styl: porter
alk. 7,4%
Nowość z Buxton. Górnofermentacyjny porter z ziarnami kakao, wanilią i dodatkiem gwatemalskiej kawy El Limon. Premiera piwa miała miejsce na początku kwietnia.
BARWA: ciemnobrązowa, niemal czarna
ZAPACH: słodkie, czekoladowo-waniliowe praliny z nutami ostro palonej kawy i fantastycznym aromatem świeżo otworzonej torebki kakao; no, zapowiada się bardzo słodko
SMAK: tu jednak słodycz zepchnięta do dalekiego posmaku, a dominuje szorstkość, wyrazistość, paloność; główna nuta smakowa to jakby rozgryzać mocno palone ziarna kawy sięgając od czasu do czasu łyżką po kakao w proszku - palona kawowość i kakaowość (nie czekoladowość) są pyszne; towarzyszą im charakterystyczne, bardzo intensywne nuty popiołowe; powoli gorzkie kakao przekształca się w chmielową goryczkę i dopiero gdzieś w końcówce plącze się wanilia razem z miękką, mleczną słodyczą (choć nie ma w piwie laktozy) i owsianą gładkością (owies jest); bardzo intensywne, treściwe, w dodatku gęste piwo. Pycha
alk. 7,4%
Nowość z Buxton. Górnofermentacyjny porter z ziarnami kakao, wanilią i dodatkiem gwatemalskiej kawy El Limon. Premiera piwa miała miejsce na początku kwietnia.
BARWA: ciemnobrązowa, niemal czarna
ZAPACH: słodkie, czekoladowo-waniliowe praliny z nutami ostro palonej kawy i fantastycznym aromatem świeżo otworzonej torebki kakao; no, zapowiada się bardzo słodko
SMAK: tu jednak słodycz zepchnięta do dalekiego posmaku, a dominuje szorstkość, wyrazistość, paloność; główna nuta smakowa to jakby rozgryzać mocno palone ziarna kawy sięgając od czasu do czasu łyżką po kakao w proszku - palona kawowość i kakaowość (nie czekoladowość) są pyszne; towarzyszą im charakterystyczne, bardzo intensywne nuty popiołowe; powoli gorzkie kakao przekształca się w chmielową goryczkę i dopiero gdzieś w końcówce plącze się wanilia razem z miękką, mleczną słodyczą (choć nie ma w piwie laktozy) i owsianą gładkością (owies jest); bardzo intensywne, treściwe, w dodatku gęste piwo. Pycha