Brakspear, Oxford Gold

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

    Brakspear, Oxford Gold

    Butelka 0,5 litra, alkohol 4,6 %, eks. brak, kapsel z pszczółką
    Kolor - ciemne złoto, lekko zamglone
    Piana - ecrii, średnio wysoka, trwała
    Zapach - miodowe aromaty plus zioła
    Gaz - okey
    Smak - lekkie nuty miodowe na początku, potem do głosu dochodzą aromaty ziołowe, generalnie średnie, średnio słodkie, wyraźna ziołowa goryczka
    Poprawne, wypijalne.

    W moim "zbiorze" piw zagr. nr 3036 - moje 1528 nowe piwo na forum
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

    #2
    Foto:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

    Comment

    • dreads
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2009.09
      • 520

      #3
      Kolor: ciemne złoto, klarowne.
      Piana: średnia, nieciekawa wizualnie, zostaje jednak do końca konsumpcji w postaci cieniutkiej warstwy.
      Zapach: Po otwarciu butelki roztacza się dookoła przyjemna woń chmielowa. Po przelaniu do szklanki uderza mocny zapach żywiczny, sosnowo-ziołowy. Nic ponad chmiel nie czuję.
      Smak: Mocna goryczka, chmielowa ziołowość w smaku dominuje. Ponadto na początku lekka metaliczność (od chmielu chyba, nie wyczułem żelaza w teście skórnym), która z czasem zanika oraz jakiś nieprzyjemny, ciężki posmak.
      Wysycenie: zbyt wysokie, jak na ten styl. Szczypie w język.
      Opakowanie: ładne, grafika jak na zdjęciu sibarha, ale pszczoła i napisy malowane trochę inną farbą, bardziej błyszczącą. Minus za informacje o konkursie na kontrze i krawatce. Niewiele da się natomiast dowiedzieć o samym piwie i browarze go warzącym. Nie wyjaśniona zostaje także kwestia "organiczności" tego piwa. Plus za fajną, masywną butelkę. Coraz bardziej to doceniam w obliczu korzystania przez polskie browary z badziewnych butelek z cienkiego szkła. Urzekająca jest pszczółka na kapslu, śliczne

      Podsumowując: jednowymiarowe piwo, ze zbyt dominującym smakiem chmielu. Całkiem smaczne, ale wypiłem już kilka wyspowych piw i taki średniak mnie nie zachwyca. Na pewno nie sesyjne - za wysokie wysycenie oraz nazbyt żywiczne.

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19261

        #4
        Nie do końca się z przedmówcami zgodzę. Być może żywiczno-chmielowe aromaty są wyraźniejsze, ale przez nie przebija się jakaś łagodność, słodycz. Nie od razu, ale nim dokończymy butelkę. Miodu jako takiego (jak w naszych miodowych piwach) nie czuć, a goryczka nie pozwala poczuć coś więcej. Nie jest to złe piwo i jako wytrawny ejl może jest niedopracowany, ale z drugiej strony większa słodycz mnie by tutaj nie pasowała.
        Dreads, istotnie informacji o piwie, browarze i ...pszczółce jak na lekarstwo, żeby nie rzecz tyle co nic.

        Comment

        • GaryFisher
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2009.10
          • 739

          #5
          Brakspear Oxford Gold Organic Beer [a.4.6%]

          Oxford Gold is craft brewed with organically grown ingredients. Brakspear beer has been brewed in Oxfordshire since the early 18th century. Over 200 years of brewing tradition has ensured Brakspear beers are renowned for what is best
          in English brewing.


          Kolor: jasny bursztyn, klarowny [5]

          Piana: wysoka, średnioziarnista, opada umiarkowanie wolno do postaci kożucha, który gdzieś w połowie zaczyna znikać [3.5]

          Zapach: przy nalewaniu drożdżowa baba z rodzynkami, trochę rozpuszczalnika i nuta toffi, po odstaniu chwili lekki, ziołowy aromat chmielu wysuwa się bardziej do przodu, poza tym czuć sporo owoców i trochę miodu, w podstawie chlebowo-piwniczna słodowość [4.5]

          Smak: lekko metaliczny, raczej chmielowy choć treści słodowej nie brakuje, goryczka średnio intensywna, ziołowa, owoce schowane daleko w tle, przebija się też nuta miodu, ciasta drożdżowego i ziarna; bardzo dobre, wytrawne piwo [4.5]

          Nasycenie: średniowysokie, ekstremalnie wysokie jak na angielskie standardy [5]

          Opakowanie: wielka biało-kremowa etykieta, całkiem ładna, kapsel z trzmielem, brązowa szeroka flaszka 0.5l [4.5]

          Producent: Brakspear Brewing Co.[1779r.] Witney, Oxfordshire, OX28 4DP; www.brakspear-beers.co.uk
          Zakupione W: Sainsbury's na Willton Rd., London, City of Westminster
          Degustowane: 26.01.2012r. ok. godz. 15.30GMT
          Data ważności: 31.12.2012
          Numer partii: 1348 11:25
          Soundtrack: "To Mega Therion" by Celtic Frost

          Click image for larger version

Name:	Brakspear Oxford Gold.jpg
Views:	1
Size:	34,1 KB
ID:	2037678
          Tylko idiota ma porządek, geniusz panuje nad chaosem

          Comment

          • Javox
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2009.11
            • 6423

            #6
            Piana - średnia, na dłużej cienka warstewka.
            Lacing - dość fajny.
            Barwa - jasny bursztyn.
            Gaz - średni.
            Aromat - lekka ejlowość.
            Smak - dość gorzkie, ziołowe, lekkie, ejlowość nie za mocna ale jako baza oczywista.

            Nawet nie jest źle... może jest trochę za wodniste .

            Aktualny wygląd:
            Attached Files

            Comment

            • Javox
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2009.11
              • 6423

              #7
              Po paru latach nowe opracowanie graficzne...
              Attached Files

              Comment

              Przetwarzanie...
              X