Chorlton, Farmhouse IPA

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

    #1

    Chorlton, Farmhouse IPA

    styl: IPA
    alk. 7,5%

    Mike, założyciel browaru Chorlton, z rozmysłem nie wkroczył na ścieżkę mocno nachmielonych IPA. Przyznając, że pierwszym piwem, które wywarło na nim wielkie wrażenie, było IPA od Kernela, jednocześnie zauważa, że w tym segmencie piwnego rynku UK coraz trudniej zabłysnąć. Poszukując swojego miejsca znalazł je więc w piwach kwaśnych. Istniejący w zasadzie od paru miesięcy browar pracuje na zestawie 16hl, choć warki zazwyczaj sięgają 13hl i warzone są z częstotliwością dwie na trzy tygodnie. Warzone są głównie kwaśne ciekawostki, jak mocno nachmielone gose i berliner weisse, czy wariacje w postaci ciemnego, mocnego imperial gose. Ale browar wypuszcza także piwa bardziej standardowe, choć - trzeba przyznać - w interesujących wersjach. Przykładem jest testowane "Farmhouse IPA". Jest to kupaż dwóch IPA warzonych w różnym czasie i zmieszanych przed zabutelkowaniem - jedno fermentowało przez 4 mies. na dzikich drożdżach z dodatkiem płatków dębowych, drugie uwarzone na drożdżach Saison z dużym dodatkiem chmieli na aromat - Nugget i Brewers Gold.

    BARWA: bursztynowa
    ZAPACH: potężna, "końska" dawka końskiej derki, spod której wydostaje się lekka octowa kwaskowatość, ale i ciekawa łagodność, a nawet lekka słodycz rześkich nut cytrusowych (słodkie mandarynki); całość przesycona jest intensywnym aromatem waniliowym; bukiet mocno odjechany, ale bardzo obiecujący
    SMAK: nie będzie to piwo dla każdego - spora octowa kwaśność pcha to piwo w obszary zarezerwowane dla amatorów tego typu doznań; przewodniej kwaśnej nucie smakowej towarzyszą intensywne wątki drożdżowe (końska derka, przyprawy korzenne), miodowa słodowość charakterystyczna dla piw domowych oraz mocna, dość tępawa goryczka; całość, będąca chaotycznym zlepkiem wszystkich tych składowych, buduje w sumie niezbyt wyszukaną "belgijską" kompozycję przypominającą piwa z browarów restauracyjnych (pewnie z powodu dużej ilości nut drozdżowych); mnie jakoś nie przekonało.
    Attached Files
    Blog: Piwna Brytania

Related Topics

Collapse

  • darekd
    Reichenbrand, [Ritterguts Gose] Lichtenhainer Ritterguts Weisse
    darekd
    Ekipa kontraktowego Ritterguts Gose wyszła w warzeniu poza Gose i w saksońskim browarze Reichenbrand odtworzyli recepturę z Turyngii.
    Lichtenhainer to stary górnofermentacyjny styl, który podobnie jak Grodzisz jest nieco wędzone i podobnie jak Berliner Weisse do brzeczki dodano bakterie...
    2022-10-17, 21:01
  • wpadzio
    Reichenbrand, [Ritterguts Gose] Original Ritterguts Gose
    wpadzio
    Ciekawa saksońska współpraca. Odwołujące się do tradycyjnej 200-letniej receptury gose kontraktowego Ritterguts Gose z Borny, warzone w sięgającym historią drugiej połowy XIX browarze Reichenbrand z Lipska. Styl Gose, wywodzący się właśnie z tych rejonów Niemiec to jeden z najstarszych...
    2018-08-25, 13:29
  • pebejot
    Mołdawia, Kiszyniów, Stefan cel Mare si Sfant Boulevard 71, Keller Holz
    pebejot
    Kolejny minibrowar o olbrzymim potencjale, otwarty w 2021 roku.
    Firmowy lokal mieści się na najbardziej reprezentacyjnej ulicy w Kiszyniowie w odległości 2 km od dworca kolejowego.
    Po przekroczeniu progu poczułem jak bije we mnie atmosfera niedoskonałości samego siebie.
    Jest...
    2024-01-06, 21:27
  • pebejot
    Rumunia, Bukareszt, Strada Mehadia 43, Anagram Brewery
    pebejot
    Ciekawy browar rzemieślniczy zlokalizowany w jeszcze ciekawszym miejscu z dala od centrum miasta.
    Browar znajduje się w industrialnej dzielnicy i ma własny wyszynk.
    Z centrum można tu dojechać tramwajami 11 i 44, a następnie przejść kilkaset metrów przez nieciekawą dzielnicę....
    2024-08-28, 23:19
  • darekd
    Bubeneč, Farmhouse Ale
    darekd
    Minibrowar w Pradze.

    https://www.pivovarbubenec.cz/

    Ekstr. 13%
    Alk. 5,8%

    Aromat - owoce (cytrusy, morele), lekki chmiel
    Piana - wyższa, zwarta, trwała, dłuższy kożuszek, zostaje na szkle
    Barwa - żółto-złota, zmętniona
    Wysycenie...
    2023-10-27, 23:14
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...