Belhaven, Best

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgroza
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2008.03
    • 3605

Belhaven, Best

pucha z widgetem, 440 ml, 3,5%, bitter
    Piana: widgetowa: betonowa, b. trwała, drobne bąble, nie moja bajka
    Gaz: stosownie azotowe
    Kolor: jasnobrązowy, lekko herbaciany ("miodowy" wg. puchy, jakby miód nie był równie różnorodny kolorystycznie jak piwo)
    Zapach: za to tu znajdziemy lekko miodową nutkę i trochę trawiastości, bardzo stłumiony (widget)
    Smak: zdecydowanie łagodno-kremowy, spora owocowość z lekko miodową słodyczą, łagodna, trawiasta goryczka (w opozycji do kwiatowej niemieckiej)
    Mimo widgeta dobre piwo. W piwach lekkich to mimo wszystko Brytowie i reszta świata.
    Attached Files
    Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.
  • tomolek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.05
    • 1752

Moje miało 4,8% alc.
    Po nalaniu do szklanki mamy widgetowe show, piana jest piękna i pozostaje właciwie do końca. Kolor herbaciany, zapach tak nikły, że niemal nie wyczuwalny, dla mnie trudny do zidentyfikowania.
    W smaku rzeczywiście łagodne i kremowe, owocowe, słodkawe, może zasugerowałem się opakowaniem ale wyczułem miód. Przyjemna goryczka, ale niezbyt silna, bitter to to nie jest.
    Kupione w puszce 0,44l, za 6 zł w Almie.
    Przyjemne, szczególnie dla tych, którzy lubią piwa z wysp. Do powtórzenia od czasu do czasu.
    www.ohbeautifulbeer.com

www.mateuszdrozdowski.pl

„Kwaśny Edi herbu Koreb

Comment

• wrednyhawran
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2010.07
      • 1784

Alk. 4,8%
      Opakowanie: puszka z Widgetem, jak na zdjęciu zgrozy.
      Kolor: Ładny, herbaciany, kalrowny.
      Piana: Kremowa i trwała. Mocno brudzi szkło i utrzymuje się do samiutkiego końca.
      Zapach: Bardzo niewyraźny, chlebowy.
      Smak: Przyjemny, całkiem intensywny, z początku lekko słodkawy, potem wyraźnie wytrawny, a na samym koncu wręcz cierpki. Myślałem jednak, że piwo będzie miało głębszą i bardziej trwałą goryczkę na finiszu.
      Nagazowanie: Niziutkie, niemal żadne, ale to chyba typowe dla piw z Wysp.

Ogólnie wrażenie przyjemne. Piwko popija się ze smakiem. Szybko znika z kufelka.

Piwo kupione w katowickiej Almie za 4,99zł.
      Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
      Małe Piwko Blog
      Małe Piwko Blog na facebooku
      Domowy Browar Demon

Comment

• tomolek
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.05
        • 1752

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrednyhawran Wyświetlenie odpowiedzi

Piwo kupione w katowickiej Almie za 4,99zł.
        No popatrz co za niesprawiedliwość, u nas na wschodzie bida a piwo złotówkę droższe...
        www.ohbeautifulbeer.com

www.mateuszdrozdowski.pl

„Kwaśny Edi herbu Koreb

Comment

• wrednyhawran
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2010.07
          • 1784

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomolek Wyświetlenie odpowiedzi
          No popatrz co za niesprawiedliwość, u nas na wschodzie bida a piwo złotówkę droższe...
          Wiesz co, możliwe że błąd jest po mojej stronie, bo kupowałem to piwo jakis czas temu i teraz nie jestem na 100% pewien, czy to bylo 4,99zł czy 5,99zł. Zasiałeś we mnie nutkę wątpliwości
          Małe Piwko Blog
          Domowy Browar Demon

Comment

• Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

Sympatyczny ejlik. Smak lekko słodowy z estowymi akcentami i średnio-niską goryczką, kremowy, fajnie zbalansowany. Widget udanie "symuluje" niskie nagazowanie.
            Za tą cenę naprawdę warto. Godny polecenia zwłaszcza dla osób pierwszy raz chcących spróbować tego stylu.

Comment

• Mason
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2010.02
              • 3280

Jak dla mnie to jest to znakomite piwo sesyjne, takie które można kupować w większej ilości na imprezy.
              JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• Reventador
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2009.03
                • 47

Moja kolejna degustacja tego piwa i jestem chyba jeszcze bardziej pozytywnie zaskoczony niż poprzednio. Znakomita piana, konsekwentnie trzymająca do samego końca. Zapach intensywnie owocowo-kwiatowy, a może rzeczywiście czuć tu też odrobinę miodu. W smaku niby lekkie ale zarazem całkiem treściwe, dominują łagodne nuty słodowe, głównie owocowe, z kwaskowatą domieszką, obecna również charakterystyczna kremowość.

