Dostałem od kolegi owe irlandzkie piwko. Smakowało mi niemalże jak szampan, ale producent (ASTON MANOR BREWERY) mówi, że piwo jest jabłkowe. Ogólnie Druids przypominał mi polskiego Redd's-a, ale wydawał się smaczniejszy. Piana podobna, barwa nieco ciemniejsza, wpadająca w czerwień. Zawartość alkoholu 6%, ekstraktu nie podano. Piłem niestety z puszki. Dołączam zdjęcie:
Aston Manor, Druids Celtic Cider
Collapse
X
-
To ani szampan, ani Redd's, ani nawet piwo. Po prostu cydr (ang. cider), czyli przefemermentowany alkoholowy napój z jabłek. Pyszny zresztą, o ile unika się Strongbowa... -
Przyznam się że byłem bardzo napalony na ten trunek wysłuchując codziennych komplementów na jego temat, podczas rozmów na gg z jednym z moich najlepszych ziomków obecnie osiedlonych w Irlandii. Przyszło co do czego przyjaciel pówróciwszy do ojczyzny na wakacje przywiózł mi puchę a tu kompletna klapa. Ni to wino ni to szampan. Raczej coś pomiędzy. Zupełnie nie na moje gusta.Browar Kapitański- Warzone na pełnym morzuComment
Related Topics
Collapse
-
14% ekstr., 5,4% alk.
W aromacie początkowo chmiel (Puławski, Tomyski), potem słód zdominowany przez karmel. Piana niższa, barwa miedziano-ciemnobursztynowa, wysycenie łagodne. W smaku trochy żbyt wyraźny karmel kosztem owoców - leciutka cierpkość z taninową goryczką. Chmiel...-
Channel: Piwo - konkretnie
2022-03-18, 23:22 -
-
Witam wszystkich,
Ostatnimi czasy postanowiliśmy z kolegą zrobić nasze pierwsze piwo z brewkitu, użyliśmy do tego:
- Brewkit Master Pint American Wheat
- Polepszacz (50% suchy ekstrakt, 50% glukoza) z Gozdawy
- 15 litrów wody nisko mineralizowanej
-...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Butelka 0.5 litra, moc 5,1%. Nagrodzone w 2004 przez SIBA.
Kolor bardzo mocnej herbaty, braz bardzo ciemny, pod swiatlo ciemno wisniowe.
Gazu bardzo malo, piana poczatkowo wysoka, szybko sie redukuje do obraczki zaledwie.
Zapach to duzo nut przypalonych, kwasnawe, lekko...-
Channel: Anglia
2006-07-25, 11:01 -
-
Woltaż 6%.
Moje kolejne spotkanie z cydrem. Tym razem pod lupę idzie biały cydr Frosty Jack's. Na pierwszy rzut oka puszka wygląda zachęcająco a zarazm bije od niej chłodem gdyż jej kolorystyka utrzymana jest w większości w biało niebieskiej szacie graficznej. ALe przejdźmy...-
-
-
Butelka 0,5 litra, moc 4% premium ale.
Nazwa, Lisia Glowa, pochodzi od tego zwierzecia, podobno czesto widzianego w browarze i oklicach.
Piana poczatkowo wysoka, bardzo szybko redukuje sie do cieniutkiej obraczki. Gaz w zaniku, kolor to delikatny braz, raczej idacy w strone...-
2006-06-24, 11:16 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment