Black Sheep, Black Sheep Ale

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lzkamil
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 3611

    Black Sheep, Black Sheep Ale

    Sztandarowe piwo z browaru o tej samej nazwie. Alk. 4.4%, but. 0.5 l.
    Jasnobursztynowe, niezla piana i nasycenie. Zapach lekko palonego slodu, smak podobny do Golden Sheep - lekko palony slod i dluga goryczka. Rownie znakomite, moze piana troszke mniejsza. Ocena: 4+/4.5

    Wlasciciel browaru nadal mu taka nazwe po odlaczeniu od starego rodzinnego browaru Theakston na skutek jakichs nieporozumien - nazywajac siebie samego z przymruzeniem oka Czarna Owca.
    Last edited by lzkamil; 2003-10-26, 19:49.
    Lepszy jabol pod okapem
    niż GŻ, CP i KP !


    Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

    Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

    Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
  • piwo
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.08
    • 810

    #2
    Z jakiego browaru pochodzi Twoja "Czarna owca"?
    Też kiedyś piłem takie piwo ale moje wydaje mi się, że było z Youngs'a.

    Comment

    • lzkamil
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.01
      • 3611

      #3
      Zarowno ta Czarna Owca jak i pozostale piwa z owca w herbie jakie pilem i opisalem (Zlota Owca i Owca Ktora Zaliczyla Glebe ) pochodza z Black Sheep Brewery w Masham (Yorkshire, polnocna Anglia).
      Co do Youngsa to pelna nazwa tego browaru to Young's Ram Brewery. Ram znaczy baran i w godle tez maja barana - moze stad Ci sie skojarzylo. Tylko uwazaj bo pomylenie owcy z baranem na polu moze miec przykre konsekwencje!
      Lepszy jabol pod okapem
      niż GŻ, CP i KP !


      Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

      Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

      Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

      Comment

      • piwo
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2001.08
        • 810

        #4
        Wiem co to owca i baran zarówno w języku polskim jak i angielskim.

        Wszedłem wczoraj na strony browaru Masham i niestety etykieta była inna niż ta, którą pamiętam.

        Będę musiał sprawdzić skąd pochodziło moje piwo - czyli przepatrzeć zbiory.

        Comment

        • lzkamil
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.01
          • 3611

          #5
          piwo napisał(a)
          Wiem co to owca i baran zarówno w języku polskim jak i angielskim.
          Bez urazy, wiem ze wiesz. Ale tutaj owcze kawaly sa jeszcze popularniejsze niz nasze z serii o bacy i owieczce wiec sie nie moglem powstrzymac Twoje zdrowie
          Lepszy jabol pod okapem
          niż GŻ, CP i KP !


          Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

          Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

          Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

          Comment

          • piwo
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2001.08
            • 810

            #6
            Nie czuję urazy.

            Sprawdziłem i wiem skąd skojarzenie z Young'sem, okazało się, że połączyłem dwa piwa w jedno.

            Otóż etykiety piw Black Sheep i Black Stout (czarny Murzyn ),
            są podobne (w identycznych kolorach i w dodatku zwierząta są te same - tylko płeć jest inna ).

            Blach Stout - Young's

            Black Sheep - Masham, także moje piwo było z tego browaru, o którym Ty piszesz - a etykieta była taka sama jak na stronach w internecie.
            Cóż pamięć już nie ta.

            Comment

            • Borysko
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.02
              • 1144

              #7
              Do informacji podanej przez Kamila dodam za Michaelem Jacksonem, że piwo fermentowane jest starą metodą w tzw. Yorkshire Squares, czyli kamiennych, kwadratowych, otwartych zbiornikach, z użyciem drożdży wielu różnych szczepów.
              Ja w zapachu wyczułem przyjemny, ziołowy aromat chmielu, a w miarę picia i ogrzewania pojawiły się nuty kwiatowe, słodowe oraz toffi.
              Piwo jest nieznacznie mętne, na dnie była odrobina osadu (drożdże?).
              W smaku pierwsze skrzypce gra chmiel i wyraźna, długa (ale nie przesadzona) goryczka. Czarna Owca daje w ustach odczucie aksamitne i zaskakująco pełne jak na niewielką moc tego piwa.
              Uwielbiam dobre bittery, a do takich Czarna Owieczka należy. Zawsze chętnie się z nią ponownie spotkam

              Comment

              • Borysko
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.02
                • 1144

                #8
                Opakowanie prezentuje się doskonale, zwłaszcza wypukły motyw chmielowych pędów na szkle pomiędzy szyjką a etykietą - miodzio!
                Attached Files
                Last edited by Borysko; 2007-01-21, 19:21.

