Belhaven, Belhaven Scottish Ale

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19269

W ramach frustracyjnego popijania piw, których zakup odkładałem na przyjemniejszą chwilę zakupiłem za 10 zenków i nie żałuję. Tylko doustne przyjemności nadają życiu sens. No, ale do rzeczy...
    Kolor bursztynowy i w sumie takiego się spodziewałem. Piana obfita, z czapą, po dłuższej chwili opadająca do mięsistego dywanika i osadzająca się na szkle. Zapach słodowy i to bardzo, z jakimś fajnym niespotykanym dotychczas akcentem - przyjemnym. Nasycenie spore, nawet powiedziałbym, że za duże. W smaku nie czuć wyraźnej goryczki, ale taką lekko cytrusową, łagodną. Dopiero po chwili czuć na podniebieniu, zciągające odczucie. Nie ma wrażenia, że piwo jest puste, choć przez duże nasycenie szybko syci.
    Mógłbym takie pić częściej, choć za mniejszą cenę

Comment

• delvish
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.11
      • 3508

kolor: brązowy, ew. ciemny, mroczny burszyn, jak ktoś preferuje takie porównania klarowne [5]
      piana: tu niemiła niespodzianka, dość krótkotrwała jak na ale, po niewielu ponad 3 min. opada i zostaje cienką warstwą [3,5]
      zapach: no tu się należy 5+ już przy nalewaniu do kufla wokoło roznosi się piękna ale'owa słodowość, zapach jest niesamowicie intensywny aż do końca kufla, rewelacja [5]
      smak: słodowość zaskakuje swoim wachlarzem, wytrawna, choć na samym początku przez krótki momnet czuć słodycz, zupełnie to nie przeszkadza całemu, wytrawnemu charakterowi piwa, goryczka zdecydowana i szlachetna, w finiszu na moment pojawia się kwaskowa nutka, całość pięknie zharmonizowana [5]
      Co2: sprawia wrażenie lekkiego, ze względu drobnobąbelkową strukturę, cały czas jednak zdecydowane, w zupełności wystarczające aż do samego końca [5]
      opakowanie: "klasa", nic dodać nic ująć, elegancka butelka z tłoczonymi napisami, 3,9% alk., o ekstrakcie brak informacji, kapsel goły, graficznie etykieta, kontra i krawatka bez zarzutu, na opakowaniu nie ma ani jednego zbędnego słowa, rzecz w Polsce niewyobrażalna [5]

Świetne ale, jeśli ktoś lubi słodowość we wszelkich odmianach, to niemal pozycja obowiązkowa. Brak mu słabych stron poza pianą. Nawet zważywszy na sporą wydawałoby się cenę (ca. 9-10 zł) warte spróbowania częściej niż od święta. Moim zdaniem to piwo powinno wskazywać GAB'owej Kamasutrze w jakim kierunku powinna podążać

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
      Tylko doustne przyjemności nadają życiu sens.
      Mógłbym takie pić częściej, choć za mniejszą cenę
      Po pierwsze primo, co kto lubi
      Po drugie primo, ja tam wolę, żeby pozostało nadal tak dobre jak jest i kosztowało nie więcej niż w chwili obecnej.
      Po trzecie, żeby pić takie piwo częściej wystarczy po prostu więcej zarabiać. Mnie to piwo do tego nawet zmotywowało
      Last edited by delvish; 2007-09-28, 20:21.
      "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
      (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23960

dyskusja o pianie w ejlach poszła do osobnego tematu: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=74640
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

Piana: beżowa, drobno pęcherzykowa, średnio obfita, ładnie oblepia szkło. Jak na ale to 5.
          Kolor: herbaciany, brązowy, klarowny.
          Wysycenie: średnie, a jak na ale to wręcz wysokie.
          Zapach: delikatny, słodowy. Właściwie brak nut owocowych, które cenię w ales.
          Smak: dość wytrawne w smaku, wyraźna, jakby taniniczna goryczka. Trochę delikatnego karmelu.
          Opakowanie: ładna brązowa butelka z tłoczeniami, ładna, stonowana etykieta i krawatka w kremowych barwach. Na krawatce flaga Szkocji. Duży minus za goły kapsel.

Przyzwoite piwo, ale bez jakichś fajerwerków.
          blog.kopyra.com

Comment

• skitof
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2007.11
            • 2485

Belhaven ma kilka klasycznych elementów szkockich piw górnej fermentacji, ale też kilka zaskakujących rozwiązań. Mimo niewielkiej zawartości alkoholu (3,9%) piwo jest treściwe, bez żadnych odczuć wodnistości. Zasługą tego jest w tym wypadku m.in. silne nagazowanie, które też odpowiada za niezłą pianę. Ciemna barwa piwa dobrze odpowiada smakowi, który początkowo jest wyraźnie słodowy, z lekko prażoną nutą, ale finisz (podobnie jak i zapach) należy do ziemistej wytrawności z minimalnie estrowymi dodatkami. To mi się właśnie w Belhaven podoba czyli zaskakujące zwroty aromat - pierwszy smak - końcówka. Może całość nie jest za bardzo zrównoważona, ale ciekawa. W ten klimat wpisuje się też zaskakujący, bo całkowicie goły kapsel. Na pewno nie jest to piwo dla smakoszy szukających harmonii smaków i perfekcyjnego melanżu poszczególnych składników. Warto spróbować, bo zarówno te dobre jak niedopracowane strony szkockich górniaków są tu wręcz przerysowane. Ale zakupu w większych ilościach nie polecam.

