Ekstrakt nie podany, alkohol 5,3%.
Kolor na oko czarny, pod światło pięknie bordowy jak esencjonalny barszcz z czerwonych buraków.
Piana koloru kawy z mlekiem, niezbyt obfita o nierównomiernych mniejszych i wielkich bąblach. Znikła po dwóch minutach, pozostawiając jedynie cieniutką obręcz przy szkle, która także ulotniła się po pierwszym łyku.
Zapach mocny, głównie słodko karmelowy, z dodatkiem kawy zbożowej i gryczanego miodu.
W smaku też dominuje karmel, jest słodycz ale nie porażająca, do tego trochę dziwna zalatująca tekturą paloność i posmak zbożowej kawy. W sumie nie jest najgorsze, dało się wypić i kojarzyło trochę z niemieckimi ciemnymi napojami słodowymi choć przecież ma swoje 5,3% alkoholu.
Wysycenie dość niskie, po trzecim łyku praktycznie gazu już nie było.
Piwo kupione w markecie w Bozen na północy Włoch, butelka 0,5 l za 0,79 €. Było urozmaiceniem dla niepijalnej włoskiej masówki i pierwszym ciemnym piwem jakie w ogóle zauważyliśmy w tamtejszych marketach. Na kontrze są podane dwa możliwe miejsca produkcji. To było z Pedaveny, druga opcja to San Giorgio di Nogaro.
Kolor na oko czarny, pod światło pięknie bordowy jak esencjonalny barszcz z czerwonych buraków.
Piana koloru kawy z mlekiem, niezbyt obfita o nierównomiernych mniejszych i wielkich bąblach. Znikła po dwóch minutach, pozostawiając jedynie cieniutką obręcz przy szkle, która także ulotniła się po pierwszym łyku.
Zapach mocny, głównie słodko karmelowy, z dodatkiem kawy zbożowej i gryczanego miodu.
W smaku też dominuje karmel, jest słodycz ale nie porażająca, do tego trochę dziwna zalatująca tekturą paloność i posmak zbożowej kawy. W sumie nie jest najgorsze, dało się wypić i kojarzyło trochę z niemieckimi ciemnymi napojami słodowymi choć przecież ma swoje 5,3% alkoholu.
Wysycenie dość niskie, po trzecim łyku praktycznie gazu już nie było.
Piwo kupione w markecie w Bozen na północy Włoch, butelka 0,5 l za 0,79 €. Było urozmaiceniem dla niepijalnej włoskiej masówki i pierwszym ciemnym piwem jakie w ogóle zauważyliśmy w tamtejszych marketach. Na kontrze są podane dwa możliwe miejsca produkcji. To było z Pedaveny, druga opcja to San Giorgio di Nogaro.