styl: amber ale
alk. 4,8%
"Red Ale" to wyłącznie piwo jednosezonowe, wprowadzone przez browar Cloudwater w okresie jesiennym. W odróżnieniu od propozycji wielosezonowych nachmielonych tej jesieni po nowozelandzku, testowany amber powstał w oparciu o chmiele amerykańskie, ale z wiodącą nutą Mosaika przypominającego Nową Zelandię. Obok niego na aromat użyto tu Citrę i Simcoe, na goryczkę Perle. W zasypie znalazły się słody Best Ale, Clear Choice Pale, jasny monachijski, pszeniczny, karmelowy, Dark Crystal. Piwo fermentowane drożdżami American Pale Ale.
BARWA: bursztynowa
ZAPACH: przewaga chmielowych aromatów spod znaku Mosaika - melonowo, grejpfrutowo, ale i trochę naftowo, w tle nieco świeżych nut słodkich pomarańczy
SMAK: zrównoważony chmielowo-słodowy profil bardzo wytrawny w odbiorze z wyrazistą, nieco tępą ziołową goryczką na początku, tłumiącą przebijające się powoli chmielowe aromaty - lekkie cytrusy, łagodne nuty kwiatowe, duszące nuty naftowe; słodowość pojawia się zdecydowanie później - delikatna, aromatyczna, orzechowa, nieco biszkoptowa, owocowa - pyszna (kompletnie pozbawiona ciężkich nut karmelowych); nie wnosi słodyczy, jedynie urozmaica swoim aromatem kompozycję chmielową. Bardzo dobre, dopracowane (co w przypadku tego browaru jest - jak widzę - standardem) piwo.
alk. 4,8%
"Red Ale" to wyłącznie piwo jednosezonowe, wprowadzone przez browar Cloudwater w okresie jesiennym. W odróżnieniu od propozycji wielosezonowych nachmielonych tej jesieni po nowozelandzku, testowany amber powstał w oparciu o chmiele amerykańskie, ale z wiodącą nutą Mosaika przypominającego Nową Zelandię. Obok niego na aromat użyto tu Citrę i Simcoe, na goryczkę Perle. W zasypie znalazły się słody Best Ale, Clear Choice Pale, jasny monachijski, pszeniczny, karmelowy, Dark Crystal. Piwo fermentowane drożdżami American Pale Ale.
BARWA: bursztynowa
ZAPACH: przewaga chmielowych aromatów spod znaku Mosaika - melonowo, grejpfrutowo, ale i trochę naftowo, w tle nieco świeżych nut słodkich pomarańczy
SMAK: zrównoważony chmielowo-słodowy profil bardzo wytrawny w odbiorze z wyrazistą, nieco tępą ziołową goryczką na początku, tłumiącą przebijające się powoli chmielowe aromaty - lekkie cytrusy, łagodne nuty kwiatowe, duszące nuty naftowe; słodowość pojawia się zdecydowanie później - delikatna, aromatyczna, orzechowa, nieco biszkoptowa, owocowa - pyszna (kompletnie pozbawiona ciężkich nut karmelowych); nie wnosi słodyczy, jedynie urozmaica swoim aromatem kompozycję chmielową. Bardzo dobre, dopracowane (co w przypadku tego browaru jest - jak widzę - standardem) piwo.