Traquair, Jacobite Ale

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lzkamil
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 3611

    #1

    Traquair, Jacobite Ale

    Alk. 8%, but. 0.33 l, warzone z dodatkiem kolendry.
    Bardzo ciemne brązowe, klarowne, słabo nagazowane, piana wysoka po nalaniu z góry ale niezbyt trwała.
    Zapach ciemnosłodowo-karmelowy.
    Smak też konkretnie słodowy, słodkawy, karmelowy. Trochę mi brakuje goryczki.
    Niezłe ale trochę jednowymiarowe. Bardziej mi podeszło House Ale.
    Attached Files
    Lepszy jabol pod okapem
    niż GŻ, CP i KP !


    Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

    Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

    Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
  • Rubenczal
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.04
    • 3

    #2
    Tranquair, Jacobite Ale (Maj 2014)

    Butelka zakupiona w Chill In Dublinie.
    Alc. 8%
    BBE 23.04
    Spiced Ale - ale z dodatkiem przypraw, tu kolendry
    Butelka - 33cl
    Kapsel - czarny, bez nadruku.
    Po otwarciu: słabe wysycenie, drożdżowe estry; zapach drożdżowego ciasta.
    Kolor: mocno rubinowy, wpadający w brąz. Klarowne, ale niemalże nieprzejrzyste piwo (22 SRM/45EBC)
    Piana: gęsta, w kolorze karmelowym, dość szybko opadająca. Nie widać znacząco lacingu na szkle.
    Wysycenie: niskie, niemalże niewidoczne w szklance.
    Zapach: miodowy (nawet aromat miodu sztucznego), palony słód, kandyzowane i suszone owoce; śliwki, rodzynki, lukrecja, sherry, lub leżakowane w beczce po sherry.
    Smak: suszone owoce, lekko kwaskowe, średnia goryczka, lekkie nuty drożdżowe, podwędzana, suszona śliwka, rodzynki, wyczuwalna kolendra, choć początkowo nie mogłem skojarzyć, mimo tego czuć posmak ziołowy. Zaskakująco - guma balonowa.
    Bardzo dobre, sycące piwo o pięknym aromacie, podchodzące już pod porter aniżeli klasyczny ale. Z racji wysokiej zawartości alkoholu, doskonałe na wolną degustacje z gorzką czekoladą.

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12761

      #3
      Przede wszystkim Traquair House to niesamowita historia Szkocji.
      Opowiada o nim i historii Tomek Kopyra, który była na miejscu:

      W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.


      a samym piwie tu:

      W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.


      A tu jeszcze inny bloger ciekawie na ten sam temat:

      https://thebeervault.blogspot.com/20...quair.html?m=0

      Piwo uwarzone z dodatkiem kolendry, fermentowane w dębowych kadziach.

      Piwo pierwszy raz uwarzone w 1995 r, na uczczenie szkockiego powstania jakobickiego w 1745 r.

      8% alk.

      Aromat - jest kolendra, potem ciemne z łagodnie palonymi niuansami, suszem z cierpkich owoców, melasy. Oryginalnie
      Piana - wyższa, średnia trwałość, dłuższa koronka
      Barwa - ciemny brąz z rubinem, klarowne
      Wysycenie - średnie, musujące
      Smak - jest nuta owocowa podbita przez kolendrę (rodzynki, podsuszone śliwki), łagodna paloność. Potem mam trudniej, bo piwo jest złożone, ale niejednoznaczne (jakby odrobine posypane okruchami czekoladowego ciasta). Jest też mocno rozgrzewający, nieco pikantny finisz, ale alkohol całkowicie schowany
      Treściwość - solidna

      Z jednej strony tradycyjne, ale w obecnych czasach oryginalne. Nie przepadam za kolendrą (mam do porównania ich House Ale bez niej), ale w kontrze z ciemnymi słodami daje oryginalny, ciekawy efekt.

      Ciekawe, dobre piwo. Wypite z radością (historia miejsca) i przyjemnością (smak). Fajnie, że pojawiło się w Polsce.
      Ostatnia zmiana dokonana przez darekd; 2023-02-05, 23:10.

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12761

        #4
        Click image for larger version

Name:	P1110939.JPG
Views:	40
Size:	27,5 KB
ID:	2331035

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Orzech1988
          XI Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego
          Orzech1988
          Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
          zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w
          XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego


          Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem...
          2020-01-15, 17:07
        • dadek
          Niemcy, Erfurt, Zum Güterbahnhof 20, Heimathafen - Erfurter Braumanufaktur
          dadek
          Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
          2025-01-12, 18:42
        • darekd
          Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
          darekd
          Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

          Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
          ...
          2023-02-07, 23:16
        • darekd
          Uiltje, Question of Etiquette
          darekd
          Browar z Haarlemu (z którego jest też bardziej znany Jopen). Ich historia sięga 2012 r.

          Barley wine i to potężne, aż 16,1% alk.

          Skład klasyczny + owies

          Aromat - suszone daktyle, mniej śliwki i rodzynki, praliny, melasa, alkohol bardzo dobrze ukryty...
          2021-02-15, 21:31
        • darekd
          Faust, Eisbock
          darekd
          Faust to browar z Miltenberga w bawarskiej Dolnej Frankonii, niedaleko granicy z Hesją i Badenią Wirtembergią.

          www.faust.de

          Mają jeszcze inne koźlaki, ale ten wymrażany jest najsilniejszy.

          Ekstr. 26,5%
          Alk. 12%

          Po procesie wymrażania...
          2020-03-22, 22:24
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...