Buxton, Double Axe (Barrel Aged)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

    Buxton, Double Axe (Barrel Aged)

    styl: double IPA (BA)
    alk. 10,4%

    Kolejna ciekawa premiera z Buxton - dla upamiętnienia 200. warki z nowej warzelni (uruchomionej w 2014 r.) browar postanowił przygotować coś specjalnego. W tym celu wykorzystał swoje flagowe double IPA "Double Axe", które przelał na leżakowanie w beczkach po armaniaku. Taka ciekawostka, bo leżakowane w beczkach IPA (choćby nawet imperialne) to spora rzadkość. W pewnym sensie staje się to nawet zaprzeczeniem idei India Pale Ale, które przecież zaleca się spożywać jak najświeższe. Sprawdźmy więc jak poddały się działaniu czasu (i beczki) świeże aromaty Amarillo, Citry i Mosaika delikatnie układające się na biszkoptowej słodowości z wyjściowego "Double Axe".

    BARWA: bursztynowa
    ZAPACH: intensywna, słodka kompozycja szlachetnej słodowości ożywionej akcentem cytrusów, przesycona wytworną nutą alkoholową o subtelnym aromacie drewna; uwalniające się z upływem czasu aromaty miodowe powodują, że zapach pomału ewoluuje od głębokiego barley wine w kierunku ciężkiego likieru miodowego
    SMAK: pyszna kontynuacja zapachu; z całego bogatego nachmielenia pozostał tylko pojedynczy akcent cytrusowy, ale nie o to chodzi; trzeba pamiętać, że double IPA, to oprócz podwójnej dawki chmielu także podwójnie mocna baza słodowa, która po wyleżakowaniu dała znakomite barley wine; jest bardzo słodko; słodowość nabiera wyraźnie charakteru aromatycznego likieru miodowego urozmaiconego wytworną nutą drewna i alkoholu; chmielowy akcent cytrusowy, czyli aromat kwaskowatych pomarańczy i wyrazista grejpfrutowa goryczka fantastycznie przełamują i łagodzą słodową treściwość; ciężkie, słodkie piwo w sam raz do nieśpiesznej degustacji
    Attached Files
    Blog: Piwna Brytania
Przetwarzanie...
X