Mastri Birrai Umbri, IPA

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12791

    #1

    Mastri Birrai Umbri, IPA

    W tym wypadku IPA to Italian Pale Ale:

    Italian craft IPA: is a top-fermented India Pale Ale produced in Italy by Mastri Birrai Umbri. Find out more.


    13,5% ekstr.
    6,5% alk.,

    Aromat - słody dominują - szarlotka, od chmielu tony kwiatowe, mniej owocowe
    Piana - średnia, zwarta, trwała z koronką, zostaje na szkle
    Barwa - brudne ciemne złoto z pomarańczą, zmętnione
    Wysycenie - nie jest wysokie (nawet niższe), ale szczypie
    Smak - słodkawa, nawet słodka baza słodowa - ciastka, trochę owoców. Kontra w postacimocnej, tępej i nieco piołunowej goryczki
    Treściwość - wysoka, ciężkawe piwo

    Ciężko się to pije. Toporne, bez finezji. Kompletnie mi nie smakowało.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12791

    #2
    Zdjęcie:
    Attached Files

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • darekd
      Mastri Birrai Umbri, Cotta 21
      darekd
      Piwo z dodatkiem orkiszu (35%)
      Niefiltrowane, refermentacja w butelce. Alk. 5%

      Aromat - słodowo-owocowy (zleżałe gruszki, jabłka)
      Piana - gęsta, umiarkowanie wysoka, niezbyt trwała, zostaje dłóżej obwódka
      Barwa - miodowo-słomkowa, mętna, z osadem
      ...
      2013-03-20, 21:47
    • Pancernik
      Mastri Birrai Umbri, I Cavalieri Doppio Malto Biondo/Cotta 68
      Pancernik
      Ostatnie z trzech piw tego browaru, kupionych i przywiezionych z Włoch w obu wersjach (czyli tej i "rycerskiej", I Cavalieri).
      Piwo ma 7,5% i jest to "birra doppio malto bionda non filtrata".
      Piwo jest jasnozłote, mętne. Tworzy brudnobiałą, drobną, wysoką ale...
      2014-09-01, 09:15
    • badejza
      Mastri Birrai Umbri, Cotta 37
      badejza
      Piwo zakupione podczas pobytu we Włoszech.

      5,5% alk., 750 ml, sugerowana temperatura podania 8-10 ºC.

      Piwo zaksakuje już podczas otwierania butelki. Mianowice kapsel wystrzelił z hukiem - potem musiałem go trochę szukać.

      Piana przy pierwszym nalewaniu...
      2011-11-18, 21:03
    • darekd
      Mastri Birrai Umbri, Cotta 74
      darekd
      Piwo z dodatkiem... soczewicy (15%)
      Niefiltrowane, refermentacja w butelce. Alk. 6% czyli mocne /doppio malto/

      Aromat - ciekawy, słodowy, trochę owocowy, początkowo z małą nutką lekko syntetyczną, specyficzną, ale nie nieprzyjemną, troszkę czekolady
      Piana - dość...
      2013-03-20, 22:21
    • darekd
      ERB, Braxatoris
      darekd
      Minibrowar w pięknej Bańskiej Szczawnicy.

      Piwo górnej fermentacji, 18% ekstr., 7,2% alk.
      Chmiele Magnum, Cascade

      Aromat - owocowy (ale nie chmielowy) - głównie pieczone jabłko, karmel, banan, troszkę tonów ziołowo - ziemistych.
      Piana - raczej wysoka,...
      2019-04-29, 20:47
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...