Drugie piwo z tego mikrusa z Miszkolca, tym razem ciemniak o mocy 5 % alkoholu. Lany na miejscu do szkła lub peta. Barwa ciemno-rubinowa, przejrzysta po światło. Piana kremowa, gęsta , wysoka, długo się utrzymuje, pozostawia wyraźne ślady na szkle. Przyjemny owocowy aromat. W smaku lekkie palony słód, ale tylko słabo akcentowany, owocowe motywy, piwo lekko kwaskowate, delikatna goryczka. Bardzo dobry ciemniak, pije się z przyjemnością.
Gyertyános, Zempléni Barna Sör
Collapse
X
-
Obecnie na etykiecie przy barze widniało, że ma 5,5% alkoholu.
Wyglądało na całkiem czarne, pod światło przy szkle był to głęboki brąz.
Piana ciemnobeżowa jak na kawie z mlekiem, po nalaniu na 2 cm. Po niedługim czasie pozostała tylko mgiełka na powierzchni ale obręcz przy szkle była gruba, trochę plam na ściankach.
Po powąchaniu dość duże zaskoczenie - jakby czereśniowo-wiśniowy kompot doprawiony maggi.
W smaku podobnie - znów głównie słodkie owoce (śliwki, czereśnie, wiśnie), no akurat maggi nie ma. W ślepym teście w życiu bym nie powiedział, że to ciemne (a właściwie czarne) piwo. Jeśli 80% piw z tego browaru jest smakowych może wszystko się miesza i stąd ten dominujący owoc. No może jeszcze ciut kawy zbożowej da się wyczuć ale to zupełne tło. Nie to żeby mi nie smakowało lub odrzucało (wypiłem całe) ale zupełnie nie w stylu - brak nut ciemnych słodów, kakao, itp.
Pite 8.08.2017 w browarze, 350 ft/0,5 l.
Related Topics
Collapse
-
Sprzedam w komplecie pokale RESTAURACYJNE EB i masę dodatkowych gratis z lat PRL.
Jestem mocno elastyczny, mogę zawieźć, mogę kupca przyjąć u siebie w domu.
Nie chciałbym sprzedawać pojedynczo, bo teraz taka kolekcja już nie do zdobycia.
Jeśli ktoś będzie zainteresowany...5 Photos-
Channel: Giełda: kupię - sprzedam - zamienię
-
-
Dzień dobry.
Porządkuję swoje zbiory pokali restauracyjnych i klubowych EB.
Wszyscy lubimy piwo, chodzimy po knajpkach..
Czy może ktoś z państwa może pomóc w identyfikacji miast z których pochodzą pokale?
Część wiem, ale chciałbym uzupełnić te dane.
Nie...5 Photos-
Channel: Identyfikacja
-
-
Kolejny wiedeński browar odwiedziliśmy na zakończenie dnia 29.04.2024.
Wielka, stylowa, 5-piętrowa kamienica o pięknie zdobionej białej elewacji, znajduje się w dzielnicy Füfhaus w odległości 600 m od dworca Wien Westbahnhof. Mieści się tu 4-gwiazdkowy hotel, a od 2019 roku także...-
Channel: Austria
-
-
Do piw wędzonych drewnem bukowym, dębowym, a ostatnio wiśnią:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...kerla-weichsel
dochodzi Schwarzbier ze słodem wędzony drewnem olchowym.
Ekstr. 11%
Alk. 4,2%
IBU 35
https://www.schlenkerla.de/rauchbi...-
Channel: Niemcy
-
-
Alkohol 4,8%
Barwa ciemnobrązowo-wiśniowa, przy szkle miedziane refleksy, lekkie zmętnienie.
Piana piękna, beżowa, gęsta jak krem, dość nasycona, zostawia na szkle "firankę" z zaznaczonymi kręgami.
Pachnie przyjemnie i intensywnie w stylu kawy zbożowej z palonymi...-
Channel: Czechy
2022-06-04, 01:50 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment