Mad Scientist, Tokyo Lemonade

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12614

    Mad Scientist, Tokyo Lemonade

    We get our inspiration from a gastronomical experience for most of our brews, but in some cases it is one very distinct flavor that gets us going. With Tokyo Lemonade that is the flavor and unmatchable characteristic of the Japanese citrus yuzu. Our main goal was to emphasize its beauty as well as we could. For this purpose we have chosen a belgian style witbier and made it a citrus bomb. https://www.youtube.com/watch?v=U6Y53onl_fI


    Minibrowar z Budapesztu. Chyba jedni z najbardziej eksperymentujących ekip na Węgrzech.
    Jednak nie udało mi się kupić tych piw, na których mi zależało. Może zatem część tych piw to jednorazowe/sezonowe wypusty.

    Tokyo lemonade to wit z yuzu. W składzie oczywiście kolendra, wspomniane yuzu oraz albedo z pomarańczy

    4,2% alk.

    Aromat - yuzu, czyli cytrus, łagodna ale specyficzna korzenność z kolendrą
    Piana -średnia, z dłuższą koronką
    Barwa - zmętniono, cytrynowo-słomkowa
    Wysycenie - umiarkowane, musujące, mogłoby być nieco wyższe
    Smak - znowu yuzu, trochę ta łagodna cytrusowa owocowość jakby z zagęszczonego soku, kolendra wyraźna, lekki banan, łagodna słodycz. Na finiszu ciut naturalniejszego cytrusa ze znikomą goryczką.

    Nie jestem fanem witów, ale ten mi nawet smakował. Spodziewałem się większej cytrusowej rześkości. Z drugiej strony na szczęście piwo nie było mydlane, jak niektóre wity. W sumie fajne piwko, a jak ktoś kiedyś będzie szukał jakiejś piwne alternatywy na węgierskie upały, to ma sensowną propozycję.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12614

    #2
    Zdjęcie:
    Attached Files

    Comment

    Przetwarzanie...
    X