Békésszentandrási, Szilvás Sör

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dryx
    † 1966-2017 Piwosz w Raju
    • 2002.04
    • 1735

Békésszentandrási, Szilvás Sör

Szilvás Sör czyli piwo śliwkowe. Jak dotąd nie miałem styczności z tego rodzaju piwem smakowym, nawet nie spróbowałem Śliwki w piwie z Kormorana, czy śliwkowego Magnata. Nie po drodze mi z tymi wynalazkami. To kupiłem do testowania, bo być może druga okazja się nie nadarzy. Butelka szklana 0,5 l. alkoholu 3,7 %, ekstraktu nie podano. 3-miesięczny termin ważności. Ładna w sumie etykieta, kapsel w termokurczliwej folii. Barwa bursztynowa, jak w typowej dwunastce, klarowna. Piana niska, szybko znika, pozostaje tylko obwarzanek. Aromat - cholera wie, mi to się kojarzy z landrynkami. W smaku też takie landrynkowe, słodkawe, trochę kwaskowate, nie przypomina mi to śliwek ani węgierek, ani renklod czy mirabelek. Być może to jakieś węgierskie śliwki Ot taki słodkawy napój, z piwem nie mający wiele wspólnego. Nie do powtórzenia.
    Attached Files

Related Topics

Collapse

• darekd
    ? [Gryfus], Portowiec
    darekd
    Porter Bałtycki,
    21% ekstr.
    7,7% alk.

Aromat - suszone śliwki, karmel, potem pumpernikiel, trochę nut palonych
    Piana - wysoka, zwarta, beżowa, trwała, długi drobny kożuszek z wyraźniejszą koronką
    Barwa - właściwie czarna, pod światło bardzo ciemny rubin...
    2025-01-10, 02:40
  • kaczka116
    Gloger, Trzy Śliwki
    kaczka116
    Piwo gotowe do oceny
    2019-11-17, 19:44
  • darekd
    Mazák, Single Hop Ale Nelson Sauvin 13
    darekd
    Z tego co widzę, nie piłem Mazáka ok 10 lat Ten rzemieślnik z Moraw Południowych mocno się chyba rozwinął od tamtych czasów i jeśli chodzi o warzenie to ilość uwarzonych gatunków robi wrażenie. Dostępność też się poprawiła (kupiłem poza Morawami).

https://pivovarmazak.cz/nase-pivo/...
    2024-02-10, 00:47
  • darekd
    Mykułynećkyj, Barley Wine
    darekd
    Historyczny browar na Podolu, który od kilku lat eksportuje do Polski, choć w dość ograniczonym zakresie, ale są dostępne m.in. w sklepach z ukraińskimi towarami spożywczymi.
    W jednym takich sklepów kupiłem tam podchodząc trochę z dystansem, bo Barley Wine (23% ekstr., 8% alk) w cenie...
    2024-01-08, 00:20
  • darekd
    Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
    darekd
    Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
    ...
    2023-02-07, 23:16
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...