Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
Wyświetlenie odpowiedzi
Fuller's, London Porter
Collapse
X
-
Pite w Piwotece Narodowej 6 kwietnia 2012 r. Kosztowało 15 zł za butelkę 0,5 l.
Kolor: Ciemny brąz.
Piana: Ładna, kremowa, opada powoli.
Zapach: Niezbyt silny, ale przyjemny, czekoladowo-palony. Ciekawy.
Smak: Piwo wytrawne, solidnie palone, z leciutkimi nutami owocowymi i przyjemnymi palono-orzechowymi w posmaku.
Uwagi: To mój pierwszy angielski porter. Bardzo podobny do niemieckich schwarzbierów, nuty owocowe nie były tu szczególnie mocne, Pyszny.
Comment
-
-
To chyba moje drugie podejście w przeciągu 10 lat przygody z piwem do tego angielskiego portera. Przy okazji Stout Fest, czyli też porównania stoutów i porterów trafiłem na to piwo.
Bardzo przyjemna czekoladowa goryczka, bez jakiejś nieznośnej kwasowości stoutów. Łagodne, ale nie słodkie, wręcz jak 70 % gorzka czekolada. Chmielu ani ciut, ciut nie czuć. Nagazowanie stonowane, jak w angielskich ejlach. Piana również nie przesadzona, ale widoczna. Spodziewałem się większej łagodności, ale to mógłby być już brown ale, a nie porter londyński (angielski).
Comment
-
-
Kupiłem dla zabawy, 8,99 w Almie w Lublinie. Partia do 15 marca 2014, wiec świeże
Elegancka tłoczona butelka, etykieta przyzwoita. Na kontrze w tysiącu języków słowo 'piwo' i skład. Ekstrakt 13,3%, alkohol 5,4vol
Po nalaniu wspaniała brązowa piana na około 2 centymetry się pojawiła, niestety głośna i bardzo szybko opadła do ringa z wysepkami. Oblepia szkło.
Kolor elegancki, z rubinowymi prześwitami, jak najbardziej na plus
Zapach jest bardzo wyraźnie czekoladowo, deserowo waniliowy, kawa, klasyka dla portera.
I smak - wyczuwalne nuty klasyczne dla portera, bez niespodzianek, jednak piwo jest puste i pozostawia nieprzyjemny metaliczny posmak.
Generalnie nie mogę polecić, za takącenę jest masa lepszych"Goolman to jest trunek boski, pisał o nim Kochanowski"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cyssiek Wyświetlenie odpowiedziGeneralnie nie mogę polecić, za takącenę jest masa lepszychJEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
Okej, w takim razie wyszła zapewne moja niewiedza i pewna ignorancja :<
Przyzwyczajony jestem do smaku polskich porterów, nie ogarnąłem że porter angielski to inna sprawa.
i PS - pod koniec okazało się świetne, pierwsze wrażenie nieprzyjemne było.
Wybaczcie, każdy się uczy!"Goolman to jest trunek boski, pisał o nim Kochanowski"
Comment
-
-
Bardzo dobre piwo - smakowało mi bardziej od artezańskiego porteru.
Barwa: Ciemnobrązowa, prawie czarna (pite w tulipie firmowym od Palma)
Piana: Średnio obfita, drobnopęcherzykowa, ale średnio trwała. Oblepia szkło
Zapach: Czekoladowy
Smak: Czekoladowo-kawowy, lekko palony, lekko kwaskowy. Goryczka palona, dość wyraźna. Treściwe
Warka z datą przydatności do spożycia do 15.03.2014. Kupione za 10,50 w szczecińskim Elysium.Chmielnik Jakubowy - blog o piwie:
http://www.chmielnik-jakubowy.pl
https://www.facebook.com/chmielnik.jakubowy/
Comment
-
-
Aromat: palony: czekoladowy, kawowy, mocny i przyjemny
Piana: obfita, gęsta, mało trwała
Brawa: czarna z rubinowymi przebłyskami, klarowne
Smak: porterowa paloność, ciemny karmel, nutki kawowe.
Goryczka: średnia, palona
Odczucie w ustach: pełne, gładkie
Ogólne wrażenie: niezłe piwo, trochę zbyt jednowymiarowe, "stoutowe"
Comment
-
-
Miałem okazję pić wersję laną w ostatnim czasie.
Aromat - słodowy, herbatnikowo-czekoladowy, zbożowy
Piana - umiarkowana, bardzo gęsta, kremowa, zostaje na szkle, dość trwała
Barwa - prawie czarna
Wysycenie - nie jest specjalnie wysokie, ale fajnie musuje
Smak - wyraźna goryczka z nutą orzechów, czekolada, generalnie solidna słodowa podstawa, podpalana, lekki kwasek
Treściwość - dość wysoka
Nie gustuję w tym stylu, zatem nie oceniam, wydaje mi się poprawne.
Comment
-
Comment