Salopian, Darwin's Origin

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Sven
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.09
    • 1211

    Salopian, Darwin's Origin

    Real ale, pompowane.

    Moc 4,3% alk.

    Trwala, kremowa piana. Zlociste, w zapachu wyraznie i bardzo przyjemnie chmielowe, aromat az ziolowy. W smaku chmielowe, goryczkowe, bardzo wyraziste, orzezwiajace, wrecz ostre w smaku. Bardzo dobre piwo, water polecenia. Wielokrotnie nagradzane!

    Link: http://www.salopianbrewery.co.uk/beers.php
    Celia, cerevisia et conventus.
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

    #2
    Foto:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

    Comment

    • Dreamer
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.05
      • 1576

      #3
      styl: bitter
      alk. 4,3%

      Historia browaru Salopian ginie w mrokach dziejów "przedrewolucyjnych" i sięga zamierzchłych czasów roku 1994, kiedy Martin Barry założył w pn. Walii browar Snowdonia. Rok póżniej Martin przeniósł interes na drugą stronę granicy, do Anglii, w okolice Shrewsbury i zmienił nazwę browaru na Salopian (określenie mieszkańca hrabstwa Shropshire). W tamtym czasie był to najmniejszy komercyjny browar w kraju o wydajności 2 baryłek (nieco ponad 3hl). Ze swoją rzemieślniczą, ale tradycyjną ofertą - nudną jak życie na walijsko-angielskim pograniczu - Salopian zdołał zaistnieć na rynku lokalnym i z roku na rok rozwijać skrzydła. Wydajność browaru rosła: do 16 hl w 2000 r., 25 hl w 2005 r. i 33 hl w 2007 r., ale trzon oferty stanowiły wciąż te same bittery i golden ale nie rokujące dalszego wielkiego wzrostu firmy. Do dnia, kiedy w 2008 r. do browaru trafił niejaki Jake Douglas, szef działu sprzedaży, któremu udało się całkowicie zmienić mentalność firmy i przestawić orientację na piwowarstwo nowofalowe (niewiele tradycyjnych browarów w UK zdecydowało się na taki krok). Salopianowi się powiodło, w ofercie zaczęły pojawiać się piwa nowofalowe, a wydajność podniesiono w 2010 r. do 50 hl. Po kolejnych inwestycjach w 2014 r. browar jest dziś w stanie uwarzyć do 70.000 pint/tyg. Jest tu nieco miejsca na tradycję, ale trzon oferty stanowią piwa wymyślone na nowo, choć o silnym brytyjskim rodowodzie - będziemy mieli więc raczej mocno nachmielone golden ale zamiast West Coast IPA, czy bittera nachmielonego Nelsonem zamiast APA. Rewolucyjnych eksperymentów się nie spodziewajmy, ale nowofalowe interpretacje klasycznych piw zbierają rewelacyjne opinie.
      Najbardziej znanym przykładem takiej udanej interpretacji jest testowany bitter - piwo o klasycznym, słodowym profilu a jednocześnie obficie nachmielone mieszanką chmieli z rożnych stron świata: Cascade, Galaxy, Nelson Sauvin i Saaz. Ten historyczny bitter uwarzony po raz pierwszy w 2008 r. jako jedno z pierwszych nowofalowych piw browaru do dziś pozostaje jedną z ikon brytyjskiej piwnej rewolucji, a przy okazji oddaje hołd najsłynniejszemu mieszkańcowi Shrewsbury - K. Darwinowi. Przez kilka lat piwo warzone było okazjonalnie i rozlewane tylko do casków, dopiero od 2011 r. "Pochodzenie Darwina" trafiło do regularnej oferty i jest butelkowane.

      BARWA: ciemnozłota
      ZAPACH: bardzo dobre, świeże, choć trochę mało intensywne aromaty chmielowe: grejpfruty, zioła, lekkie nuty leśne z mocną karmelową słodowością w tle
      SMAK: doskonała harmonia nachmielenia i słodowości; chmielowy charakter budują świeźe aromaty gorzkich grejpfrutów, ziół, słodkich mandarynek oraz charakterystycznych czerwonych owoców leśnych podkreślone mocną, ostrą grejpfrutową goryczką; ale każdy łyk to jednocześnie głębia mękkiej słodowości, biszkoptowej, lekko karmelowej, a nawet miodowej; pomimo mocnej goryczki nie ma tu miejsca na jazdę po bandzie - bukiet jest idealnie zbalansowany, jednocześnie przebogaty z charakterystyczną ziołowo-karmelową nutą wiodącą.

      Opakowanie bez zmian - jak na zdjęciu powyżej
      Blog: Piwna Brytania

      Comment

      Przetwarzanie...
      X