Wellpark, Tennent's Stout

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tmspoko
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2009.09
    • 207

    Wellpark, Tennent's Stout

    Scottish Export Stout
    But. 0,33l, alc. 4,7% vol.
    Kolor - czarny, nieprzejrzysty
    Piana - ładna, brązowa, powoli opada do obrączki i brudzi szkło
    Zapach - przede wszystkim miód (może dlatego, że do terminu zostało 6dni), kawa, znaczny diacetyl
    Smak - wyraźny toffi - dominuje, nie jest wodniste, wyraźna goryczka, troszkę kwaskowa, miód powoduje wrażenie słodkości
    Takie sobie, mało stoutowe. Dużo się dzieje w smaku i zapachu, jak na tak mały voltaż
    Attached Files
    TMspoko
  • nietzschee
    Porucznik Browarny Tester
    • 2016.07
    • 319

    #2
    Wygląd: kolor niemal czarny, nieprzejrzyste, spora piana, ciemno beżowa, trwała, bardzo ładny, gęsty lacing.
    Zapach: Karmelowy, mleczno czekoladowy, czarna porzeczka, tytoniowość brytyjskiego chmielu
    Smak: słodkawe, pełne, trzeba też przyznać, że na kontrę słodkości idzie wyraźna goryczka, palona , popiołowa, trochę tu mleczności, więc przypomina milk stout, sporo karmelu, jest kawa, ale zbożowa, trochę mlecznej czekolady, daje mocno czymś przypalonym na tłuszczu, sporo ciemnych owoców, wyspiarska chmielowość, najbardziej ten karmel mi tu nie leży, Jest nachalny i niepasujący, wysycenie średnie.
    Attached Files

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12560

      #3
      Aromat - palone słody z lekką kawą, kremowe, lekkie toffi
      Piana - spora, beżowa, trwalsza
      Barwa - bardzo ciemny brąz, pod światło trochę rubinowe
      Wysycenie - średnie, lekko musuje
      Smak - tony palone, kawowe z długą i dość wyraźną paloną goryczką. Nie jest wytrawne - wyczuwalne tony kakaowych toffi i czekolady.
      Treściwość - pełne

      W składzie syrop słodowy, karmel. Nie jest to jakiś wytrawny stout, ani też wzorzec stylu, nie jest to też piwo wybitne, ale w sumie to sympatyczny ciemniak - miękki, słodowy i dość wyraźnie podpalany.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X