Monpiër de Gherdëina, Piersëch

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12557

    Monpiër de Gherdëina, Piersëch

    Młody browar z Val Gardeny czyli znanej narciarzom doliny w Dolomitach.

    Pierwsza ciekawostka - nazwa jest z języka ladyńskiego. Ladynowie to jedna z grup retoromańskich zamieszkujących ten rejon. Jak na Górną Adygę czyli Górny Tyrol używa się tam też jęz. włoskiego i niemieckiego:



    Piwo jest warzone w Ortisei (niem. St. Ulrich; ladyński Urtijëi ).

    Na marginesie dodam, że wysyp kraftowych browarów jest w tym regionie.

    Browar warzy m.in. piwa z ciekawymi dodatkami - między innymi lokalnymi ziołami.

    Mój wybór z tego browaru padł na Piersëch. Jest to saison (5,6% alk.) warzony z dodatkiem lokalnego miodu + Schüttelbrot - rodzaj pieczywa, twarde płaskie, chrupkie:

    Schuttelbrot to płaski twardy chleb. Jest specjalnością austriackiego Tyrolu i włoskiej Addygi. Tak jak większość tutejszego pieczywa doprawia się go kozieradką błękitną lub kminkiem. Można go znaleźć w każdej winiarni, gdzie jest traktowany jak starter do chrupania.


    Chmiel lokalny.

    Aromat - belgijskie klimaty wiejskie + plus ciut siarki
    Piana - średnia, z trwałym kożuszkiem
    Barwa - żółto-słomkowa, mętna
    Wysycenie - średnie, musujące
    Smak - przyjemny drożdżowo-chlebowy kwasek, miód właściwie niewyczuwalny, słodowa podstawa wyraźna, przyjemna łagodna ziołowa goryczka, na finiszu dość wyraźna
    Treściwość - pełne

    Piwo ciężko opisać, bo poza składem nie ma tu większych fajerwerków, a z drugiej strony mimo swego rodzaju prostoty w odbiorze piwo jest bardzo przyjemne, pijalne i po prostu smaczne. Bardzo fajne.

    Monpiër de Gherdëina, Urtijëi. 4236 osób lubi to · 13 osób mówi o tym · 447 użytkowników tu było. Biraria | Birrificio | Brauerei | Brewery Pier artejanel de Gherdëina | Birra artigianale della Val...
    Attached Files
Przetwarzanie...
X