Butelka 0,5 ltr z kabłąkiem,alkohol 5,2%.Nie miałem pojęcia,że w San Marino produkują piwo ale kolega przywiózł mi z wycieczki do Włoch/myślałem,że dostanę "Birra Moretti"/.Opakowanie pierwsza klasa-bardzo klasyczne.Piana gęsta i dosyć trwała.Barwa słomkowo-cytrynowa z pomarańczowym poblaskiem.Opalizujące-mętnawe.Zapach sugeruje coś między gueuze a jasnym belgijskim specjalnym.W smaku przypomina belgijskie jasne piwa specjalne ale jest łagodniejsze i słabsze alkoholowo.Dość wytrawne ale przy tym lekko kwaskowate i ta kwaskowatość przenika się z wyrażną,choć umiarkowaną goryczką.Jakby lekko ziołowe.Spodziewałem się włoskiego lagera a spożyłem piwo "belgijskie".
Amarcord, E Figoun
Collapse
X
-
Wrażenia oczno-nosowo-ustne opisał kloss już dosyć dawno temu i w zasadzie mogę się z nim spokojnie zgodzić. Piwo zaskakująco pełne w smaku, widząc jego kolor spodziewałem się czegoś znacznie bardziej płaskiego a tu niespodzianka, piwo "czuć browarem" - to takie moje niedawne spostrzeżenie w niektórych piwach (niestety nie przełożyłem jeszcze tych wrażeń na język przetłumaczalny dla innych). Kwaskowate ale i przyjemnie goryczkowe.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kloss Wyświetlenie odpowiedziSpodziewałem się włoskiego lagera...
- po pierwsze, to lager (jedyny w ofercie browaru)
- po drugie, w zasadzie jest włoski bo początkowo warzony był w Rimini a dopiero potem przeniesiono produkcję do San Marino ze względów podatkowych, które wtedy były jeszcze znacząco różne na korzyść małej republiki.
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kloss Wyświetlenie odpowiedziNie miałem pojęcia,że w San Marino produkują piwo
P.S. Na stronie browaru: http://www.birraamarcord.it/home.php też nie ma ani słowa o San Marino.Ostatnia zmiana dokonana przez wrednyhawran; 2011-08-12, 00:00.Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar Demon
Comment
-
-
Ło matko !!!!! Cytujesz klossa z postu z przed 8 lat.
Po ilu byłeś
Browar w San Marino został zamknięty kilka lat temu.Ostatnia zmiana dokonana przez sibarh; 2011-08-12, 10:38.2800 nowe piwa opisałem na forum
Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sibarh Wyświetlenie odpowiedziŁo matko !!!!! Cytujesz klossa z postu z przed 8 lat.
Po ilu byłeś
Browar w San Marino został zamknięty kilka lat temu.
Dzięki za info, utwierdziłeś mnie w moim przekonaniu
A tak przy okazji, to w San Marino już w ogóle nie robią piwa? Bo teraz jak byłem we Włoszech to chciałem się tam wybrać rowerem po piwo, ale sie nie udało. I nie wiem czy mam żałowaćOstatnia zmiana dokonana przez wrednyhawran; 2011-08-12, 15:34.Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar Demon
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrednyhawran Wyświetlenie odpowiedziHehehe, no po paru byłem nie zwróciłem nawet uwagi, że to już tyle lat Chciałem się tylko dowiedzieć o co chodzi z tym browarem.
Dzięki za info, utwierdziłeś mnie w moim przekonaniu
A tak przy okazji, to w San Marino już w ogóle nie robią piwa? Bo teraz jak byłem we Włoszech to chciałem się tam wybrać rowerem po piwo, ale sie nie udało. I nie wiem czy mam żałować2800 nowe piwa opisałem na forum
Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
Comment
-
Comment