styl: IPA
alk. 7,0%
Mijają miesiące, a Wiper & True wciąż pozostaje projektem kontraktowym. Michael i William deklarowali jakiś czas temu, że myślą o założeniu własnego browaru, ale jak na razie żadnych konkretów nie słychać. Piwa nadal warzą w bristolskim Ashley Down ze sporym powodzeniem wprowadzając nowości, ale i - co ciekawe - równie często wznawiając piwa, które wcześniej odniosły sukces. Jednym z nich jest "Quintet", IPA, które miało premierę latem 2014. Nazwa pochodzi od pięciu odmian chmielu użytych do nachmielenia: Centennial, Citra, Mosaic, Columbus i Sorachi Ace. Piwo uwarzone jest na zasypie ze słodów Golden Promise, monachijskiego, CaraGold i pszenicznego, fermentowane drożdżami US-05. Deklarowana goryczka raczej niewysoka: IBU 39.
BARWA: jasnobursztynowa
ZAPACH: wyczuwalne na początku bardzo świeże, owocowe nuty cytrusów i owoców tropikalnych pomału ustępują miejsca słodkim akcentom landrynkowym, waniliowym, kokosowym; w końcu robi się bardzo słodko
SMAK: cytrusowo-tropikalny chmielowy początek jest bardzo obiecujący; jednak po lekkim i aromatycznym starcie dość szybko paletę smakową opanowują słodkie waniliowo-kokosowe nuty Sorachi; a już zupełnie cięźko robi się, gdy w ślad za nimi pojawia się przytłaczająca, słodka, karmelowa słodowość; mdlące nuty ożywia dość intensywna ziołowa goryczka, ale ta z kolei jest zdycydowanie zbyt długa, zalegająca, a nawet wywołująca odrętwienie podniebienia; lekkości piwu nie przydaje też dość ostra nuta alkoholowa wyczuwalna w końcówce; podsumowując: jest chmiel, są owoce, ale jednocześnie jest słodko, mdląco, ulepkowato i gorzko
alk. 7,0%
Mijają miesiące, a Wiper & True wciąż pozostaje projektem kontraktowym. Michael i William deklarowali jakiś czas temu, że myślą o założeniu własnego browaru, ale jak na razie żadnych konkretów nie słychać. Piwa nadal warzą w bristolskim Ashley Down ze sporym powodzeniem wprowadzając nowości, ale i - co ciekawe - równie często wznawiając piwa, które wcześniej odniosły sukces. Jednym z nich jest "Quintet", IPA, które miało premierę latem 2014. Nazwa pochodzi od pięciu odmian chmielu użytych do nachmielenia: Centennial, Citra, Mosaic, Columbus i Sorachi Ace. Piwo uwarzone jest na zasypie ze słodów Golden Promise, monachijskiego, CaraGold i pszenicznego, fermentowane drożdżami US-05. Deklarowana goryczka raczej niewysoka: IBU 39.
BARWA: jasnobursztynowa
ZAPACH: wyczuwalne na początku bardzo świeże, owocowe nuty cytrusów i owoców tropikalnych pomału ustępują miejsca słodkim akcentom landrynkowym, waniliowym, kokosowym; w końcu robi się bardzo słodko
SMAK: cytrusowo-tropikalny chmielowy początek jest bardzo obiecujący; jednak po lekkim i aromatycznym starcie dość szybko paletę smakową opanowują słodkie waniliowo-kokosowe nuty Sorachi; a już zupełnie cięźko robi się, gdy w ślad za nimi pojawia się przytłaczająca, słodka, karmelowa słodowość; mdlące nuty ożywia dość intensywna ziołowa goryczka, ale ta z kolei jest zdycydowanie zbyt długa, zalegająca, a nawet wywołująca odrętwienie podniebienia; lekkości piwu nie przydaje też dość ostra nuta alkoholowa wyczuwalna w końcówce; podsumowując: jest chmiel, są owoce, ale jednocześnie jest słodko, mdląco, ulepkowato i gorzko