Pije się nieźle, ale jak na 6,5 proc. to ten ejl zaskakująco mocno wali alkoholem i w smaku i w zapachu. Trochę to przeszkadza.
Greene King, Morland Hen's Tooth
Collapse
X
-
-
Nabytek w promocji Lidla za całe 3.99 zł. Po odkapslowaniu uderzył w moje nozdrza przyjemny zapach owocowo-słodowo-goryczkowy. O miodzie można zapomnieć. Z tego co czytałem to efekt utlenienia, a przy tym piwie nie ma mowy o takiej wpadce. Po przelaniu do szkła ukazała się jasna piana, która opadła do krążka. W smaku czuć spore nachmielenie – goryczka miło atakuje język i podniebienie. Istotnie, goryczka zawiera nutę ziołową. Moc alkoholowa jest wyczuwalna, ale nie stanowi przeszkody w piciu.
Wysycenie piwa nie jest wysokie co doświadczyłem, bo podczas otwierania …przewróciło się na parapet. Po paru minutach odstania otworzyłem je bez efektu gejzeru.
Podsumowując piwo jest pijalne w sam raz do wieczornej degustacji.
Comment
-
Kolor Ciemny bursztyn.
Piana gruba gęsta szybko opada do cienkiej obwódki, da się wzbudzać.
Zapach słodowo chmielowy, chmielowość trawiasto ziołowa. w tle aromat chlebowo drożdżowy, nuta biszkoptowa, owocowość i jakieś przyprawy. Bardzo przyjemny zapach, mam spore skojarzenia z Belgijskimi piwami.
W smaku słodowa baza, ziołowa goryczka, mocny posmak drożdżowo chlebowy...w tle owocowość estrowa.
Wysycenie ok
Świetne piwo szczególnie za tę cenę....ja też ostatnio piję małe ilości piwa i nie mam często styczności z craftami, więc dla mnie takie piwko jest idealne.
Nie jestem zepsuty rewolucją
Pojeżdżę po lidlach poszukać to kupię więcej jak będzie.Ostatnia zmiana dokonana przez Szakali; 2014-06-24, 22:45.Comment
-
Czy mi się wydaje czy można zakupić większe ilości, bo piwo może leżeć dość długo. Wiadomo, że nie tyle co portery, ale na jesień zimę będzie w sam raz.
W końcu jest "bottle conditioned" + te 6,5%Ostatnia zmiana dokonana przez dlugas; 2014-06-25, 09:23.Comment
-
Też właśnie taką opcję rozważam. Pytanie tylko czy jeszcze jakąś sztukę dorwę.Ostatnia zmiana dokonana przez Szakali; 2014-06-25, 12:26.Comment
-
Barwa: bursztynowa, bardzo ładna.
Piana: Średnia, biała, szybko się niweluje do obrączki z wysepką pośrodku. Śladów nie zostawia, niemal jak morderca doskonały.
Aromat: Drożdżowy, karmelowy, owocowy, co więcej zalatuje mi Belgią. Słodkawy i lekko alkoholowy.
Smak: Tu również pierwsze do głowy przychodzą mi belgijsko-pszeniczne skojarzenia. Owoce - jabłko, winogrono i inne (w sumie trudno powiedzieć jakie, może po prostu ejlowe?) do tego karmel i chlebowa skórka. Alkohol wyczuwalny, ale taki w... szampańskim wydaniu. Całość cierpkawa.
Gaz: Bąbelki pracujące w szklance zmuszają by powiedzieć, że średni, ale... trochę to mimo wszystko zapycha.
Z lidlowskiej oferty teoretycznie wypada jako jedno z lepszych, ale... po wypiciu zawartości jednej butelki jestem pewien, że nie zmęczyłbym prędko kolejnej. A nawet nie wiem czy mam ochotę, by cokolwiek jeszcze odkapslować. Choć warunki sprzyjają - mundial w telewizji, sesja za pasem, a tymczasem ja tak zdziadziałem...
So let it be written | So let it be done | To kill the first born pharaoh son | I'm creeping death! | Come crawling faster | Obey your master | Your life burns faster | Obey your master | Master!Comment
-
Ja w aromacie i smaku wyczuwam głównie gruszkę - taką przejrzałą, bardzo słodką. Tak się na tym skupiłem, że nie dostrzegłem nic innego, do póki, aż piwo się nie nagrzało i zaczął wychodzić w smaku spory alkohol, co bardzo gryzło się z w/w owocem. Ledwo dopiłem.
Piwo natomiast pięknie wygląda w szkle.
Jedna sztuka trafia do lochów, na półroczny odpoczynek i przemyślenie swojego smakuComment
-
Kolor - herbaciany, klarowny
Piana - kremowa, niezbyt obfita, szybko opadająca, pozostawia obręcz wokół szkła
Zapach - karmelowośc oraz wyczuwalne biszkopty, drożdże jak również aromat owocowy
Smak - słodowy z domieszką ziołowości, a także wyczuwalny grapefruit, który nadaje kwaskowego posmaku. Alkohol również wyczuwalny. Goryczka średnia, zalegająca.
