styl: saison
alk. 5,0%
W tym roku odbyła się czwarta edycja brytyjskiego konkursu piw domowych - Great British Homebrew Challenge - bliźniaczo podobnego do naszego konkursu, organizowanego przez PSPD. Co rok, o tej samej porze, zwycięskie piwo warzone jest w browarze komercyjnym i sprzedawane tylko w jednej sieci handlowej. Zgłoszenia przyjmowane są do końca lipca, wolno zgłosić maksymalnie dwa piwa, ale tylko po jednym z wybranej kategorii. Kategorie opisane są tak, że właściwie obejmują one piwa we wszystkich możliwych stylach. Werdykt zapada w sierpniu, komisja sędziowska składa się z przedstawicieli browaru Thornbridge (który następnie warzy zwycięskie piwo), sieci handlowej Waitrose (która je dystrybuuje) i sędziów niezależnych.
Spośród ponad 200 zgłoszeń, zwycięskim piwem 2015 wybrano saisona rabarbarowego, uwarzonego przez 29-letniego Willa Alstona (piwo startowało w kategorii "Speciality Beers"). Will jest z zawodu astrofizykiem, a piwowarstwem domowym zajmuje się ledwie od roku. Niemniej Rob Lovatt, piwowar z Thornbridge, pochwalił zwycięskie piwo, które dysponując bardzo złożonym bukietem smakowym zachowuje świeżość i pijalność. No, a Waitrose zaciera ręce, że trafiło im się piwo uwarzone w stylu, który najszybciej znika z półek sklepowych.
BARWA: złota
ZAPACH: początkowo jedynie niezbyt intensywny aromat końskiej derki, nieco później trochę goździka i bardziej korzennie, ale bez rabarbaru
SMAK: tutaj już bardziej intensywne nuty drożdżowe w postaci końskiej derki, przypraw korzennych, głównie goździka, ale i siana oraz lżejszych akcentów kwiatowych idealnie wplecione w wyrazistą kwaskowatość, prawdopodobnie rabarbarową (smaku rabarbaru nie czuć, choć zdecydowanie nie jest to kwaskowatość cytrusowa spotykana w wielu innych saisonach); smak zdecydowanie wytrawny, choć momentami wydaje się wręcz słodki od nagromadzenia estrów i fenoli; w tle obecna ziołowo-ziemista goryczka, lepiej wyczuwalna w posmaku; bardzo dobre, mocno orzeźwiające piwo.
alk. 5,0%
W tym roku odbyła się czwarta edycja brytyjskiego konkursu piw domowych - Great British Homebrew Challenge - bliźniaczo podobnego do naszego konkursu, organizowanego przez PSPD. Co rok, o tej samej porze, zwycięskie piwo warzone jest w browarze komercyjnym i sprzedawane tylko w jednej sieci handlowej. Zgłoszenia przyjmowane są do końca lipca, wolno zgłosić maksymalnie dwa piwa, ale tylko po jednym z wybranej kategorii. Kategorie opisane są tak, że właściwie obejmują one piwa we wszystkich możliwych stylach. Werdykt zapada w sierpniu, komisja sędziowska składa się z przedstawicieli browaru Thornbridge (który następnie warzy zwycięskie piwo), sieci handlowej Waitrose (która je dystrybuuje) i sędziów niezależnych.
Spośród ponad 200 zgłoszeń, zwycięskim piwem 2015 wybrano saisona rabarbarowego, uwarzonego przez 29-letniego Willa Alstona (piwo startowało w kategorii "Speciality Beers"). Will jest z zawodu astrofizykiem, a piwowarstwem domowym zajmuje się ledwie od roku. Niemniej Rob Lovatt, piwowar z Thornbridge, pochwalił zwycięskie piwo, które dysponując bardzo złożonym bukietem smakowym zachowuje świeżość i pijalność. No, a Waitrose zaciera ręce, że trafiło im się piwo uwarzone w stylu, który najszybciej znika z półek sklepowych.
BARWA: złota
ZAPACH: początkowo jedynie niezbyt intensywny aromat końskiej derki, nieco później trochę goździka i bardziej korzennie, ale bez rabarbaru
SMAK: tutaj już bardziej intensywne nuty drożdżowe w postaci końskiej derki, przypraw korzennych, głównie goździka, ale i siana oraz lżejszych akcentów kwiatowych idealnie wplecione w wyrazistą kwaskowatość, prawdopodobnie rabarbarową (smaku rabarbaru nie czuć, choć zdecydowanie nie jest to kwaskowatość cytrusowa spotykana w wielu innych saisonach); smak zdecydowanie wytrawny, choć momentami wydaje się wręcz słodki od nagromadzenia estrów i fenoli; w tle obecna ziołowo-ziemista goryczka, lepiej wyczuwalna w posmaku; bardzo dobre, mocno orzeźwiające piwo.
Comment