Meantime, Meantime Chocolate

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lzkamil
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 3611

    Meantime, Meantime Chocolate

    Ciemne piwo dolnej fermentacji, but. 0.33 l, alk. 4.5%
    Ciemnobrazowy kolor, pod swiatlo ciemnowisniowy. Piana bardzo szybko opada prawie do zera, gazu nie za wiele. Gorzkoczekoladowo-chmielowy aromat, w smaku tez gorzka czekolada z lekka chmielowa goryczka, w posmaku ta czekolada sie robi bardziej mleczna. Niby wole piwne piwo i czekoladowa czekolade, ale to piwo w przeciwienstwie do np. Double Chocolate Stout, nie jest czekoladowe w doslownym znaczeniu. Taki smak i zapach wg producenta osiaga sie dzieki mieszance bardzo mocno palonych slodow. No i ciekawe ze takie cuda na kiju dalo sie wyciagnac z dolnej fermentacji. Za caloksztalt pelna 4.
    Lepszy jabol pod okapem
    niż GŻ, CP i KP !


    Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

    Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

    Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
  • antoś
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.12
    • 213

    #2
    Kremowa,obfita,wolno opadająca piana,zostawia na szkle piękne kręgi.Zapach delikatny,gorzkiej czekolady,natomiast kolor ciemnobrązowy,mętny.Wysycennie obecne,wyczuwalne na języku i w przełyku.Smak to również gorzka czekolada ze słodkawym,przyjemnym posmakiem.Z informacji na kontrze wynika,że piwo ma 6.5%alk. czy to znaczy,że jest inne niż Izkamilowe?Nie wiem sam,bo alkohol absolutnie niewyczuwalny.Jako miłą odskocznie od ogólnie spożywanych piw,polecam wszystkim

    Comment

    • adam16
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2001.02
      • 9865

      #3
      Jestem zawiedziony - Meantime Coffee bardzo mi smakowało. Za to Chocolate nie zupełnie mnie przekonało. Jakieś takie bezpłciowe jest. To tyle jeśli chodzi o smak. W wygląda równie dobrze jak wersja kawowa.
      Ogólnie da się wypić. Ale mocno polecać nie będę.
      Browar Hajduki.
      adam16@browar.biz
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

      Comment

      • garfunkel
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.04
        • 1068

        #4
        Smak gorzkiej czekolady bardzo wyraźnie daje o sobie znać, kolor ciemobrązowy, mało przejrzysty, z pianą delikatną, o drobnych pęcherzykach kremowo- beżowej barwy. Piana szybko opada, ale do końca spożywania zostawia obwódkę. Zgodzę się z Adamem, że da się wypić, smakuje, ale nie jest to cud.


        Wiem, zdjęcie też nie jest cudem.
        Attached Files

        Comment

        • Khian
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2006.01
          • 122

          #5
          Dlaczego na tym zdjęciu piwa jest tak mało

          Comment

          • garfunkel
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.04
            • 1068

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khian
            Dlaczego na tym zdjęciu piwa jest tak mało
            Ha , bo już w trakcie spożywania przypomniałam sobie, że warto zrobić zdjęcie i opisać.

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #7
              Mi to piwo bardzo smakuje, na równi z coffee. Tylko, że oba te piwka w zasadzie nadają się do degustacji w ilości 100 ml, bo potem smak znika. Trzeba odstawić szklankę, przegryźć coś i dopiero znowu wziąć łyka - wracają wtedy posmaki czekoladowe/kawowe.
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Shlangbaum
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2005.03
                • 5828

                #8
                Nie spodziewałem się takiego smaku.

                Jest bardzo piwny Goryczka od palonego ziarna i może lekka od chmielu. Na podniebieniu pozostaje czekoladowy gorzki posmak jak po dobrym łakociu firmy Lindt. Piwo wytrawne. W smaku pojawiaja się również pewne nutki alkoholowo-kwiatowe jak w mocnych stoutach. Zresztą do stouta chyba najbliżej temu piwu. Piana beżowa - potrgana firanka, później nierówny dywanik. Nagazowanie wyczuwalne na języku. Zapach piwa palono-owocowy. Opakowanie z dużą klasą. Normalnie można się jak snob poczuć

                Mi podeszło
                Last edited by Shlangbaum; 2006-11-05, 01:25.

                Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                Comment

                • garfunkel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.04
                  • 1068

                  #9
                  Skusiłeś mnie. Muszę spróbować jeszcze raz, i przy okazji posłuchać rady Marusi. Jutro opis.

                  Comment

                  • Shlangbaum
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2005.03
                    • 5828

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika garfunkel
                    Skusiłeś mnie. Muszę spróbować jeszcze raz, i przy okazji posłuchać rady Marusi. Jutro opis.
                    Jak miło, że ciąża trwa tylko 9 miesięcy a nie 18, co ?

                    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                      Piana beżowa - potrgana firanka, później nierówny dywanik.
                      Pomijając literówkę zgłaszam to określenie do oficjalnego słownika określeń wyglądu piwa (który nota bene trzebaby stworzyć) - jest za.....itp.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Shlangbaum
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2005.03
                        • 5828

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                        Pomijając literówkę zgłaszam to określenie do oficjalnego słownika określeń wyglądu piwa (który nota bene trzebaby stworzyć) - jest za.....itp.
                        'dywanik' - nabyłem od Cielaka
                        'firanka' - nabyłem od e-prezesa
                        'obrączka' - nabyłem od cielaka lub BULLETa

                        to nie moje autorskie określenia żeby było jasne

                        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                        Comment

                        • garfunkel
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.04
                          • 1068

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                          Pomijając literówkę zgłaszam to określenie do oficjalnego słownika określeń wyglądu piwa (który nota bene trzebaby stworzyć) - jest za.....itp.
                          Tak. Wygląda na to, że Shlangie nocami jest poetą.

                          I, Marcinie, zgadza się - dobrze, że 9 miesięcy.
                          A teraz w kwestii piwa czekoladowego. Miałam przyjemność dwa lata temu, być na warsztatach smakowych w Turynie, w ramach Slow Food. Warsztaty nosiły śliczną i smakowitą jak dla mnie nazwę "Birra e cioccolate", i uczyły jak pić piwa czekoladowe, jakiego smaku oczekiwać po takowych piwach etc. Szkolenia oczywiście połączone z degustacją piw i różnego rodzaju smakołyków - w szczególności wyjątkowo wytrawnej , gorzkiej czekolady, ale trafiły się też czekoladki alkoholowe. Trzeba będzie te doświadczenia sobie odświeżyć. Najogólniej rzecz ujmując, do piwa o smaku czekoladowym, dobrze jest co jakiś czas pogryzać wytrawną czekoladę. Smak jest, jak pamiętam, znakomity. I jednego, i drugiego. Polecam.
                          Last edited by garfunkel; 2006-11-05, 01:41.

                          Comment

                          Przetwarzanie...