Mastri Birrai Umbri, Cotta 74

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12773

    #1

    Mastri Birrai Umbri, Cotta 74

    Piwo z dodatkiem... soczewicy (15%)
    Niefiltrowane, refermentacja w butelce. Alk. 6% czyli mocne /doppio malto/

    Aromat - ciekawy, słodowy, trochę owocowy, początkowo z małą nutką lekko syntetyczną, specyficzną, ale nie nieprzyjemną, troszkę czekolady
    Piana - dość wysoka, gęsta, znika szybko do obwódki
    Barwa - ciemnobrunatna, mętna
    Wysycenie - delikatne
    Smak - słodowa baza, będąca połączeniem wyraźnych tonów przyjemnej czekolady i owoców (może dojrzałe czereśnie i wiśnie), finisz lekko podpalany, goryczkowy, trochę kawowy. Soczewicy, której smak lubię, nie wyczułem
    Delikatnie rozgrzewa w gardle
    Treściwość - średnia w kierunku wyższej, pełne

    Ciekawe i smakowite.

    Opakowanie bardzo eleganckie i dopracowane. U mnie butelka 0,375 l. ale bez krachli. Wygląda tak: http://www.mastribirraiumbri.it/scura.php
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19294

    #2
    Włoska wersja belgijskiego piwa typu dubbel.
    W aromacie już na wstępie delikatny rozpuszczalnik, ale nie przeszkadzający. Na pierwszym planie owoce i karmel. W tle nuta palony słodów, z gorzką czekoladą. Rozgrzewające i smaczne. Piana solidna, opadająca powoli. Nagazowanie spore, chwilami męczące. Potem umiarkowane. Dla mnie najlepsze z tych trzech dostępnych w Kauflandzie. Zdegustowane dzięki Gisou u niego w domu
    Attached Files

    Comment

    • KajusAnt
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2013.02
      • 347

      #3
      Cena (ok 12 PLN) trochę załamywała, ale właśnie kaufland obniżył ją do 6,99.

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        Mnie na początku uderzył słodki zapach wanilii i pod spodem delikatne jasne owoce. Pomimo głośnego strzału przy otwieraniu nagazowanie było raczej niskie, treściwość raczej średnia. Smak czysty, bez śladów alkoholu, goryczka niska.

        Bardzo smaczne, choć czegoś mu brakowało, żeby rzucić na kolana, albo gazu albo ciała. Piło się jednak gładko.

        Spróbuję odzyskać drożdże z butelki i użyć ich do domowego piwa, bo bardzo mi się podobała ta wanilia.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • wrednyhawran
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2010.07
          • 1784

          #5
          Kolor: Brązowy, brunatny, błotnisty pod światło mętne rubinowe przebłyski.

          Piana: Bardzo nietrwała opada szybko pozostawia jedynie drobne pozostałość.

          Zapach: Drożdżowo winny w tle nuty wiśni w czekoladzie, niezbyt intensywny.

          Smak: słodowy, lekko karmelowy, czekoladowy z nutami winnymi. jest tez coś dziwnego więc z racji niewiedzy uznaje to za soczewice.

          Odczucie w ustach: wysycenie średnie, szybko opada. pełnia wysoka, piwo treściwe, przyciężkie, lekko zalegające, ale ogólnie dość smaczne.
          Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
          Małe Piwko Blog
          Małe Piwko Blog na facebooku
          Domowy Browar Demon

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • darekd
            Mastri Birrai Umbri, IPA
            darekd
            W tym wypadku IPA to Italian Pale Ale:

            https://www.mastribirraiumbri.com/en...lian-pale-ale/

            13,5% ekstr.
            6,5% alk.,

            Aromat - słody dominują - szarlotka, od chmielu tony kwiatowe, mniej owocowe
            Piana - średnia, zwarta, trwała...
            2020-03-04, 23:17
          • darekd
            Mastri Birrai Umbri, Cotta 21
            darekd
            Piwo z dodatkiem orkiszu (35%)
            Niefiltrowane, refermentacja w butelce. Alk. 5%

            Aromat - słodowo-owocowy (zleżałe gruszki, jabłka)
            Piana - gęsta, umiarkowanie wysoka, niezbyt trwała, zostaje dłóżej obwódka
            Barwa - miodowo-słomkowa, mętna, z osadem
            ...
            2013-03-20, 21:47
          • badejza
            Mastri Birrai Umbri, Cotta 37
            badejza
            Piwo zakupione podczas pobytu we Włoszech.

            5,5% alk., 750 ml, sugerowana temperatura podania 8-10 ºC.

            Piwo zaksakuje już podczas otwierania butelki. Mianowice kapsel wystrzelił z hukiem - potem musiałem go trochę szukać.

            Piana przy pierwszym nalewaniu...
            2011-11-18, 21:03
          • Pancernik
            Mastri Birrai Umbri, I Cavalieri Doppio Malto Biondo/Cotta 68
            Pancernik
            Ostatnie z trzech piw tego browaru, kupionych i przywiezionych z Włoch w obu wersjach (czyli tej i "rycerskiej", I Cavalieri).
            Piwo ma 7,5% i jest to "birra doppio malto bionda non filtrata".
            Piwo jest jasnozłote, mętne. Tworzy brudnobiałą, drobną, wysoką ale...
            2014-09-01, 09:15
          • Basik
            Gulasz z soczewicy dla Angasca i Żony
            Basik
            Składniki ( 6 porcji)
            40 dag soczewicy
            2 cebule
            2 łyżki masła
            2 łyżki czerwonej fasoli z puszki
            40 dag wołowiny bez kości ( jedliśmy z Piotryem ten gulasz, gdy nie jadłam mięsa, więc tą wołowinę sobie odpuściliśmy)
            2 łyżki oleju
            2...
            2009-04-04, 17:09
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...