Traditional Scottish Ales, Glencoe Organic Wild Oat Stout

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lzkamil
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 3611

    #1

    Traditional Scottish Ales, Glencoe Organic Wild Oat Stout

    Browar o tej szumnej nazwie znajduje się w Stirling w południowej Szkocji, tu jest jego strona.

    Alk. 4.5%, but. 0.5 l, nazwa Glencoe pochodzi od jednej z najbardziej malowniczych szkockich dolin - niedaleko najwyższego szczytu Ben Nevis. Piwo kupiłem w Fort William u podnóża samego Bena.
    Prawie czarne jak smoła, nieprzejrzyste nawet pod światło, chociaż nie ma osadu drożdży i na kontrze się chwali że jest 3x filtrowane. Nagazowanie nieduże, piana średnia, grubobąblowa, brudnobeżowa, niezbyt trwała.
    Zapach palony, czekoladowy, intensywny.
    Smak gorzkiej i mlecznej czekolady, palonej kawy, bardzo treściwy, długi posmak słodko-gorzkiej czekolady trwa w nieskończoność. Naprawdę dobry stout.
    Attached Files
    Lepszy jabol pod okapem
    niż GŻ, CP i KP !


    Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

    Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

    Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
  • Xadadada
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.09
    • 17

    #2
    Piana: Rośnie porządnie, jednak trochę za szybko redukuje się do niewielkiej warstwy, drobnoziarnista, jasno brązowa.
    Kolor: Czarny, lekkie prześwity pod światło.
    Zapach: Delikatna paloność, kremowa kawowość, lekko czekolada. Przyjemny, wyraźny.
    Smak: Podobna jak zapach, paloność wyraźna, dalej łagodna kawa i czekolada mleczna jednak bez słodyczy. W tle lekkie owoce. Goryczka przyjemna, nie za mocna. Odczuwalna również lekka wodnistość. Bardzo miłe w posmaku, pełne paloności i kawy. Owsianka wyczuwalna.
    Nasycenie: OK
    Smakowity stout, lekki, przyjemny, średnio treściwy. Warty zainteresowania się. Można by jednak było dorzucić mu trochę treści. Niemniej mi przypadł do gustu.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Xadadada; 2011-10-02, 19:12.

    Comment

    • Xadadada
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.09
      • 17

      #3
      Zauważyłem, że etykieta trochę się zmieniła, dorzucam więc zdjęcie.
      Attached Files

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • Javox
        Carlsberg Sverige, Carlsberg Hof Organic
        Javox
        Lekki organiczny koncernowy pilsik. Alko 4,2% a IBU 25.

        Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
        Lacing - nie za dużo.
        Gaz - średni.
        Barwa - złoty jasny.
        Aromat - zbożowość z nutą ziołową.
        Smak - słodkawa słodowość, lekko żołędziowe...
        2024-06-23, 15:48
      • Javox
        Wellpark (Innis & Gunn), Irish Whiskey Cask
        Javox
        Scottish Oatmeal Stout z alko 6.1%

        Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
        Lacing - trochę było.
        Barwa - pod światło rubin ciemny.
        Gaz - średni do lekkiego.
        Aromat - ciemna owocowość, palone drewnem, węglem drzewnym.
        Smak - słodkawe, ciemne...
        2024-03-14, 18:29
      • darekd
        Moskovskaja Pivovarennaja Kompanija, Ballantine Scottish Stout
        darekd
        Podobno według receptury browaru Ballantine and Sons (jeden z najstarszych przemysłowych browarów w USA, już nie działa). Nawet wykorzystali logo browaru (trzy obręcze).

        4,1% alk. Ekstr. 10%. Puszka 0,4l.

        Aromat - łagodna paloność
        Piana - umiarkowana, ale...
        2020-06-19, 23:36
      • kaczka116
        ReCraft, Strong Scottish Ale
        kaczka116
        Piwo gotowe do oceny
        2020-02-01, 21:44
      • darekd
        Fortuna, Fortuna Czarne Cold Brew Coffee
        darekd
        5,6% alk.
        Dodatek kawy (Brazylia - Santos) - 0,1% - parzona na zimno

        Aromat - dominuje kawa, są palone słody
        Piana - wysoka, umiarkowanie trwała z dłuższą koronką
        Barwa - ciemny brąz, właściwie klarowna
        Wysycenie - średnie, musujące
        Smak - początkowo...
        2024-03-11, 00:01
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...