Kolejne pyszne piwo rekomendowane przez CAMRA. Te cudowne połączenie wielu smaczków plus aromat i smak chmielu. Delikatne a jednocześnie pełne smaków. Pić litrami.
4,5% alk.
"Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
About this beer... This satysfying ruby beer is brewed in the heart of the Cairngorm National Park, using whole flower hops, thistle, ginger, crystal, chocolate and Wheat malts giving a rich complex but satisfying taste.
Kolor: rubinowy, ciemny, lekko mętnawy z dużą ilością drożdżowych farfocli [5]
Piana: tworzy się wysoka czapa, kremowej drobnoziarnistej piany, która opada powoli, kożuch zostaje do końca [4.5]
Zapach: owocowo-imbirowo-chmielowy ze chlebowo-ziarnistym, prażonym drugim planem, trochę ziołowy, w tle czuć też nuty palone, lekki karmel i coca-colę, nie wiem jak pachnie suszony oset, bardzo przyjmny, zbalansowany i nie przesłodzony aromat [4]
Smak: od razu uderza mocna, ziołowa goryczka i palony słód i przy pierwszych łykach wodnistość (po ogrzaniu jest ok), potem przypieczona skórka chleba, nuta dyni i imbiru, nie wiem też jak smakuje suszony oset, piwo jest wytrawne, po aromacie spodziewałem się czegoś słodkiego, pozostawia długi goryczkowo-orzechowy posmak, w ostatnim łyku oczywiście czuć było drożdże (dla mnie to zaleta) [4]
Nasycenie: średnio-wysokie, idealne [5]
Opakowanie: brązowa flaszka 0.5l, trochę szersza od standardowej, kapsel goły, czarny, czarna etykieta z ostem w bordowej "oponie" połączona z dwiema niby kontrami, na kontrze logo "CAMRA says this is REAL ALE" [5]
Producent: The Cairngorm Brewery Aviemore Scottish Highlands/Marks & Spencer Zakupione w: Marks & Spencer Simply Food Victoria Station, Londyn Degustowane: 15.02.2012r. ok. godz. 20:50GMT Data ważności: 09.12 Numer partii: L11 258
Soundtrack: "Jailbreak" by AC/DC
Tylko idiota ma porządek, geniusz panuje nad chaosem
Comment