Mastri Birrai Umbri, Cotta 21

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12640

    Mastri Birrai Umbri, Cotta 21

    Piwo z dodatkiem orkiszu (35%)
    Niefiltrowane, refermentacja w butelce. Alk. 5%

    Aromat - słodowo-owocowy (zleżałe gruszki, jabłka)
    Piana - gęsta, umiarkowanie wysoka, niezbyt trwała, zostaje dłóżej obwódka
    Barwa - miodowo-słomkowa, mętna, z osadem
    Wysycenie - umiarkowane
    Smak - lekki słód z posmakami gruszki, lekki owocowy kwasek, troszeczkę goryczki na końcu
    Treściwość - umiarkowana

    Bez fajerwerków, ale poprawne.

    Natomiast opakowanie bardzo eleganckie i dopracowane. U mnie butelka 0,375 l. ale bez krachli. Wygląda tak:

  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19265

    #2
    Wszystkie trzy piwa z tego włoskiego browaru pojawiły się w Kauflandach, za 12,99 za małą butelkę. Podegustujemy, bo już wszystkie trzy leżakują u mnie.

    Comment

    • Doodeck
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.05
      • 1612

      #3
      Krachle pewnie są tylko na butelkach 0,75 l. Do nas dotarły tylko 0,375 l .
      Co ciekawe: piwo pszeniczne (orkiszowe), a ma termin przydatności do spożycia 15.05.2014 - czyli ponadroczny...
      Na swojej stronce producent ma jeszcze jeden rodzaj, którego nie było w Kauflandzie: Cotta 68 "bionda doppio malto non filtrata" - czyli po naszemu niefiltrowanego jasnego dubla (doppelbocka).
      Dalekosiężny
      Obserwator
      Obiektów
      Dynamicznie
      Epatujących
      Ciekawymi
      Koncepcjami

      Comment

      • concerto
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        🍼
        • 2003.09
        • 859

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Doodeck Wyświetlenie odpowiedzi
        Co ciekawe: piwo pszeniczne (orkiszowe), a ma termin przydatności do spożycia 15.05.2014 - czyli ponadroczny...
        U mnie są bodaj 3 piwa od nich i wszystkie mają bardzo długie terminy. Nie skusiłem się.
        "... ja nie tylko literat, ale i Gombrowicz!"

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19265

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
          ...
          Bez fajerwerków, ale poprawne.

          Natomiast opakowanie bardzo eleganckie i dopracowane. U mnie butelka 0,375 l. ale bez krachli. Wygląda tak:

          http://www.mastribirraiumbri.it/bionda.php
          Muszę się z tym zgodzić. Smakuje dość witbierowo, jeśli mogę się tak wypowiedzieć. Lekka kwasowość nie przeszkadza, łagodzona cytrusowym, gładkim finiszem. Opakowanie ma wiele wspólnego z winami (pojemność i prostota etykiety).
          Attached Files

          Comment

          • KajusAnt
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2013.02
            • 347

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
            Wszystkie trzy piwa z tego włoskiego browaru pojawiły się w Kauflandach, za 12,99 za małą butelkę. Podegustujemy, bo już wszystkie trzy leżakują u mnie.
            Cena właśnie spadła do 6,99.

            Comment

            • DariuszSawicki
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2012.08
              • 2869

              #7
              Piwo ma bardzo przyjemny, belgijski aromat.
              Fajnie, że taki Kaufland sprowadza je do nas. Cena 6.99 nie jest zbyt wygórowana.
              Po otwarciu trzeba szybko przelewać.
              W smaku Cotta 21 przypomina trochę bardziej kwaskowatego witbiera.
              W końcu się skusiłem i zakupiłem i nie żałuję.
              Do Kauflandu zachodzę głównie po Gourmet dla mojej kotki a teraz mogę tam znaleźć niezłe piwo.

              Comment

              • wrednyhawran
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2010.07
                • 1784

                #8
                Kolor: Jasnopomarańczowy, opalizujący, pod światło bladożółty.

                Piana: Niewysoka, sycząca, szybko znika do cienkiej obrączki.

                Zapach: Drożdżowy, przypominający niezbyt udane piwo domowe. Typowo pszeniczne goździki i banany bardzo słabo wyczuwalne gdzieś w oddali.

                Smak: Kwaskowy, drożdżowy, lekko słodowy z minimalnymi posmakami weizenowymi. Po raz kolejny dominuje skojarzenie z mocno odfermentowanym drożdżowym w smaku piwem domowym.

                Odczucie w ustach: Wysycenie dość wysokie, pod koniec bardzo mocno spada. piwo wytrawne, dość kwaskowe.
                Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
                Małe Piwko Blog
                Małe Piwko Blog na facebooku
                Domowy Browar Demon

                Comment

                • Pancernik
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2005.09
                  • 9791

                  #9
                  Trochę opadła mi kopara, gdy tutaj wyczytałem, że piwa, które za spore pieniądze kupowałem we Włoszech w sklepie z "regionalizmami", u nas były w Kauflandzie... .

