W Emilii Romanii trafiłem na piwa z lokalnego "rolniczego" browaru La Mata.
Dora ma 5%, więcej szczegółów dla fanów języka włoskiego tutaj: http://www.birrificiolamata.it/birri...a.nsf/homepage.
Piwo jest jasnomiodowe, lekko zmętnione. Tworzy białą, drobną, dość wysoką, ale nietrwałą pianę.
Pachnie orzeźwiająco, lekko cytrusowo, ale z powiewem chmielowo-ziołowym. Orzeźwia także jego smak - lekko pestkowo-grejpfrutowa goryczka, w tle błąka się przypalony karmel.
Nagazowanie średnie, mogłoby być o punkt wyższe. Jasnożółty kapsel z logo browaru, mała, nietypowo owalna eta z narysowaną w dziecięcym stylu kurą (Dora?), na kontrze ta sama kura, ale zmniejszona i mnóstwo szczegółowych informacji (po włosku ).
Takie piwo we włoskich okolicznościach przyrody wchodzi rewelacyjnie...
Dora ma 5%, więcej szczegółów dla fanów języka włoskiego tutaj: http://www.birrificiolamata.it/birri...a.nsf/homepage.
Piwo jest jasnomiodowe, lekko zmętnione. Tworzy białą, drobną, dość wysoką, ale nietrwałą pianę.
Pachnie orzeźwiająco, lekko cytrusowo, ale z powiewem chmielowo-ziołowym. Orzeźwia także jego smak - lekko pestkowo-grejpfrutowa goryczka, w tle błąka się przypalony karmel.
Nagazowanie średnie, mogłoby być o punkt wyższe. Jasnożółty kapsel z logo browaru, mała, nietypowo owalna eta z narysowaną w dziecięcym stylu kurą (Dora?), na kontrze ta sama kura, ale zmniejszona i mnóstwo szczegółowych informacji (po włosku ).
Takie piwo we włoskich okolicznościach przyrody wchodzi rewelacyjnie...