Top-KF Bt. , Kárpi Sör

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dryx
    † 1966-2017 Piwosz w Raju
    • 2002.04
    • 1735

Top-KF Bt. , Kárpi Sör

Kárpi Sör - nazwa nawiązuje do nazwiska właściciela browaru Kárpáti Janos. Butelka pet 1,5 l, alkoholu 4,5 %, ekstraktu nie podano, ale wynosi 11,3-11,5 %. Piwo dostępne w petach lub z nalewaka, ale nie na miejscu tylko w Budapeszcie. Barwa jasnobursztynowa, klarowna, piwo jest filtrowane. Piana początkowo wysoka, gęsta, powoli opada. Mocny charakterystyczny słodowy aromat. W smaku podobny do innych wyrobów węgierskich mikrusów, duża dawka słodu, minimalne chmielenie, goryczka po pewnym czasie pozostaje na podniebieniu. Słabe nagazowanie, gazu praktycznie brak. Lekkie, solidne piwo, pije się dobrze, mimo że nie wzbudza zachwytów. Prosta , niewyszukana etykieta, nakrętka bez nadruku, bo te same butelki używane są do wina, które ten zakład też produkuje.
    Attached Files

Related Topics

Collapse

• wirdar1
    Brewkit Czech Pils
    wirdar1
    Witam
    To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
    Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
    13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...
    2023-03-21, 15:51
  • pebejot
    Węgry, Székesfehérvár, Váralja sor 7679/2/A, Hübris Sörfőzde [bez wyszynku]
    pebejot
    W dawnym robotniczym mieście o prostej i wdzięcznej nazwie Székesfehérvár, oddalonym o nieco ponad 60 kilometrów od stolicy Węgier od kilku lat działa interesujący browar rzemieślniczy.
    W Székesfehérvár kiedyś produkowano Ikarusy (była to jedna z dwóch fabryk), teraz można napić...
    2022-09-13, 13:54
  • pebejot
    Węgry, Budapest, Lázár u. 4, Parabolic Lázárus Brewery
    pebejot
    I kolejny browar restauracyjny w Budapeszcie, otwarty pod koniec lutego 2022 roku.
    Nowy mikrus znajduje się w centrum miasta, w pobliżu stacji metra Deak Ferenc i niedaleko dworca Nyugati.
    Schowany jest w piwnicy jednej z kamienic na bocznej uliczce i można go łatwo przegapić.
    ...
    2022-04-13, 10:41
  • e-prezes
    Feher Nyul Brewery, Smoky Rabbit
    e-prezes
    6,6% alk., 25 IBU, butelka 0,33 zakupiona w sklepie w Budapeszcie. Wypita w tymże. Tymże Budapeszcie, nie sklepie

Bardzo delikatna wędzonka, przyjemna słodowa podbudowa, akuratne nasycenie jak do mocniejszego lagera. Nic wymyślnego i odkrywczego, ale smaczne. ...
    2019-07-10, 13:57
  • becik
    ? [Krak'n Town], Pils
    becik
    Niestety, mimo wielu zapytań do wegięrskich znajomych nikt nie potrafił mi powiedzieć gdzie to piwo jest warzone. Lokal Krak'n Town zamawia/warzy piwa wielu węgierskich mikrusach, tego nikt nie był w stanie rozpracować. W lokalu tez powiedzieli mi tylko, że w jakimś dość daleko położonym...
    2020-06-22, 19:04
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...