. Podobnie, jak rok temu, postanowiono wrzucić tyle owoców ile tylko się da - wyszła tego cała tona. Oczywiście zrodziło to pewne obawy, czy aby nie powstanie z tego zwykłe piwo owocowe, ale dzikie drożdże i bakterie bardzo dobrze poradziły sobie z cukrami zamieniając brzeczkę w wyrazistego soura.

    BARWA: ciemnoróżowo-fioletowa - rozcieńczonego soku jagodowego; wysokie zmętnienie
    ZAPACH: intensywna owocowa (może i nawet jagodowa) kwaśność złamana wyrazistą nutą liścia laurowego; jest tu jeszcze trochę goździkowej korzenności; całość składa się w niezwykle osobliwą kwaśno-korzenną kompozycję
    SMAK: w sumie mało subtelny - mnóstwo winnej, owocowej kwaśności (choć trudno wyczuć same jagody, bardziej kojarzy się z ciemnymi owocami po prostu) i towarzyszących mu nut korzennych, przypominających nieco przyprawy świąteczne: trochę goździka, trochę gałki, może nawet cynamonu; aromatu konkretnie liścia laurowego jakoś nie wyczuwam, ale to może i lepiej, bo ten składnik budził moje opory... smak bardzo orzeźwiający, kwaśność owocowa nie przegięta, ale w sumie nic więcej ciekawego się tu nie dzieje; szkoda, bo oczekiwałem większych doznań. Można ewentualnie się zastanowić, czy przy tak dużym udziale "wsadu" owocowego to jest jeszcze piwo, czy już raczej wino jagodowe?
    Attached Files
    Blog: Piwna Brytania

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Czechy, Dolní Dunajovice, Mlýnská, Pivovar Wild Creatures
    dadek
    To bez wątpienia najbardziej oryginalny i jedyny taki browar w České Republice. Małżeństwo Jitka i Libor Ilčíkoví z piwami Wild Creatures dali się po raz pierwszy poznać polskim spijaczom sztosów na festiwalu Beer Geek Madness w listopadzie 2019 roku. Wtedy to odbywał się on pod hasłem...
    2022-09-08, 02:08
  • Petitpierre
    Fortuna, Fortunatus Wild Ale Peach
    Petitpierre
    W zapachu brzoskwinia, trochę cukru kandyzowanego, konia nie ma, może źrebię, konia-ku też brak, nuta dolna więcej brzoskwini, w smaku brzoskwinia również, ale herbata brzoskwiniowa, goryczka dość wysoka i taniczna. Takie piwo owocowe, beczki ani pół, dzikości ledwo co. a 21 zł jest. Never...
    2025-02-14, 11:03
  • Javox
    Pinta Barrel, Rose Wild Ale
    Javox
    Butelka 375 ml, alko 6.5%.

    Dodatki: naturalne soki NFC (not from concentrate): wiśnia, czarna porzeczka, aronia.
    Chmiel - Lubelski.

    Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
    Lacing - nie za dużo.
    Gaz - średni.
    Barwa - mętny, blady czerwony....
    2024-11-22, 16:38
  • Javox
    Wild Beer, Under the Sun
    Javox
    Hazy IPA z alko 4.7%

    Chmiele: Eldorado, Sabro Cryo, Talus, Idaho 7 Cryo i CryoPOP.

    Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
    Lacing - krążki.
    Gaz - średni.
    Barwa - lekko zamglony, jaśniejszy żółto-pomarańczowy.
    Aromat - cytrusy...
    2024-08-11, 22:38
  • Javox
    Wild Beer, Mile Maker
    Javox
    Oat Pale Ale - New England / Hazy
    Chmiele: Citra I Simcoe
    Alko 4.5%

    Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
    Lacing - nie za dużo.
    Gaz - średni.
    Barwa - zamglony, jasny żółto pomarańczowy.
    Aromat - cytrusy, pomarańcza, żółte jabłko....
    2024-04-07, 14:31
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...