Brau Union Hungaria, Amstel Bock (licen)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • slavoy
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛
    • 2001.10
    • 5055

    Brau Union Hungaria, Amstel Bock (licen)

    Znalazłem jakieś archiwalne zapiski z początku roku dotyczące Amsteli produkowanych licencyjnie na Węgrzech. Przeszperawszy twardziela znalazłem również zdjątka.

    Amtel Bock produkowany jest, o ile mnie pamięć nie myli (tego nie zapisałem), w browarze Dreher w Budapeszcie.
    Alkohol 7,0%
    Piany niewiele. Niezbyt mocno przypalany koźlaczek o przyjemnym lekkim posmaku. Alkohol niewyczuwalny. Wchodzi dobrze. Ocena 4+
    Attached Files
    Last edited by slavoy; 2002-09-13, 23:29.
    Dick Laurent is dead.
  • baklazanek
    † 2014 Piwosz w Raju
    • 2001.08
    • 3562

    #2
    Wstyd się przyznać ale podczas mojego pobytu na Węgrzech będąc na polu namiotowym spostrzegłem właśnie taka butelkę z etykietą . Nie było by w tym nic złego, tyle że ona należała do właściciela pola a ja ją zwinąłem

    Comment

    • Czapayew
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.10
      • 1966

      #3
      Ja natomiast podczas pobytu na Wegrzech piwo owo nabyłem i spożyłem wieczorową porą. Nie ma ono u naszych bartankow prawie żadnej konkurecji. Znakomicie urozmaiciło wieczór goryczką i "palonym" smakiem. Tylko piana uciekła zbyt szybko.
      "W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"

      www.zamkoszlaki.com
      www.piwnekapsle.net

      Comment

      • becik
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍼🍼
        • 2002.07
        • 14999

        #4
        Czapayew napisał(a)
        Ja natomiast podczas pobytu na Wegrzech piwo owo nabyłem i spożyłem wieczorową porą. Nie ma ono u naszych bartankow prawie żadnej konkurecji. Znakomicie urozmaiciło wieczór goryczką i "palonym" smakiem. Tylko piana uciekła zbyt szybko.
        cos czuje pismo nosem że testowałeś Amstela robionego na Węgrzech na licencji a nie oryginalnego holenderskiego bo takowy jest tam warzony wiec i ocena powinna dotyczyć piwka węgierskiego
        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

        Comment

        • Petrax
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2001.12
          • 662

          #5
          Odp: Amstel Bock

          slavoy napisał(a)
          Amtel Bock produkowany jest, o ile mnie pamięć nie myli (tego nie zapisałem), w browarze Dreher w Budapeszcie.
          O ile dobrze pamiętam, to węgierski Amstel warzony jest w browarze w Komárom.
          In cervisia veritas
          http://www.ptxc.de.vu
          Пиво - вот мое экотопливо

          Comment

          • Czapayew
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.10
            • 1966

            #6
            becik napisał(a)
            cos czuje pismo nosem że testowałeś Amstela robionego na Węgrzech na licencji a nie oryginalnego holenderskiego bo takowy jest tam warzony wiec i ocena powinna dotyczyć piwka węgierskiego
            Masz rację, lecz w dziale "Węgry" nie znalazłem tego Amstela.
            "W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"

            www.zamkoszlaki.com
            www.piwnekapsle.net

            Comment

            • becik
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍼🍼
              • 2002.07
              • 14999

              #7
              Czapayew napisał(a)
              Masz rację, lecz w dziale "Węgry" nie znalazłem tego Amstela.
              no to się zakłada nowy temat :stout
              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

              Comment

              • sibarh
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2005.01
                • 10387

                #8
                Brau Union Hungaria, Amstel Bock (licen)

                Piwo robione na licencji w mieście Sopron.
                But. 0,5 l. alkoholu 7%, eks. ? cena 189 ft.
                Kolor - mocnej herbaty, klarowny
                Piana - lekkobeżowa,średniowysoka, stała 5 min
                Zapach - karmelowy, sympatyczny
                Nasycenie - w normie
                Smak - karmelowy, słodki, na podniebieniu nieprzyjemny mocno palony karmel i gorzała.
                Pierwsze łyki niesmaczne, pózniej piwo staje się coraz bardziej smaczne.Druga butelka wchodzi bez żadnych oporów.Generalnie 3+
                2800 nowe piwa opisałem na forum
                Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
                Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

                Comment

                • sibarh
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.01
                  • 10387

                  #9
                  Aktualna fotka:
                  Attached Files
                  2800 nowe piwa opisałem na forum
                  Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
                  Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

                  Comment

                  • sibarh
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.01
                    • 10387

                    #10
                    Kapsel:
                    Attached Files
                    2800 nowe piwa opisałem na forum
                    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
                    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

                    Comment

                    • Kolesław
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.03
                      • 1130

                      #11
                      Właśnie kończę to piwko.
                      Oceniam je znacznie lepiej niż mój poprzednik.
                      Barwa: niemal klasycznie koźlakowa - rubinowo-bordowa, tu w kierunku rudo-pomarańczowym. Nie jakaś tam banalna herbata.
                      Piana (bardziej biała niż kremowa) i nasycenie średnie.
                      Smak: fakt - miękki. Ale ja bym powiedział: zrównoważony, pełny. z pewnością z dominacją słodu nad chmielową wytrawnością. Karmel też tu jest, ale broń Boże, żeby to nie kojażyło się z piwem typu Karmi.

                      Comment

                      • Kolesław
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.03
                        • 1130

                        #12
                        Pierwsze łyki pyszne, następne też, zero gorzały. Mój kosztował 174 frt. w hipermarkecie.

                        Comment

                        • Piotras
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2003.08
                          • 307

                          #13
                          Doskonały, mocny i zdecydowany Koźlak. Lekka słodycz, odrobine karmelowy i palony, bez śladu alkoholu i z rześkością lagera. Drugi po Dreherze Bak`u najjaśniejszy punkt Wegierskiego piwowarstwa. Szeroko dostępnyw Budapeszcie.

                          Comment

                          • huanghua
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.10
                            • 1910

                            #14
                            W moim przekonaniu ten bock oprócz amberowego Koźlaka to najlepszy jaki kiedykolwiek piłem.
                            Piana, wysycenie CO2, kolor i goryczka słodów karmelowych na najwyższym poziomie.
                            W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19261

                              #15
                              Pychota! Dzięki MarcinKa...
                              Wydaje mi się, że gdzieś ten smak już poznałem, karmelowo-palony, oleisty, ale nie tak mocny jak porter... no właśnie... lekkiego portera mi on przypomina.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X