Baladin, Nazionale

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • DonZ
    Porucznik Browarny Tester
    • 2013.03
    • 303

Baladin, Nazionale

Piwo uwarzone z dodatkiem dwóch Włoskich przypraw, kolendry i bergamoty. Wydawać by się mogło, że jest to Witbier i użyte dodatki mogły by to sugerować niemniej Na stronie piwo umieszczone jest w kategorii piw mocno chmielonych, zaś RateBeer sugeruje styl jako Golden Ale/Blonde Ale.

Piana: Niewysoka, średnio pęcherzykowa, szybko się redukuje, do niewielkiego kożuszka.
    Kolor: Złote wpadające w ciemniejszy odcień, mocno zamglone.
    Aromat:Z butelki wyczuwalny przyjemny słodki aromat lekko słodowy z nutą drożdżowo-szampańską tudzież winną. W szkle aromaty kolendry i kwiatów z subtelnym alkoholem.
    Smak: Piwo dość podobne do Wita, z równie wysokim wysyceniem, przyjemna niewielka słodycz skontrowana niewysoką goryczką. W smaku dominuje kolendra, z jej pieprznym ostrym i korzennym charakterem. Finisz przyjemny troszkę ostry przez wysokie wysycenie które czuć na języku.

Piwo mega pijalne, wysokie wysycenie plus spora ilość alkoholu bo aż 6,5% przy 13,6 Plato potrafi dać o sobie znać. Pomarańczy w gruncie rzeczy nie udało mi się doszukać, może przy następnej (jak będzie) okazji.
    Ostatnia zmiana dokonana przez sibarh; 2014-06-09, 15:38.
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

Foto:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec 2023 r. liczy 13190 piw z 181 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

Related Topics

Collapse

• darekd
      Baladin, Nazionale Bianca
      darekd
      Znany browar z Piemontu.

Witbier po włosku: https://www.baladin.it/nazionale-bianca

Seria Nazionale oznacza, że wszystkie składniki pochodzą z Włoch.

Ekstr. 12,7%
      Alk. 5%
      Kolendra i skórka pomarańczowa

Aromat - owocowo korzenny,...
      2024-07-05, 00:45
    • e-prezes
      Baladin, Rock'n'Roll
      e-prezes
      Plato 16,8, 7,5% alk., 5,5€ za 0,3 litra. Nabyte w Baladin Bologna.

Wypite po L'IPPA sprawiało wrażenie bardziej złożonego, bardziej nachmielonego i mocniej wytrawnego. Być może ten dodatek pieprzu to potęgował, gdyż w aromacie dominowała nuta słodkich owoców, lekko karmelu....
      2023-03-05, 09:19
    • e-prezes
      Włochy, Bolonia, via Clavature 12, Baladin Bologna
      e-prezes
      Lokalik w starej, odnowionej hali targowej. Kilka z punktów handlowych z tradycyjnymi przekąskami ma w ofercie również piwa Birra Baladin. Ich stosko jest widoczne, choć obsługa raczej wolno reaguje na klienta. Piwa mimo to smaczne, choć nie tanie. 5,5 ojro za male 0,3 litra. Dla lokalsów podają...
      2023-02-07, 18:58
    • dadek
      Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
      dadek
      Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
      2024-10-23, 00:37
    • e-prezes
      Baladin, L'IPPA
      e-prezes
      Baladina znałem jeszcze z dość szerokich kranów Omerty w Krakowie, gdzie gościły czasem bardzo zacne piwa z Włoch. Może nie klasy Xyauyù, ale pamiętam, że to były moje początki z włoskim kraftem. Browar już mocno komercyjnie stoi na nogach, więc o zbyt nie musi się martwić. W Bolonii, przy...
      2023-02-26, 17:40
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...