Samuel Smith, Samuel Smith's Taddy Porter

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lzkamil
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 3611

    Samuel Smith, Samuel Smith's Taddy Porter

    Alk. 5%, but. 0.55 l
    Prawie czarne, pod swiatlo ciemnowisniowe, prawie nieprzejrzyste. Malo gazu, za to piana duza, sztywna i trwala. W zapachu i smaku przeplataja sie nutki palonej kawy, karmelu, mlecznej i gorzkiej czekolady.
    Lepszy jabol pod okapem
    niż GŻ, CP i KP !


    Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

    Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

    Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
  • Sven
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.09
    • 1211

    #2
    Bardzo smaczne!

    Ciemno-wisniowe, duza wysoka i trwala piana. W zapachu duzo nut przypalonych i karmelowych. W smaku sycacy przypalany slod, i tylko nutki chmielu. Polecam.
    Celia, cerevisia et conventus.

    Comment

    • dreads
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2009.09
      • 520

      #3
      Zakupione w Berlinie w sklepiku na rogu ulic Bugenhagenstraße i Bredowstraße, który znajduje się dosłownie o rzut beretem od Zunfthalle, w której z kolei znajduje się browar Brewbaker. Cena: 2,5 euro

      Piana: beżowa, kremowa konsystencja, tworzy się wysoka przy nalewaniu, powoli opada i oblepia szkło. Pozostaje do końca, dłużej niz sama ciecz, mimo niskiego wysycenia tego piwa

      Kolor: czarny, pod światło pojawiają się delikatne rubinowo - amarantowe przebłyski, ale tylko w miejscu, gdzie szklanka jest najcieńsza.

      Zapach: początkowo śliwki, rodzynki, winne zapachy, ale przede wszystkim o słodkim charakterze. Czuć też palone słody. Zapowiada się coś na kształt porteru bałtyckiego. Po wypiciu 1/3 zawartości pojawiają się jednak mleczno - czekoladowe zapachy na tle winnych i nabierają na sile. Na końcu czuć tylko paloność.

      Smak: Wow! Wytrawny, jakby lekko wędzony i rybi. Dużo paloności. Złożony, intrygujący smak, ale jednak lekko wodnisty. Absolutnie piwo nie jest słodkie, w najmniejszym stopniu nie przypomina w tym elemencie naszego poczciwego porteru bałtyckiego. Świetne piwo!

      Wysycenie: malutkie, pasuje tu bardzo.

      Opakowanie: Meisterstück butelka 355 ml, ładna, tradycyjna etykieta. Brakuje ekstraktu. Na najwyższe uznanie zasługuje kontretykieta, na której przykuwa uwagę czarno-białe zdjęcie, na którym z wanien fermentacyjnych (kamiennych - łupkowych "kwadratów"?) przelewa się piana i drożdże - piekielnie apetyczne! Poza tym mamy zdjęcie prezentujące przelane do odpowiedniej szklanki piwo oraz (i teraz najlepsze) podaną temperaturę serwowania i kulinarne podpowiedzi! Otóż ten porter możemy pić w towarzystwie wszelakich mięczaków - małżów, ostryg, koktajli krewetkowych lub krabowych, homarów, a także eskalopek cielęcych oraz musu lub ciasta czekoladowego. Po przeczytaniu tego menu zrobiłem się głodny. Niestety na podorędziu nie było niczego z danej listy. Dość powiedzieć, że wiekszości z tych smakołyków nie dane mi było nigdy skosztować, nie mówiąc już o tym, że części z tych przysmaków w ogóle nie znałem ze słyszenia. Maksymalna ocena!

      Piwo absolutnie na 5! Muszę się porozglądać za brytyjskimi porterami, bo wyjątkowo mi przedstawiciel tego gatunku zasmakował.

      Comment

      • sibarh
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2005.01
        • 10387

        #4
        Foto:
        Attached Files
        2800 nowe piwa opisałem na forum
        Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
        Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

        Comment

        • Borysko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.02
          • 1144

          #5
          Jedno z piw przywiezionych w zeszłym roku z Żywca.
          Wyczytałem, że browar stosuje bardzo tradycyjne metody przy produkcji i dystrybucji. Nadal mają swojego bednarza, ich lane piwa są serwowane z beczek drewnianych, a do fermentacji używają starego systemu, tzw. Yorkshire square.
          Piana na piwie duża, choć niezbyt drobna. Nagazowanie odpowiednie, czuć szczypanie w język, ale gaz nie przeszkadza w piciu. Piwo ciemnorubinowe, klarowne.
          Zapach dosyć intensywny, czekolda, karmel, nieco leśnych owoców. Porterowy i bardzo przyjemny.
          Smak wyrazisty, czuć ciemne słody ale także delikatną karmelową słodycz. Finisz goryczkowy, chmielowy z nutami gorzkiej czekolady. Pełnia smaku sugeruje znacznie większy ekstrakt niż ten wynikający z zawartości alko.
          Butelka jak na fotce. Fajna etykieta w starym stylu.
          To doskonały porter, bardziej wytrawny od bałtyckich kuzynów, ale niemal tak samo pełny smaku pomimo znacznie mniejszego ekstarktu. Polecam i sam chętnie go powtórzę przy pierwszej nadarzajacej się okazji.
          Attached Files

          Comment

          • DariuszSawicki
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2012.08
            • 2869

            #6
            Etykieta jak na zdjęciach Sibarha i Borysko.
            Piwo na jesień. Na zimę? Raczej na zimę.
            Jako stout jest bardzo dobre. Aromat i smak jest zbyt europejski.
            Jest to porter w stylu angielskim, czyli coś podobnego do stouta unijnego.
            Kolor pięknie czarny. W aromacie chmiel i lekka wędzonka.
            W smaku jest to porter anglosaski. Delikatny karmel, wyraźna goryczka, trochę kawy zbożowej.
            Te piwo nie jest jednak unijne.
            I hate UE. Pozdrawiam Besko.

            Comment

            • coder
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.10
              • 1347

              #7
              Aromat: palony, kawowy

              Piana: obfita, gęsta, trwała

              Barwa: czarna z rubinowymi przebłyskami, klarowne

              Smak: słodowy, ciemny karmel, kawa zbożowa, złożony i ciekawy

              Goryczka: wyraźna, palona

              Odczucie w ustach: pełne, gładkie

              Ogólne wrażenie: smaczne i ciekawe piwo

              Comment

              Przetwarzanie...
              X