Szarvasi, Szarvasi Ír Vörös Sör

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dryx
    † 1966-2017 Piwosz w Raju
    • 2002.04
    • 1735

    #1

    Szarvasi, Szarvasi Ír Vörös Sör

    Piwo czerwone w stylu irlandzkim.
    Butelka 0,33 l. Alkohol 6,1 %
    W składzie oprócz standardu słód karmelowy.
    Barwa kasztanowa.
    Piana niska, szybko opada, po chwili pozostaje tylko niewysoki kożuszek.
    W zapachu dominuje karmel.
    W smaku karmel plus owocowe akcenty, kwaskowate.
    Nagazowanie średnie.
    Attached Files
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12885

    #2
    http://www.szarvasisor.hu

    Inna już eta niż u ś.p. Dryxa

    Alk. nadal 6,1%
    Ekstr. 14,5%

    Aromat - karmel, taki mleczny, może masło. Potem trochę suszonych owoców
    Piana - dość wysoka, ale szybko opada do zwartego kożuszka, niezbyt trwała, trochę zostaje na szkle
    Barwa - ciemny brąz z miedzią, to może być kasztan
    Wysycenie - średnie, musujące
    Smak - karmel, toffi w dużej dawce, ciut suszonych owoców z minimalną cierpkością. Pod koniec pojawia się nieco goryczki. Karmel dominuje
    Treściwość - trochę wyższa pełnia

    Minibrowarek powstały 1995 we wsi Szarvas, gdzieś mniej więcej pomiędzy Badapesztem a rumuńską granicą. Czyli daleko od Irlandii. Podobnie jest z piwem, nawet nie wiem czy to górna fermentacja. Choć tego typu polskie produkcje a'la Irlandia były jeszcze dalej, a tu ciut tych owoców rzeczywiście może się kojarzyć z red ejlem. Piwo jest raczej słabsze, ale pijalne. Taka bardziej lokalna interpretacja i ciekawostka, której spróbowania jednak nie żałuję

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12885

      #3
      Foto:
      Attached Files

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • darekd
        Gusswerk, Eisbergbock
        darekd
        Koźlak lodowy (wymrażany) z rzemieślniczego browaru spod Salzburga.

        11,1% alk. (na stronie www podają 11,5%), ekstr. 23,8%

        Chmiele: Mühlviertler Malling, Tettnanger Tradition, Tettnanger Aroma, Simcoe, Citra

        Podają, że wymrażanie odbywa się w temp. - 20*C...
        2025-04-08, 23:58
      • darekd
        Nowomiejski, Nowomiejskie Doppelbock
        darekd
        Browar z Nowego Miasta Lubawskiego:

        https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ejski-piwoteka

        Ekstr. 20%
        Alk. 7,9%

        Aromat - dużo karmelu, toffi. Dużo...
        2024-04-21, 00:20
      • darekd
        ? [Gryfus], Portowiec
        darekd
        Porter Bałtycki,
        21% ekstr.
        7,7% alk.

        Aromat - suszone śliwki, karmel, potem pumpernikiel, trochę nut palonych
        Piana - wysoka, zwarta, beżowa, trwała, długi drobny kożuszek z wyraźniejszą koronką
        Barwa - właściwie czarna, pod światło bardzo ciemny rubin...
        2025-01-10, 03:40
      • darekd
        Cido Grupa, Līvu Rubenis
        darekd
        Cido Grupa związana z Royal Unibrew, nie wiem czy warzą piwa w tym samym miejscu co kiedyś. W każdym razie na ecie jako producent występuje Cido Grupa.


        Ekstr. 12,25%
        5,8% alk.

        Aromat - karmel, nieco zleżałych owoców, chmielu w aromacie nie wyczułem...
        2024-06-20, 22:19
      • darekd
        Glückauf, Jubiläumsbier 1880
        darekd
        Browar z saksońskiego Gersdorfu pomiędzy Zwickau a Chemnitz w zeszłym roku świętował tym piwem 140 rocznicę. Kiedyśwarzyli piwo dla górników okolicznych kopalń węgla,
        Teraz górników tam już niezbyt wielu, ale piwosze się na szczęście ostali

        13,2% ekstr.
        ...
        2021-10-12, 00:02
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...