                Comment

                • lukaszzbud
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2007.08
                  • 35

                  #9
                  wczoraj dostałem buteleczkę tego piwka od szwagra (przyszłego) , jeszcze nie skonsumowałem go ale za jakiś czas na pewno

                  Comment

                  • Makaron
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.08
                    • 2107

                    #10
                    Piwo dobre, aczkolwiek osobiscie myslalem, ze bedzie lepsze. Moze przez to, ze byl to 3 ale pity tego wieczoru.
                    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                    Comment

                    • TomX
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.09
                      • 1035

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Borysko Wyświetlenie odpowiedzi
                      Do informacji podanej przez Kamila dodam za Michaelem Jacksonem, że piwo fermentowane jest starą metodą w tzw. Yorkshire Squares, czyli kamiennych, kwadratowych, otwartych zbiornikach, z użyciem drożdży wielu różnych szczepów.
                      Miałem okazje zwiedzić browar w sierpniu 2006, i widziałem te Yorkshire Squares. Były zrobione z nierdzewki. Kamiennych nie dostrzegłem, a chyba browar chwaliłby się czymś takim... Powinienem mieć kilka zdjęć - poszperam na kompie, jak znajdę to wrzucę.

                      Comment

                      • GaryFisher
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2009.10
                        • 739

                        #12
                        Black Sheep Ale [a.4.4%]

                        Kolor: bursztynowy, niezbyt ciemny [5]

                        Piana: drobnoziarnista, niewysoka, redukuje się do cienkiej firanki od razu po nalaniu [3]

                        Zapach: prawie niewyczuwalny, chyba bardziej chmielowy na początku z tego co udało mi się wywąchać, chlebowe nutki i trochę owoców na drugim planie, po ogrzaniu czuć też delikatnie drożdżową babę z bakaliami i prażony słód [4]

                        Smak: słodowo-chmielowy, cholernie wytrawny, wydaje się trochę wodnisty na początku, czuć nuty palone i ziarno, goryczka niezbyt silna, ziołowo-pestkowa, jednak dominuje, nie ma prawie żadnej przeciw wagi, nuty owocowe i ciasto drożdżowe tworzą tylko tło, jak jest słodowość to taka szorstka, palono-ziarnista, wolę jednak bardziej zrównoważone ale [4]

                        Nasycenie: średnie [4]

                        Opakowanie: brązowa flaszka 0.5 z wytłoczonym wieńcem chmielowym pod szyjką, etykieta prosta, kremowa, niby poprzypalana, kapsel dedykowany z nazwą piwa wypisaną taką czcionką z zawijasami [5]

                        Uwagi: The Black Sheep Brewery Plc., Masham, North Yorkshire HG4 4EN; www.blacksheep.co.uk
                        Zakupione w: Sainsbury's na Willton Rd., City of Westminster, London
                        Degustowane: 31.01.2012r. ok. godz. 22.40GMT
                        Data ważności: 28.11.2012
                        Numer Partii: L1333 16:31
                        Soundtrack: "Perfect Strangers" by Deep Purple
                        Tylko idiota ma porządek, geniusz panuje nad chaosem

                        Comment

                        • jacekwerner
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼🍼
                          • 2004.05
                          • 2852

                          #13
                          Obecnie tak wygląda :
                          Attached Files
                          Ochotnicza Straż Piwna
                          BAZA = 7446

                          Comment

                          • VanPurRz
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2008.09
                            • 4229

                            #14
                            Zalecają picie w temp. 13 stopni C i w takiej mniej więcej piję. Piana tworzy się sporą czapą, szybko jednak opada utrzymując się ok 1 cm dość zwartym okręgiem. Zapach - uderzył mnie perfumowatym kwiatem i...alkoholem. Stopniowo delikatnieje.
                            Smak - czuć nuty chlebowo-estrowe, w tle delikatna goryczka ale zdecydowanie estry dominują. Piwo ma jakieś trochę nieprzyjemne nuty perfumowania. Z jednej strony całkiem pijalne, delikatne i przyjemne, z drugiej jednak zbyt mocno kwiatowo-perfumowane. Jakby za mało zbalansowane. I co dziwne przy 4,4% alk. rozgrzewa jak mocne a i alkohol jest wyczuwalny.
                            "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

                            Comment

                            • Javox
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2009.11
                              • 6410

                              #15
                              Piana - średnia i opada do cienkiej warstewki.
                              Lacing - trochę jest ale nie za dużo.
                              Barwa - bursztyn.
                              Gaz - nie za dużo.
                              Aromat - klasyczny ejl.
                              Smak - typowy ejl "orzechowy" z owocowością.

                              Klasyka w okolicy...
                              Attached Files

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X