Wysycenie - średnio-wysokie
Opakowanie - niezbyt urodziwa etykieta, na kontrze podstawowe informacje. Kapsel firmowy
Uwagi - ogólnie to piwo jest mocno przeciętne i jakoś nie zachwyca swoimi walorami smakowymi, jednakże da się pić
Warka do 09.2015Comment
-
14,4 * - 6,5%
Piana - średnia, szybko opada do drobnoziarnistej wysepki /mini lacing/
Barwa - między ciemnym bursztynem a klarowną mocniejszą herbatą.
Aromat - przyjemny, słodowy, lekko owocowy.
Gaz - średni.
Smak - słodkawe, fajnie gorzkie, lekko podpalane, goryczka wzrasta wraz z lekkim kwaskiem.
Całkiem niezłe, fajnie pijalne a alko dla mnie nie jest nachalne.Comment
-
Barwa - ciemny bursztynem, ładny.
Piana - na starcie całkiem fajna, dość szybko się redukuje do cienkiego kożuszka
Aromat - owocowy, troszkę alkohol po ogrzaniu
Smak - troszkę nierówno, słodowe, lekko owocowe, jest goryczka lekko kwaskowate, dobrze sie piję
Gaz - OK
Opakowanie - ładne, moja butelka miała goły kapsel
Podsumowanie - ciekawe piwko, bez fajerwerków, niezłej mocy czuć po wypiciu, przyjemna odmiana. Piwko z akcji LidlaComment
-
BARWA: Ciemniejszego jantaru,pod światło miodowa. Piwo mętne ze sporą ilością osadu. [4.25]
PIANA: Składała się ze średniej wielkości pęcherzyków,w umiarkowanym stopniu oblepiała szkło,pozostała do końca picia w niezłej formie. Piana w kolorze jasnego beżu. [3.5]
ZAPACH: Czuć było owoce egzotyczne: grejpfruta,marakuję...dalej słód,drożdże,toffi,lekka żywiczna woń. Zapach całkiem przyjemny i mocny. [4]
SMAK: Chmielowej goryczki,słodu,owoców egzotycznych,minimalnej paloności i drożdżowości,pod koniec goryczka przechodzi w niewielką gorzkość,która towarzyszy długo po wypiciu piwa. Piwo bez alkoholowych posmaków. [4.25]
GAZ: Na początku był niezły,szybko zredukował się do pojedynczych bąbelków. [2.25]
OPAKOWANIE: Bezbarwna butelka z tłoczeniami. Ten sam typ butelek mają między innymi Ruddles i Abbot. Etykiety całkiem fajne (patrz post#40),podany ekstrakt oraz skład...również po polsku na ,,dolepce" importera,kapsel firmowy. [3.75]
UWAGI: Termin spożycia do września 2015,ja tak długo nie zamierzałem czekać i wypiłem 23.06'14. Posmakowało mi to piwo,w lidlowej promocji kupiłem sześć różnych piw i to z pewnością było jednym z ciekawszych pozycji...mocne,wyraziste piwo z drożdżowym osadem w którym nie dopatrzyłem się alkoholowego zapachu i smaku.
P.S. Jako,że brakuje mi w punktacji ćwiartek,to postanowiłem od dzisiaj je stosować,by moje oceny były bardziej precyzyjne.Comment
-
Kolor: Ciemny miód.
Piana: Niezbyt trwała, ale krążek zostaje do końca.
Zapach: Niezbyt intensywny, korzenny.
Smak: Słodowy, lekkie posmaki owocowe, wyraźna goryczka korzenno-ziołowa, która dość długo zalega. Końcówka lekko kwaskowa.
Wysycenie: Średnie.
Opakowanie: Nic specjalnego.
Uwagi: Ciekawe, bo dość lekkie, ale zdecydowanie słodowe w smaku. Charakterystyczna goryczka, o lekko imbirowym posmaku. Całkiem smaczne.Comment
-
Mam "ładniejszą" fotkę niż Javox, ale nie będę obciążał serwera. Dam tylko link https://lh3.googleusercontent.com/-L...MGP2640-74.jpg
Kolor: Ciemne złoto idące w mocną herbatę
Piana:słaba, nie trwała. Lekki kożuszek zostaje do końca
Zapach: Mało intensywny. Karmle, lekka śliwka i kwiaty
Smak: Słodowy, karmelowy i delikatne nuty owocowe(śliwka) Goryczka herbaciana i ziołowa. Na końcu lekko kwaskowe.
Wysycenie: Średnie.
Opakowanie: przeźroczysta butelka, zwykła klasyczna grafika
Uwagi: za cenę lidla nic tylko brać. W regularnej cenie nie do powtózenia. Piwo lekko koźlakowe i winne. Dość treściwe. Druga butelka przezimuje.Ostatnia zmiana dokonana przez dlugas; 2014-08-24, 12:56.Comment