Anspach & Hobday, The Smoked Brown

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

    Anspach & Hobday, The Smoked Brown

    styl: smoked brown ale
    alk. 6,0%

    Piwo zainspirowane starą brytyjską tradycją, gdy słodowanie ziarna odbywało się nad otwartym ogniem, dającym lekko wędzony smak, a piwo dojrzewało w dębowych beczkach. Browar do produkcji piwa użył niemieckiego słodu wędzonego drewnem bukowym, a gotowe piwo leżakowało w obecności płatków dębowych. W odróżnieniu od większości craftowych brown ale na rynku, do których dodawane są orzechy lub obficie sypany jest chmiel, to piwo zachowuje swój oryginalny charakter. Standardy łamie jedynie nieco większa zawartość alkoholu.

    BARWA: ciemnobrązowa
    ZAPACH: słodki aromat z bezkompromisową wędzonką godną najlepszych bamberskich wzorców; z intensywną szynkową wędzonką fantastycznie miesza się karmelowa słodycz, a wśród nich pojawiają się lżejsze nuty owocowe - morele, rodzynki
    SMAK: wędzoność nie ustępuje, choć nie ma już tak jednoznacznie szynkowego charakteru; pewnie dlatego, że obok niej pojawia się wyraźna paloność i ziemista goryczka; nie jest też tak słodko, jak sugerowałby zapach - słodka karmelowość ginie wśród lekkich kwaskowatych nut owocowych, pozostawiając charakterystyczną wytrawną końcówkę z odległymi nutami waniliowymi i popiołowymi; bardzo dobre, bardzo wędzone piwo
    Attached Files
    Blog: Piwna Brytania
Przetwarzanie...
X