Békésszentandrási, Szent András Könnye

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dryx
    † 1966-2017 Piwosz w Raju
    • 2002.04
    • 1735

Békésszentandrási, Szent András Könnye

Szent András Könnye to w tłumaczeniu łzy św. Andrzeja ; na etykiecie umieszczono nawet wizerunek krzyża na jakim został apostoł został ukrzyżowany.
    Butelka 0,33 l, alkoholu 9 %, ekstraktu nie podano, roczny termin przydatności. Tak jak inne produkty tego mikrusa kapsel w czarnej termokurczliwej folii. Barwa brązowo-czarna, całkowicie nieprzejrzysta pod światło. Piana bardzo niska, krótkotrwała, po chwili nie ma po niej śladu. W zapachu dominuje przede wszystkim karmelowy i owocowy aromat. Te owoce to czarna porzeczka, czarny bez czy coś w tym stylu. Bardzo słodkie, słodycz atakuje przede wszystkim plus te owoce. Nagazowanie słabe, mogło by być większe. Mimo dużego voltażu pije się dobrze, alkohol przyjemnie rozchodzi się po podniebieniu i przełyku. Dziwne piwo, tak jakby ten ich koźlak dubeltowy był aromatyzowany owocami. Teraz , gdy lepiej przyjrzałem się etykiecie, w lewym górny rogu widać czarne kulki jakiś owoców, co to jest nie wiem; muszę sprawdzić.
    Attached Files

Related Topics

Collapse

• darekd
    Szent András, Hathárom
    darekd
    Brytyjski porter.
    Ekstr. 13%
    Alk. 4,9%
    IBU 25

https://szentandrassorfozde.hu/hu/ta...ajtak/hatharom

Aromat - słodowy, palony z kawą, orzechy ale też przy tym sporo miękkości - mleczne toffi
    Piana - wyższa, z trwałym zwartym kożuszkiem,...
    2019-10-20, 22:56
  • darekd
    Szent András, Óarany
    darekd
    Styl to: BÉCSI ÁSZOK czyli lager wiedeński

Ekstrakt 12%
    Alk. 4,9%
    IBU 20

Aromat - wyraźnie podpieczony tost, trochę ciemnych słodów
    Piana - wysoka, raczej zwarta, trwała, trochę zostaje na szkle
    Barwa - brąz, pod światło dodatkowa...
    2019-10-09, 18:01
  • WojciechT
    Szent András, Könnye
    WojciechT
    Kolejny doppelbock z tego browaru, tym razem w wersji borówkowej. 9% alkoholu, EVC 72, IBU 16, 81 kcal w 100 ml. Ekstraktu nie podano. Pachnie jak sok owocowy, nie szczędzono borówek (o ile to na pewno jest borówka, a nie jakieś inne ustrojstwo, podparłem się Google Translate, a on nie zawsze...
    2015-11-30, 21:25
  • WojciechT
    Szent András, Black Rose
    WojciechT
    Jak mniemam "duplabak" to dopplebock. Alkohol - 9%, IBU 16, EBC 72, 81 kilokalorii na 100 ml.

Aromat karmelowy, smak takiż. Aczkolwiek piwo jest zaskakująco wytrawne, lekkie (ale nie wodniste), łatwe i przyjemne w odbiorze. Alkoholu nie czuć; gdyby nie informacja na etykiecie,...
    2015-11-30, 18:47
  • WojciechT
    Szent András, Betyár Király
    WojciechT
    7% alkoholu, IBU 19, EBC 78, 50 kilokalorii na 100 ml.

Nie wiem, co to za styl piwa (pierwsze skojarzenie miałem ze szkockimi old ales z dodatkiem owoców), ale pachnie fenomenalnie. Jak rodzynki, suszone owoce, śliwki, wiśnie, jagody; w sumie w składzie są jakieś dziwne rzeczy (a...
    2015-11-29, 14:18
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...