Comment

• kishar
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2003.10
              • 1691

Przyjemny delikatny słodowo-owocowy zapach.
              Potężna piana o brązowej barwie.
              Barwa brązowa.
              W smaku jest wytrawne z goryczką ze słodowymi elementami które z czasem dominują co twarzy bardzo ciekawe połączenie.
              Nasycenie odpowiednie.
              Opakowanie bardzo ciekawe - estetyczne.
              Ogólnie bardzo fajne piwo warte swej ceny.

Comment

• leona
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2009.07
                • 5853

Kupiłem jako piwo kalibracyjne. I sobie skalibrowałem.... ale mojego brown ale
                Podobny ciemno bursztynowy kolor; zapach owocowo-orzechowy z nutką przypieczenia; smak mocno wytrawny z niewielką goryczką w finiszu.
                Dobre piwo, choć zaskoczyło mnie mocą 5,2% vol. Szkoda, że w sklepie kosztuje ponad 8 zł a mój nieoczekiwany "klon" w piwnicy się skończył.

Comment

• zgoda
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 3516

Wczoraj kupiłem sobie na pocieszenie w Carrefour Arkadia, cena ~13zł.

Bardzo przyjemne, piana jak się patrzy, aromat słodowy i trochę kawowy (czy może to coś innego, lekko przypalone?), smak słodowy + ziemisty, goryczka mało wyraźna. Wypiłem i było mi mało. Zrobię sobie takie (lub podobne).
                  Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• szu29
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2011.04
                    • 98

Moje ma 5,2 % alc. Widze że zwiększyli procencik. Takie średnie i . Ocena 3,8/5 Nowy Sącz TESCO 10zł.
                    http://www.bogatyojciec.pl/?A=59337

Comment

• VanPurRz
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2008.09
                      • 4229

Absolutnie nie podzielam zachwytów. Ot taki zwykły koncerniak. Nie ma w tym piwie nic ciekawego.
                      "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• gaz4
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2009.04
                        • 192

Piwo o wspaniałym rudobrunatnym kolorze klarowne, piana na początku okazała jednak opada do kożuch, który nie ginie do końca zostaje na ściankach. W zapachu dominujący słód, owoców nie stwierdziłem. W smaku na początek atakuje słód aby skończyć wytrawną goryczką chmielu super. W wysyceniu bardzo delikatne. Opakowanie klasyczne anglik z marketu przezroczysta butla, goły kapsel. Zakupione w Auchan za 7zł. Warto spróbować lecz na dłuższą znajomość wybrał bym coś innego.

Comment

• zgoda
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.05
                          • 3516

Niestety, pite kilka dni temu nie miało żadnego z wcześniej opisywanych walorów, puste, bez zapachu, wodniste.
                          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• tomolek
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.05
                            • 1752

W sumie średnie, piana niezła, kolor dość blady. Zapach nikły, ale dość przyjemny. W smaku ciut wodniste, wytrawne, mocno ściągająca goryczka, delikatne nuty dymne. Ale nic w nim nie powala, Wee Heavy z tego browaru o dwie klasy lepsze...

A cena tych piw taka sama, niecałe 10 zł w Almie.

A goły kapsel, to jak mawia młodzież - "żal" :]
                            www.ohbeautifulbeer.com

www.mateuszdrozdowski.pl

„Kwaśny Edi herbu Koreb

Comment

• Twilight_Alehouse
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2004.06
                              • 6310

Kupione w Carrefourze za 7,99 zł.

Pite 3 czerwca 2012 r.

Kolor: Niezbyt mocnej herbaty, odpowiedni.
                              Piana: Dość wysoka, drobnoziarnista. Tworzy gęste wysepki i solidnie okleja ścianki.
                              Zapach: Silny. Czuć głównie nuty karmelowe i orzechowe, ale też toffi, trochę chmielu i leciutką, delikatną wędzoność.
                              Smak: Treściwy, z niezłą ziarnisto-orzechową słodowością, lekką goryczką i ciekawym, orzechowym finiszem. Wędzoność wyczuwalna, ale lekka, wtapia się w resztę wrażeń.
                              Opakowanie: Na zdjęciu poniżej bieżąca wersja opakowania. Goły kapsel.
                              Uwagi: Piwo na pewno nie wybitne, ale w miarę udane.
                              Attached Files

Comment

• docent
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2002.10
                                • 5205

Wizualnie całkiem przyjemnie - klarowny ciemny bursztyn, obfita piana. W smaku słodowe, lekko owocowe ale z irytującymi, fenolowymi akcentami. Dałem za nie 4,99 i wcale nie jestem przekonany że było warto
                                Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                                Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                                Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                                Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

Przetwarzanie...
                                X