Beavertown, Applelation

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

    #1

    Beavertown, Applelation

    styl: saison
    alk. 8,7%

    Historia tego piwa sięga niemal początków Beavertown; premiera miała miejsce we wrześniu 2013 r. w ramach serii eksperymentalnej Alpha Series. Po pierwszych sukcesach z najpopularniejszymi stylami IPA i APA w browarze postanowiono uwarzyć jakiegoś modnego saisona. Nie wiadomo dokładnie, w którym momencie wyskoczył pomysł, żeby zrobić saisona w typie szampańskim - rześkiego, kwaskowatego, z mocnym wysyceniem - prawdopodobnie wtedy, gdy zdecydowano, że do fermentacji pójdą drożdże francuskie zamiast belgijskich. Odpowiednią kwaskowatość miał zapewnić sok z jabłek odmiany Bramley, znanej w UK z wysokiej kwaśności. Piwo nazwano "Barley Champagne" i rozlano do dużych butelek 660 ml. Elegancko. A ostatnio, w styczniu, browar zdecydował się na zmianę wizerunku piwa - nazwę zmieniono na "Applelation", a piwo rozlano w puszki.

    BARWA: złota
    ZAPACH: intensywny aromat jabłkowy i lekko zdziczałe nuty saisona dają w efekcie swoiski bukiet świeżo wyciśniętego soku z jabłek - nadgniłych, zleżałych gdzieś tam w sadzie pod drzewem, a nawet lekko podfermentowanych
    SMAK: po takim aromacie spodziewałem się czegoś na kształt cydru może, tymczasem kompletne zaskoczenie: żadnego cydru, soku jabłkowego, kompotu... nic z tych rzeczy; przede wszystkim mamy tu potężną dzikość osadzoną na solidnej bazie słodowej; kwaskowato-słodkim dzikim nutom drożdżowym brakuje nieco do charakterystycznych aromatów końskiej derki, to wersja bardziej zbliżona do dzikości przegniłych gruszek; nuty jabłkowe obecne są właściwie tylko jako dodatek w postaci lekko kwaskowatego akcentu owocowego i aromatu jabłkowego w tle; smak nie męczy też nadmierną słodyczą, rzeczywiście jest taczej świeżo i orzeźwiająco; słodowość wyczuwalna w postaci ciężkiego ciała, ale bez nut smakowych, za to z mocno rozgrzewającą nutą alkoholową.
    Attached Files
    Blog: Piwna Brytania

Related Topics

Collapse

  • Javox
    Beavertown, Heavy Gravity
    Javox
    Hazy IPA z alko 6.5% (IBU 35).
    Chmiele: Talus, Strata.

    Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
    Lacing - trochę było.
    Gaz - średni.
    Barwa - zamglony, blady żółty.
    Aromat - cytrusy i tropiki.
    Smak - słodkawe, cytrusy, pomarańcza, egzotyka,...
    2024-03-19, 23:51
  • darekd
    Renton, Lola
    darekd
    Kraftowy browar z miasta Fano w regionie Marche

    Saison z szałwią i kolendrą

    13,5% ekstr.
    5,5% alk

    https://www.birrificiorenton.it/lola-eng

    Aromat - na początku kwaskowo-cierpkie owoce, które przypominają mi pigwę, jest ziarnisty słód, potem...
    2024-08-30, 21:11
  • darekd
    Maians, Espiga Crescent Moon
    darekd
    Nowoczesny rzemieślniczy browar z katalońskiego Sant Llorenç d'Hortons pod Barceloną, o którym pisał Wpadzio:

    https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...spiga-pale-ale

    Właściwie to wszystkie ich piwa to marka Espiga, tak że kojarzy się to z nazwą browaru.

    Określone...
    2023-06-18, 22:22
  • Javox
    Beavertown, Lupuloid IPA
    Javox
    IPA z północnych przedmieść Londynu. Alko 6,7% i IBU 55.
    W składzie chmiele: Columbus, Citra, Mosaic, Ekuanot.

    Piana - więcej na początku potem cienka warstewka.
    Lacing - sporo, prawie pełne krążkowanie.
    Barwa - zamglony, opalizujący żółto pomarańczowy....
    2018-10-14, 17:34
  • Dreamer
    Beavertown, Sapling IPA
    Dreamer
    Sapling to New England IPA fermentowane szczepem drożdży London Fog dającym miękki owocowy aromat i nieco łagodnej słodyczy. Aby było jak najbardziej owocowo do kotła wrzucono sporo odmian chmielu dających aromaty owoców tropikalnych, dwie wiodące - australijską Enigmę i Galaxy, a poza...
    2018-10-04, 19:51
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...