styl: sour ale (BA)
alk. 4,7%
Kupażowany "The Blend" to najnowszy pomysł Wild Beer przygotowany na lato. Jest to specjalne piwo, którego koncepcja nawiązuje do tradycji wyrobu piw typu gueuze, wypuszczone w bardzo limitowanej serii. Wybrano w browarze pięć najlepszych sour ale'i dojrzewających od trzech lat w drewnianych beczkach po róznych trunkach i zmieszano je ze sobą. Każde z tych piw było fermentowane innym rodzajem dzikich drożdży i dojrzewało inny okres czasu. Piwo właśnie trafiło do sprzedaży, a ma zapoczątkować serię rocznikowanych sour blendów wypuszczanych w okresie letnim.
BARWA: ciemnozłota
ZAPACH: mocne kwaskowate nuty owocowe wzmocnione są ostrzejszą kwasowością octową; jest tu też korzenno-cytrusowy wątek kojarzący się z witbierem i wyraźne nuty stajenne (końska derka)
SMAK: początkiem rządzi mocny, bezkompromisowy kwas zbudowany z cierpkiej kwasowości cytrynowej i ostrzejszej - octowej; i kiedy już wydaje się, że nic więcej poza ten kwas się nie przebije, to zaczynamy wyczuwać niuanse, dzięki którym piwo powoli wznosi się na wyżyny: najpierw nuta owocowa, jabłkowa (żeby była jasność - też kwaskowata, antonówkowa taka), później pojawiają się przyprawy (zioła, goździki), lekka końska derka i w końcu jesteśmy w stanie wyczuć coś, co buduje profil smakowy od samego początku otulając delikatnie wszystkie te kwaśne nuty - daleki aromat waniliowy; wanilia - taka, jak w RIS-ach z beczki po burbonie - jest tu od samego początku, ale dopiero w końcówce daje się wyraźnie wyodrębnić.
alk. 4,7%
Kupażowany "The Blend" to najnowszy pomysł Wild Beer przygotowany na lato. Jest to specjalne piwo, którego koncepcja nawiązuje do tradycji wyrobu piw typu gueuze, wypuszczone w bardzo limitowanej serii. Wybrano w browarze pięć najlepszych sour ale'i dojrzewających od trzech lat w drewnianych beczkach po róznych trunkach i zmieszano je ze sobą. Każde z tych piw było fermentowane innym rodzajem dzikich drożdży i dojrzewało inny okres czasu. Piwo właśnie trafiło do sprzedaży, a ma zapoczątkować serię rocznikowanych sour blendów wypuszczanych w okresie letnim.
BARWA: ciemnozłota
ZAPACH: mocne kwaskowate nuty owocowe wzmocnione są ostrzejszą kwasowością octową; jest tu też korzenno-cytrusowy wątek kojarzący się z witbierem i wyraźne nuty stajenne (końska derka)
SMAK: początkiem rządzi mocny, bezkompromisowy kwas zbudowany z cierpkiej kwasowości cytrynowej i ostrzejszej - octowej; i kiedy już wydaje się, że nic więcej poza ten kwas się nie przebije, to zaczynamy wyczuwać niuanse, dzięki którym piwo powoli wznosi się na wyżyny: najpierw nuta owocowa, jabłkowa (żeby była jasność - też kwaskowata, antonówkowa taka), później pojawiają się przyprawy (zioła, goździki), lekka końska derka i w końcu jesteśmy w stanie wyczuć coś, co buduje profil smakowy od samego początku otulając delikatnie wszystkie te kwaśne nuty - daleki aromat waniliowy; wanilia - taka, jak w RIS-ach z beczki po burbonie - jest tu od samego początku, ale dopiero w końcówce daje się wyraźnie wyodrębnić.