Deb's, Luce

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2655

    #1

    Deb's, Luce

    I kolejne z obiecanych piw z włoskiego mikrusa z Caramanico Terme w Abruzji. Luce to belgijski tripel. W składzie przyprawy. Piwo niefiltrowane, niepasteryzowane, refermentowane w butelce. Alkoholu ma 8,0%.

    Barwa brązowa, z miedziano-pomarańczowymi odcieniami. Nieklarowna.
    Drobna, jasnokremowa piana. Trwała. Do końca cieniutki, zwarty kożuszek o konsystencji musu. Sporo śladów pozostaje na szkle.
    W zapachu nuty owocowe i przyprawowe typowe dla stylu są nieco inaczej zaprezentowane. W przypadku Luce na czoło wysuwają się aromaty cytrusowe, głównie mandarynki, pomarańczy. Przyprawy - goździk, pieprz przebijają się z drugiego planu. Mamy nieco karmelowej słodyczy oraz leciutką smugę alkoholową.
    Smak powtarza wrażenia zapachowe, czyli pewną pikantność przypraw na cytrusowej bazie owocowej. Dodatkowo pojawiają się wyraźne migdałowe klimaty. Piwo ma kremową konsystencję, sporo słodyczy, choć i odrobinę kwasku również, a także nieco za silnie wyeksponowany alkohol, który jednocześnie mocno grzeje w przełyku. Na końcu śladowe drożdże.
    Nagazowanie średnie, w kierunku wyższego. Subtelnie tańczy na języku.
    Butelka 330ml z przyjemną damską etykietą - wróżka kruczowłosa ma przed kulą nosa, w której to kuli znajoma sowa się chowa. Ale kapsel bez nadruku.

    Ciekawe piwo, o wyższym niż zwykle w przypadku tripla udziale cytrusowych, rześkich estrów. Z drugiej strony niepokoi zbyt słabo schowanymi spirytualiami. 7,5 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Related Topics

Collapse

  • m2200
    Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
    m2200
    Witam,

    wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

    Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
    2019-05-16, 17:06
  • darekd
    Ottakringer, G’mischtes
    darekd
    Znany wiedeński browar.

    Piwo półciemne,
    11,8% ekstr.
    4,8% alk.

    https://www.ottakringerbrauerei.at/d...ger-gmischtes/

    Aromat - kakaowe herbatniki, palone słodowość, trochę razowca
    Piana - wysoka, zwarta, umiarkowana trwałość...
    2025-01-19, 01:56
  • darekd
    Greizer, Füllhorn
    darekd
    Browar z malowniczego miasteczka Greiz w Turyngii pod granicą z Saksonią i niedaleko od Bawarii.

    Jest to "Honig Trunk" czy piwo miodowe (w składzie jest go 2,5%)

    5,4% alk.

    Na swojej stronie: https://www.greizer.de/ nie chwalą się nim w ogóle.
    ...
    2024-09-21, 23:30
  • darekd
    Renton, Lola
    darekd
    Kraftowy browar z miasta Fano w regionie Marche

    Saison z szałwią i kolendrą

    13,5% ekstr.
    5,5% alk

    https://www.birrificiorenton.it/lola-eng

    Aromat - na początku kwaskowo-cierpkie owoce, które przypominają mi pigwę, jest ziarnisty słód, potem...
    2024-08-30, 21:11
  • e-prezes
    Nepomucen, Michael
    e-prezes


    Zapewne duża część userów pamięta, że lubię dynię w piwie (lub piwo w dyni, bo i to robiłem). Po paru latach posuchy festiwalowej musiałem sprawdzić jak obecnie piwowarzy podeszli do tematu piwa dyniowego. Wielu pamięta takie z początku fali kraftu, po tym jak grzyby po deszczu...
    2022-11-29, 13:43
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...