Del Ducato, L’Ultima Luna

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12754

Del Ducato, L’Ultima Luna

Piwo po którym spodziewałem się wręcz niezwykłych doznań. Raz, że browar przyzwoity, z nagrodami i ambitnymi piwami, gdzie piwowar nie boi się eksperymentów. Dwa piwo leżakowało 18 miesięcy w dębowych beczkach po winie Amarone della Valpolicella (mocniejsze wino z okolic Werony z podsuszonych winogron)
    potem dwa lata w butelkach. Butelki numerowane (moja - Reserva 2010, nr 493, z terminem do... 2050 r.)

Styl: barley wine, 26% ekstrakt, 13% alk.

Aromat - bardzo wyraźny, bardziej przypomina sherry czy porto, syropowata owocowość, czekolada, rodzynki
    Piana - na początku na chwilkę trochę pęcherzy, które szybko zniknęły
    Barwa - bardzo ciemny rubin z ciemnym brązem, pod światło dodatkowo trochę brunatne od zmętnienie
    Wysycenie - praktycznie bez wysycenia
    Smak - słodki i gęsty, z drugiej niezbyt złożony i pełny. Wyczuwalne głównie ciężkie owoce tak jak np. w porto, dość przyjemny posmak migdałów, finisz nie jest długi, z posmakami rodzynek z czekoladą i karmelem. Alkohol dość wyczuwalny. Moim zdaniem brak wysycenia "spłaszcza" piwo i dla mnie stanowi spory mankament.
    Treściwość - bardzo wysoka

To piwo mogło mnie przeżyć, ale niestety ewentualni spadkobiercy moim zdaniem niewiele stracili. Produkt oryginalny, nie przypomina zbytnio piwa w smaku, nawet różni się od znanych mi przykładów barley wine. Z drugiej strony, jak już to wolę wolę porto. Moim zdaniem przekombinowany eksperyment.

Mają też wersję ze stalowych tanków La Prima Luna:

ps.

na powrót Dreamera
    Attached Files

Related Topics

Collapse

• pebejot
    Portugalia, Porto, R. do Dr. Barbosa de Castro 59, Simplex Virtus
    pebejot
    Multitap w samym sercu magicznego Porto w pobliżu wieży widokowej i słynnego mostu Ponte Luís I, symbolu miasta.
    Choć w serwisie ratebeer lokal figuruje na liście jako browar restauracyjny, to nie jest nim już od 2020 roku.
    Od tego czasu jest multitapem z długą listą rozmaitych...
    2023-09-15, 10:30
  • pebejot
    Portugalia, Porto, Rua da Picaria 72, A Fábrica da Picaria
    pebejot
    Niezwykle klimatyczny browar restauracyjny w centrum Porto, znajdujący się niedaleko słynnego starego marketu.
    Do lokalu prowadzi niepozorne, wąskie wejście z małym logotypem. Można nie zauważyć i ominąć to miejsce.
    Wewnątrz jest bar, dalej przejście prowadzi do sali z kilkoma...
    2023-09-19, 13:54
  • abelincoln
    Portugalia, Porto, Rua da Arménia 54, Cask Beer
    abelincoln
    Jeśli ktoś wpadłby na głupi pomysł jak napicie się piwa w Porto, to przypadkiem znalazłem całkiem sympatyczne miejsce (aczkolwiek ceny mniej sympatyczne). Bar w lekkim oddaleniu od nadmoskiej ulicy ale blisko promenady, jest ogródek oraz kilka stolików wewnątrz. Do wyboru na 12 kranach piwa...
    2022-09-30, 17:10
  • pebejot
    Portugalia, Sintra, Calçada Rio do Porto 2710-616, Villa Craft Beer & Bread
    pebejot
    Malutki browar rzemieślniczy z własnym wyszynkiem, zlokalizowany w historycznym centrum uroczego miasta Sintra, zaledwie kilka kilometrów od linii brzegowej Oceanu Atlantyckiego.
    Minibrowar został założony w 2016 roku, znajduje się tuż obok słynnego Pałacu Narodowego, pół kilometra...
    2023-09-17, 14:43
  • yaro74
    Sori, Pareto 2017 Porto Wine Barrel-Aged
    yaro74
    Wee Heavy leżakowane 12 miesięcy w beczkach po porto, alkohol 11,5%.
    Barwa miedziana, klarowna.
    Piana: niska, drobna, niezbyt trwała.
    Zapach: intensywny, słodowy, lekko karmelowy, czerwone owoce, nuty porto i drewna.
    Wysycenie: niskie.
    Smak: słodowy, średnio...
    2020-04-01, 19:30
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...