Szent András, Magyar Vándor

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • WojciechT
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2012.09
    • 2546

Szent András, Magyar Vándor

Piwo hybrydowe - jak donosi etykieta, ale & lager hybrid. Niestety nie znam węgierskiego, więc poza "cyferkowymi" danymi nie jestem w stanie powiedzieć nic więcej. A cyferkowe są takie: 5,6% alkoholu, IBU 35, EBC 21, pojemność 0,33 l, 34 kilokalorie na 100 ml (mało!).

Kolor ciemnozłoty. Piana ładna, biała, drobna, aczkolwiek nie za wysoka. Aromat owocowo-warzywny. Niestety, lekki DMS się wkradł w to piwo. Smak nietypowy. Trochę karmelowy, trochę owocowy, posmak zbożowy. Raczej wytrawne. Czy smaczne? Raczej tak, ale nie jest tak, żebym po każdym łyku kompulsywnie pragnął następnego. Najbliższe skojarzenie to lekko karmelowy strong lager z górnofermentacyjnymi owockami.

Related Topics

Collapse

• darekd
    Szent András, Hathárom
    darekd
    Brytyjski porter.
    Ekstr. 13%
    Alk. 4,9%
    IBU 25

https://szentandrassorfozde.hu/hu/ta...ajtak/hatharom

Aromat - słodowy, palony z kawą, orzechy ale też przy tym sporo miękkości - mleczne toffi
    Piana - wyższa, z trwałym zwartym kożuszkiem,...
    2019-10-20, 22:56
  • darekd
    Szent András, Óarany
    darekd
    Styl to: BÉCSI ÁSZOK czyli lager wiedeński

Ekstrakt 12%
    Alk. 4,9%
    IBU 20

Aromat - wyraźnie podpieczony tost, trochę ciemnych słodów
    Piana - wysoka, raczej zwarta, trwała, trochę zostaje na szkle
    Barwa - brąz, pod światło dodatkowa...
    2019-10-09, 18:01
  • WojciechT
    Szent András, Könnye
    WojciechT
    Kolejny doppelbock z tego browaru, tym razem w wersji borówkowej. 9% alkoholu, EVC 72, IBU 16, 81 kcal w 100 ml. Ekstraktu nie podano. Pachnie jak sok owocowy, nie szczędzono borówek (o ile to na pewno jest borówka, a nie jakieś inne ustrojstwo, podparłem się Google Translate, a on nie zawsze...
    2015-11-30, 21:25
  • WojciechT
    Szent András, Betyár Király
    WojciechT
    7% alkoholu, IBU 19, EBC 78, 50 kilokalorii na 100 ml.

Nie wiem, co to za styl piwa (pierwsze skojarzenie miałem ze szkockimi old ales z dodatkiem owoców), ale pachnie fenomenalnie. Jak rodzynki, suszone owoce, śliwki, wiśnie, jagody; w sumie w składzie są jakieś dziwne rzeczy (a...
    2015-11-29, 14:18
  • dadek
    Czechy, Praha-Hostivař, U továren 31, Rodinný pivovar Vik
    dadek
    Po Hostivarach 1 i 2 to kolejny browar w tej okolicy Pragi ale tym razem rzemieślniczy. Zaczął funkcjonować we wrześniu 2020, a ja odwiedziłem jego siedzibę 2.10.2021 gdy to świętowano pierwszą rocznicę otwarcia. Najlepszy dojazd zapewniają kursujące tu co 10 minut pociągi, dojście od...
    2022-01-15, 03:06
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...