Williams Bros (New Alloa), Kelpie Seaweed Ale

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Sven
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.09
    • 1211

    Williams Bros (New Alloa), Kelpie Seaweed Ale

    Browar ten specjalizuje się w warzeniu piw wedłóg dawnych receptur.

    Link do ich stronki: http://www.heatherale.co.uk/

    Piwo o mocy 4,4% pojemność butelki 0,33 litra.
    Warzone z dodatkiem wodorostów.

    Piana niezbyt gęsta, ale dość trwała. Kolor to ciemny karmin, gazu dosyć dużo jak na angielski wyrób. Zapach to przypalenie i lukrecja. W smaku oryginalne-przypalenie, smak jakby dębiny i lekka słonawość, już po przełknięciu się objawiająca.
    Oryginalne i smaczne, jeśli tylko dorwę je lane na pewno wypiję.
    Celia, cerevisia et conventus.
  • Czes
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.06
    • 752

    #2
    Parametry jak wyżej, tylko butelka o pojemności 1pt. 0,9 fl.oz czyli nasze 500 ml, znana nam dobrze NRW 500, przeznaczona na rynek USA.
    Piwna ciekawostka - wg etykiety: Przed rokiem 1850, w wielu szkockich browarach wybrzeża (a wybrzeże mają rozwinięte ) warzono ale z użyciem lokalnego słodu produkowanego z jęczmienia uprawianego na polach nawożonych morskimi wodorostami. Takie środowisko nadawało jęczmieniowi i następnie słodowi specyficzny smak.
    Aby odtworzyć podobny efekt, bracia Williams w Alloa dodają do zacieru świeżo pobrany z morza wodorost (bladder rack).
    A poza tym zasyp dla tego piwa jest stoutowaty: użyto palonego jęczmienia, więc wyszedł niezły, charakterystycznie słonawy Stout.
    O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

    Comment

    • Ramiel
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.11
      • 207

      #3
      Kolor: prawie czarny, pod światło ciemnorubinowy
      Piana: drobnoziarnista, przyzwoita ale bardzo nietrwała
      Wysycenie: ok
      Zapach: głównie palony słód
      Smak: paloność, słony posmak, piwo dość lekkie
      Dobre piwo, taki łagodny lekko słony stout

      bracia Williams w Alloa dodają do zacieru świeżo pobrany z morza wodorost (bladder rack)
      po naszemu ten wodorost zwie się morszczyn pęcherzykowaty

      Comment

      • sibarh
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2005.01
        • 10387

        #4
        Foto:
        Attached Files
        2800 nowe piwa opisałem na forum
        Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
        Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

        Comment

        • ODOLAN
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2007.07
          • 57

          #5
          Mam pytanie, czy w Poznaniu można gdzieś dostać Kelpie jakiekolwiek?

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19260

            #6
            Kupując nie miałem świadomości, że to ciemne piwo i dodatkowo całkiem stoutowe. Ba, myślałem, że to ale z dodatkiem wodorostów
            Być może to sugestia (te wodorosty w smaku), ale miałem wrażenie, że poza palonym słodem czuć było jakiś posmak, nie warzywny, nie ziołowy czy przyprawowy, ale jakiś taki inny. Cóż, smaczny stout.

            Comment

            • leona
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.07
              • 5853

              #7
              Aromat bardzo zgrabnie palony i lekko kawowy. Smak faktycznie lekko słonawy, gładki, niezbyt wytrawny. Goryczka niska. Ciekawe jest to, że owa słoność jakby zastępuje stoutową kwasowość.

              Mimo, że piwo wybitnie pijalne to nie zachwyciło mnie zbytnio. Ot, dobre na rozpoczęcie piwnej sesji kiedy pierwsze piwo ma za zadanie ugasić pragnienie.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X