Szarvasi, Szarvasi Ír Vörös Sör

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dryx
    † 1966-2017 Piwosz w Raju
    • 2002.04
    • 1735

    Szarvasi, Szarvasi Ír Vörös Sör

    Piwo czerwone w stylu irlandzkim.
    Butelka 0,33 l. Alkohol 6,1 %
    W składzie oprócz standardu słód karmelowy.
    Barwa kasztanowa.
    Piana niska, szybko opada, po chwili pozostaje tylko niewysoki kożuszek.
    W zapachu dominuje karmel.
    W smaku karmel plus owocowe akcenty, kwaskowate.
    Nagazowanie średnie.
    Attached Files
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12565

    #2


    Inna już eta niż u ś.p. Dryxa

    Alk. nadal 6,1%
    Ekstr. 14,5%

    Aromat - karmel, taki mleczny, może masło. Potem trochę suszonych owoców
    Piana - dość wysoka, ale szybko opada do zwartego kożuszka, niezbyt trwała, trochę zostaje na szkle
    Barwa - ciemny brąz z miedzią, to może być kasztan
    Wysycenie - średnie, musujące
    Smak - karmel, toffi w dużej dawce, ciut suszonych owoców z minimalną cierpkością. Pod koniec pojawia się nieco goryczki. Karmel dominuje
    Treściwość - trochę wyższa pełnia

    Minibrowarek powstały 1995 we wsi Szarvas, gdzieś mniej więcej pomiędzy Badapesztem a rumuńską granicą. Czyli daleko od Irlandii. Podobnie jest z piwem, nawet nie wiem czy to górna fermentacja. Choć tego typu polskie produkcje a'la Irlandia były jeszcze dalej, a tu ciut tych owoców rzeczywiście może się kojarzyć z red ejlem. Piwo jest raczej słabsze, ale pijalne. Taka bardziej lokalna interpretacja i ciekawostka, której spróbowania jednak nie żałuję

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12565

      #3
      Foto:
      Attached Files

      Comment

      Przetwarzanie...
      X