Birra Cerqua, Four Hops

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19291

Birra Cerqua, Four Hops

4 klasyczne amerykańskie chmiele, które stały się ikonami amerykańskiego piwowarstwa, gdy my (no dobra ja) jeszcze zachwycaliśmy się koźlakiem i porterem - citra, cascade, simcoe i amarillo, są tu dlatego, gdyż jest to hołd dla amerykańskiej odmiany IPA. I taka ona jest. Klasyczna!

W necie są spore rozbieżności co do woltażu, ale to co ja piłem w Bolonii to była wersja z 5,5% alk.(tak pisało na tablicy). Było późno, lokal słabo oświetlony, ja spragniony, więc zanim pomyślałem o zdjęciu już był koniec szklanki Cena 5,5 lub 6€ za 0,3 lub 0,4. Niebrendowane szkło, a u nich 0.3/0,4 to "duże".

No a teraz o tym co w nim było i jak to odebrałem. Zacznę od końca... bo mnie nie powaliło na kolana. Dość mało wysycone, ale mimo to rześkie, wytrawne. Klarowne. Czuć tę ferię cytrusowego bukietu, ale mam wrażenie, że sosnowa nuta dominowała. Brak ciała, bo niski baling sprawiał wrażenie przegiętej chmielowości, przez co wydawało się zbyt odfermentowane, szorstkie w odbiorze..

Nie takie zapamiętałem IPA z początków mojej przygody z tym gatunkiem. Dlatego dla mnie to ledwie 3-ka.
    Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2023-02-23, 11:30. Powód: literówki

Related Topics

Collapse

• darekd
    Corzano 1985 [Granaio dei Medici], Birra di Pane
    darekd
    Piwo chlebowe z Toskanii sygnowane przez Granaio dei Medicie, firma wytwarzająca produkty na bazie lokalnego zboża (makarony itp.), która wraz z innymi lokalnymi przedsiębiorstwami wzięło się za produkcję specyficznego piwa. Do jego warzenia wykorzystano lokalny chleb Mugello (regionu na północ...
    2024-07-21, 23:26
  • Shedao
    Litwa, Wilno, Vilniaus g. 29, La Birra Pub
    Shedao
    Dość specyficzne miejsce, bo klimat trochę jak z pubu studenckiego, nazwa... sami widzicie jaka, a w ofercie belgia - Blanche, Dubbel, Witbier. Spróbowałem pierwszych dwóch, Blanche było przepyszne.

Uwaga: knajpa otwiera się o 17, a zamyka, w zależności od dnia, między 4 a 6...
    2025-01-07, 14:16
  • darekd
    Birra Salento, Riserva Aurea La IPA
    darekd
    Nowoczesny duży browar rodzinny z miejscowości Leverano w Apulii (Płw. Salentyński, obcas włoskiego buta).

4,6% alk.

Aromat - mocno dojrzałe owoce (gruszka, morela), nieco żywiczności
    Piana - średnia, zwarta, trwałą, długi kożuszek, zostaje na szkle
    ...
    2024-07-25, 21:55
  • e-prezes
    La mi' Birra, TIPA
    e-prezes
    5,6% alk. Butelka 0,33 nabyta w sklepiku winnym (Bottega Portanova) niedaleko lokalu Birra Baladin. Cena 6€, czyli w typowych dla Bolonii cenach.

Właściciel sklepiku mówił, że ma je gościnnie, gdyż jego przyjaciel otwarł browar w Toskanii, dokładnie w Empolii. Z profilu FB wynika,...
    2023-02-21, 10:40
  • e-prezes
    La mi' Birra, Turba
    e-prezes
    Niefiltrowane i niepasteryzowane, stąd lekka mętność, która mi nie przeszkadzała.
    8,2% alk. Koszt podobnie jak inne z tego browaru 6€/0,33 litra.

Piana, drobnoziarnista, gęsta i trwała. W aromacie lekko gruszka, cytrus, coś jeszcze. Mocno estrowe. Goryczka umiarkowana,...
    2023-02-23, 10:55
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...