styl: Berliner Weisse
alk. 4,0%
Piwo, które niedawno miało premierę w związku z nadchodzącą ciepłą porą roku. Uwarzone w stylu Berliner Weisse w interpretacji browaru Siren polegającej na dodaniu 4kg (!!!) lasek wanilii oraz nachmieleniu odmianami Equinox i Enigma.
BARWA: ciemnosłomkowa
ZAPACH: intensywna cytrynowa kwaskowatość z jeszcze intensywniejaszą dawką aromatycznej, waniliowej słodyczy, przypominającej cukier waniliowy; odczucie dość specyficzne, ale kuszące
SMAK: kompletny brak słodyczy w piwie o tak silnym aromacie waniliowym to jedno z najbardziej zaskakujących wrażeń smakowych; poza tym mamy tu oczywiście cytrynową kwaskowatość, ale umiarkowaną, przyjemną i orzeźwiającą, pozostawiającą sporo miejsca na inne doznania: wanilię mieszającą się z akcentami chmielowymi - ziołowymi, lekko cytrusowymi, pełnymi posmaków ziemistych, mineralnych oraz dość nieoczywiste nuty popiołowe, korzenne nuty jałowca i w końcu słodowość o smaku chleba razowego (nie potrafię określić, czy są one efektem składników dodanych do piwa czy wcześniejszego oddziaływania na zmysł smaku wyrazistej kwaskowatości która zaburzyła percepcję)
alk. 4,0%
Piwo, które niedawno miało premierę w związku z nadchodzącą ciepłą porą roku. Uwarzone w stylu Berliner Weisse w interpretacji browaru Siren polegającej na dodaniu 4kg (!!!) lasek wanilii oraz nachmieleniu odmianami Equinox i Enigma.
BARWA: ciemnosłomkowa
ZAPACH: intensywna cytrynowa kwaskowatość z jeszcze intensywniejaszą dawką aromatycznej, waniliowej słodyczy, przypominającej cukier waniliowy; odczucie dość specyficzne, ale kuszące
SMAK: kompletny brak słodyczy w piwie o tak silnym aromacie waniliowym to jedno z najbardziej zaskakujących wrażeń smakowych; poza tym mamy tu oczywiście cytrynową kwaskowatość, ale umiarkowaną, przyjemną i orzeźwiającą, pozostawiającą sporo miejsca na inne doznania: wanilię mieszającą się z akcentami chmielowymi - ziołowymi, lekko cytrusowymi, pełnymi posmaków ziemistych, mineralnych oraz dość nieoczywiste nuty popiołowe, korzenne nuty jałowca i w końcu słodowość o smaku chleba razowego (nie potrafię określić, czy są one efektem składników dodanych do piwa czy wcześniejszego oddziaływania na zmysł smaku wyrazistej kwaskowatości która zaburzyła percepcję)