                  Cotta 21 jest bladożółte, lekko mętne, kojarzy mi się z wyciśniętym z cytryny sokiem. Piana biała, bardzo drobna, wysoka, ale nietrwała.
                  Pachnie zbożem (słodem?) i cytrusami, ładnie, harmonijnie. W smaku cytrusowy kwasek, ślad grejpfrutowej cierpkości, tło słodowe, minimalny banan, no i jednak chyba ślad żelazowy. Ogólnie wrażenie pewnej wodnistości...
                  Gazu dużo, w zasadzie ocieramy się o lot balonem... Jak wiele produktów (nie tylko piw) z Włoch, cieszy zwłaszcza oko. Piękna, oryginalna flasza 0,75 z czarnym, zabanderolowanym kapslem i dodatkowo krachlą. Eta piaskowożółta, bogaty opis na kontrze.

                  To piwo, podobnie jak kilka innych z tego browaru, ma swoje (za przeproszeniem) alter ego. Nazywa się I Cavalieri i wygląda tak: http://www.birraicavalieri.it/bionda.php.
                  Mimo, że mój egzemplarz był nieco ciemniejszy, i można było wywąchać więcej tropików, kładę to na karb innej warki. Nie zakładam więc nowego wątku, mimo, że "kawalerzyści" nie przyznają się do orkiszu... No i mają ładniejszą etę, z ciężkozbrojnym .

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19265

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzi
                    Trochę opadła mi kopara, gdy tutaj wyczytałem, że piwa, które za spore pieniądze kupowałem we Włoszech w sklepie z "regionalizmami", u nas były w Kauflandzie... .

                    Cotta 21 jest bladożółte, lekko mętne, kojarzy mi się z wyciśniętym z cytryny sokiem. Piana biała, bardzo drobna, wysoka, ale nietrwała.
                    Pachnie zbożem (słodem?) i cytrusami, ładnie, harmonijnie. W smaku cytrusowy kwasek, ślad grejpfrutowej cierpkości, tło słodowe, minimalny banan, no i jednak chyba ślad żelazowy. Ogólnie wrażenie pewnej wodnistości...
                    Gazu dużo, w zasadzie ocieramy się o lot balonem... Jak wiele produktów (nie tylko piw) z Włoch, cieszy zwłaszcza oko. Piękna, oryginalna flasza 0,75 z czarnym, zabanderolowanym kapslem i dodatkowo krachlą. Eta piaskowożółta, bogaty opis na kontrze.

                    To piwo, podobnie jak kilka innych z tego browaru, ma swoje (za przeproszeniem) alter ego. Nazywa się I Cavalieri i wygląda tak: http://www.birraicavalieri.it/bionda.php.
                    Mimo, że mój egzemplarz był nieco ciemniejszy, i można było wywąchać więcej tropików, kładę to na karb innej warki. Nie zakładam więc nowego wątku, mimo, że "kawalerzyści" nie przyznają się do orkiszu... No i mają ładniejszą etę, z ciężkozbrojnym .
                    Za ile? Bo ta pierwotna cena była moim zdaniem jeszcze do akceptacji za piwa stamtąd, ale sprzedawanie ich za pół ceny było chyba strzałem w stopę.

                    Comment

                    • Pancernik
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2005.09
                      • 9791

                      #11
                      Dokładnie nie pamiętam, ale za 0,75 płaciłem chyba około "cinque euro".
                      Do tego dochodzi targanie tego szkła w bagażu przez pół Europy... .
                      Jedyną pociechą są fajne flaszki, na porterówkę będą jak znalazł .

                      Comment

                      • darekd
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🍺🍺🍺
                        • 2003.02
                        • 12640

                        #12
                        Piwo ma obecnie 12,8% ekstr. i 5,6% alk.

                        Birra artigianale bionda non filtrata: scopri la birra n.21 di Mastri Birrai Umbri, la birra bionda originale per gli amanti della vera birra artigianale.


                        w odróżnieniu od butelki na stronie - moja ma 0,30 l. (kiedyś było 0,375 l.) i podpisane jest "farro blonde ale"

                        Przyznają się do fruktozy. Orkiszu nadal 35%

                        W smaku nie wyczułem specjalnie gruszki jak w 2013 roku. Dominuje owocowy kwasek. Sporę zmętnienie, które czuć też w ustach. Choć po tamtym opisie się specjalnie nie zmienił profil, to ten kwasek zbyt dominuje. Nieciekawe.

                        Comment

                        • darekd
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🍺🍺🍺
                          • 2003.02
                          • 12640

                          #13
                          Zdjęcie:
                          Attached Files

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X