Brytyjski barley wine (słód Maris Otter, chmiel Fuggle to podkreśla).
Rocznik 2018
Ekstr. 23,2%
Alk. 12,3%
Aromat - sporo mlecznej czekolady, trochę kakao, potem kandyzowane owoce, nieco suszu owocowego i delikatny alkohol
Piana - coś na początku bąbluje, ale nic trwałego się nie wytworzyło.
Barwa - ciemny rubin z bardzo mocną herbatą, zmętnione
Wysycenie - umiarkowane/niższe, łagodnie musuje
Smak - trochę zaskoczenie, bo dość różni się od zapachu. Całkiem wyraźna owocowa nuta cierpko-kwaskowa, początkowo dominująca. Potem suszone owoce, ciut czekolady. W połowie degustacji kwasek ustępuje a jego miejsce zajmuje coraz wyraźniejszy alkohol, trochę zbyt wyraźny w smaku, natomiast przyjemnie rozgrzewa. Na finiszu wyraźna suszona śliwka.
Treściwość - oczywiście piwo jest zdecydowanie ciężkie, ale brakuje mu "gęstości"
Trochę alkohol "zjadł" treść. Choć nie drażni specjalnie, to brakuje piwu miękkości i gęstości typowej dla wagi superciężkiej. Całość jakaś niespójna. Z wiekiem może zyskać, ale raczej nie na tyle, żeby ocenić je wyżej niż poprawnie.
Rocznik 2018
Ekstr. 23,2%
Alk. 12,3%
Aromat - sporo mlecznej czekolady, trochę kakao, potem kandyzowane owoce, nieco suszu owocowego i delikatny alkohol
Piana - coś na początku bąbluje, ale nic trwałego się nie wytworzyło.
Barwa - ciemny rubin z bardzo mocną herbatą, zmętnione
Wysycenie - umiarkowane/niższe, łagodnie musuje
Smak - trochę zaskoczenie, bo dość różni się od zapachu. Całkiem wyraźna owocowa nuta cierpko-kwaskowa, początkowo dominująca. Potem suszone owoce, ciut czekolady. W połowie degustacji kwasek ustępuje a jego miejsce zajmuje coraz wyraźniejszy alkohol, trochę zbyt wyraźny w smaku, natomiast przyjemnie rozgrzewa. Na finiszu wyraźna suszona śliwka.
Treściwość - oczywiście piwo jest zdecydowanie ciężkie, ale brakuje mu "gęstości"
Trochę alkohol "zjadł" treść. Choć nie drażni specjalnie, to brakuje piwu miękkości i gęstości typowej dla wagi superciężkiej. Całość jakaś niespójna. Z wiekiem może zyskać, ale raczej nie na tyle, żeby ocenić je wyżej niż poprawnie.
Comment