Ogólnie bardzo przyjemne piwo, chyba jedno z lepszych puszkowych ales z nabojem z pośród dostępnych u nas (inna sprawa że nie ma ich zbyt dużo ).

A przy okazji, czy widział ktoś przypadkiem to piwo gdzieś w Warszawie ostatnio? Kupiłem je już jakiś czas temu, a z chęcią bym nabył jeszcze kilka sztuk, niestety jakoś nie miałem okazji spotkać go w okolicy od pewnego czasu...

Comment

• tomolek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.05
                  • 1752

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Reventador Wyświetlenie odpowiedzi

A przy okazji, czy widział ktoś przypadkiem to piwo gdzieś w Warszawie ostatnio? Kupiłem je już jakiś czas temu, a z chęcią bym nabył jeszcze kilka sztuk, niestety jakoś nie miałem okazji spotkać go w okolicy od pewnego czasu...
                  W Lublinie jest w Almie, więc i w Wawie myślę jest szansa. U mnie puszka za 5,99 zł w tej samej cenie jest Old Speckled Hen. Moim zdaniem piwo o znacznie bogatszym aromacie i smaku i bez widgeta. O ile Belhaven jest fajnym piwkiem sesyjnym to OSH jest również całkiem "degustacyjny".
                  www.ohbeautifulbeer.com

www.mateuszdrozdowski.pl

„Kwaśny Edi herbu Koreb

Comment

• Reventador
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2009.03
                    • 47

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomolek Wyświetlenie odpowiedzi
                    W Lublinie jest w Almie, więc i w Wawie myślę jest szansa. U mnie puszka za 5,99 zł w tej samej cenie jest Old Speckled Hen. Moim zdaniem piwo o znacznie bogatszym aromacie i smaku i bez widgeta. O ile Belhaven jest fajnym piwkiem sesyjnym to OSH jest również całkiem "degustacyjny".
                    Ok, dzięki, spojrzę w którejś Almie, dawno już tam nie zaglądałem po tym jak wyraźnie zmniejszył się zakres asortymentu piwnego.

A co do piwa, to smakowo rzeczywiście Old Speckled Hen jest nieco lepsze, ale porównując tylko puszkowe wersje, w przypadku Best'a urzeka mnie jednak ta znakomita piana... w tym drugim jednak nie jest ona tak trwała z racji braku widgeta... ale w sumie tu już szczegóły.

Comment

• umix
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2009.03
                      • 13

Piwa jeszcze nie piłem, więc co do jego walorów się nie wypowiem, ale kupiłem je wczoraj w świetnej cenie, ok. 3,2 zł w Makro. Nie była to chyba żadna promocja, ale nie wiem jak długo się utrzyma. Myślę, że warto skorzystać. Tyle, że trzeba kupić od razu czteropak (co może się jednak okazać zaletą )
                      Last edited by umix; 2012-09-30, 08:07.

Comment

• legart
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2012.06
                        • 914

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Reventador Wyświetlenie odpowiedzi
                        Ok, dzięki, spojrzę w którejś Almie, dawno już tam nie zaglądałem po tym jak wyraźnie zmniejszył się zakres asortymentu piwnego.

A co do piwa, to smakowo rzeczywiście Old Speckled Hen jest nieco lepsze, ale porównując tylko puszkowe wersje, w przypadku Best'a urzeka mnie jednak ta znakomita piana... w tym drugim jednak nie jest ona tak trwała z racji braku widgeta... ale w sumie tu już szczegóły.

Parę tygodni temu widziałem w Almie na Wrocławskiej na warszawskim Bemowie

Comment

• Stern
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2012.05
                          • 32

U mnie w zwykłym sklepie osiedlowym pojawiło się kilka dni temu w cenie 2.99 Za chwilę degustacja

Comment

• wrednyhawran
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2010.07
                            • 1784

W tym wątku oceniane są dwa różne piwa. Zgroza ocenił Belhaven Best 3,5%. Ja z tomolkiem opisaliśmy wersję 4,8%, a teraz mam przed sobą puszkę 3,5%.
                            Małe Piwko Blog
                            Domowy Browar Demon

Comment

• yaro74
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2012.09
                              • 2089

Wersja 3,5% alkoholu.
                              Pian gęsta, kremowa średniowysoka, utrzymuje sie do końca picia, pozostawiając ślad na szkle.
                              Zapach niezbyt wyrazisty, wyczuwalny miód i trochę chmielowej kwiatowości
                              W smaku delikatne, kremowe, miód, przyjemna goryczka, jak dla mnie jest trochę wodniste, za mało owocowości.
                              Może być, zakupione za 6zł z groszami.

Comment

Przetwarzanie...
                              X