La mi' Birra, TIPA

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19292

La mi' Birra, TIPA

5,6% alk. Butelka 0,33 nabyta w sklepiku winnym (Bottega Portanova) niedaleko lokalu Birra Baladin. Cena 6€, czyli w typowych dla Bolonii cenach.

Właściciel sklepiku mówił, że ma je gościnnie, gdyż jego przyjaciel otwarł browar w Toskanii, dokładnie w Empolii. Z profilu FB wynika, że bardziej adresują piwo do kobiet, ale IPA to IPA i jakoś nie pasuje mi do tego wizerunku. La mi' to po włosku "moje".

Trochę mnie zdziwiło, że u mnie barwa piwa odbiega od tego co widziałem na zdjęciach w necie innych konsumentów (może zmienili recepturę), więc odniosę się tylko do tego co wypiłem i notatek.
    Barwa jasna, dość klarowna, zółta. Biała, dość trwała piana. Z racji plastikowego naczynia do picia (wypite w hostelu) - bez lejsingu. Dość spora goryczka, sugerująca, że może to być tylko jakaś wersja india pale ale. W aromacie cytrusy, a jakże wszystko dość poprawnie. W odczuciu o większej mocy niż 5,6%. Jednak w miarę picia więcej ziołowych, trawiastych nut i męcząca chmielowość w posmaku. Dobry, choć nie udany produkt, jeśli ma być adresowany do kobiet.
    Attached Files

Related Topics

Collapse

• darekd
    Corzano 1985 [Granaio dei Medici], Birra di Pane
    darekd
    Piwo chlebowe z Toskanii sygnowane przez Granaio dei Medicie, firma wytwarzająca produkty na bazie lokalnego zboża (makarony itp.), która wraz z innymi lokalnymi przedsiębiorstwami wzięło się za produkcję specyficznego piwa. Do jego warzenia wykorzystano lokalny chleb Mugello (regionu na północ...
    2024-07-21, 23:26
  • Shedao
    Litwa, Wilno, Vilniaus g. 29, La Birra Pub
    Shedao
    Dość specyficzne miejsce, bo klimat trochę jak z pubu studenckiego, nazwa... sami widzicie jaka, a w ofercie belgia - Blanche, Dubbel, Witbier. Spróbowałem pierwszych dwóch, Blanche było przepyszne.

Uwaga: knajpa otwiera się o 17, a zamyka, w zależności od dnia, między 4 a 6...
    2025-01-07, 14:16
  • darekd
    Birra Salento, Riserva Aurea La IPA
    darekd
    Nowoczesny duży browar rodzinny z miejscowości Leverano w Apulii (Płw. Salentyński, obcas włoskiego buta).

4,6% alk.

Aromat - mocno dojrzałe owoce (gruszka, morela), nieco żywiczności
    Piana - średnia, zwarta, trwałą, długi kożuszek, zostaje na szkle
    ...
    2024-07-25, 21:55
  • pebejot
    Austria, Graz, Weblinger Str. 10, Sudhaus Brauerei & Restaurant
    pebejot
    Chyba pierwszy browar restauracyjny w stolicy Styrii, otwarty w 2018 roku.
    Obiekt zlokalizowany jest z dala od centrum Grazu w okolicy centrów handlowych.
    250 metrów od browaru znajduje się stacja kolejowa Graz Webling, skąd odjeżdżają pociągi podmiejskie prywatnego operatora GKB...
    2024-06-06, 10:51
  • e-prezes
    Galway Bay, Ostara
    e-prezes
    Nie wiem dlaczego kupując to piwo we włoskiej knajpce Birra Cerqua (gościnne krany) byłem przekonany, że jest to włoskie piwo. Może dlatego, że nazwa brzmiała dość tajemniczo (nie angielsko) i po szybkim sprawdzeniu co ta nazwa oznacza nie wzbudziło to moich wątpliwości. A powinno, ale...
    2023-02-16, 20:57
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...