Bezglutenowy saison z browaru w Toskanii. Nawet nagrodzony na imprezie o której nie miałem pojęcia - World Gluten Free Beer Award, organizowanej we Włoszech i chyba zbyt wielu reprezentantów spoza Włoch nie ma
Na stronie niezbyt się chwalą tym piwie, nawet w odróżnieniu od butelki jak "Belgian Strong Ale", a na butelce z tego co przetłumaczyłem sobie w składzie raczej glutenowe słody...
6,8% alk.
Aromat - sok typu multiwitamina, zbożowa szorstkość, lekki kwasek
Piana - średnia, zwarta, trwały kożuszek
Barwa - zmętniony bursztyn
Wysycenie - średnie, musujące
Smak - łagodne kwaskowe owoce, specyficzna szorstkawa zbożowość, minimalna korzenność, na finiszu delikatna goryczka, alkoholu nie czuć
Treściwość - pełne piwo
Ciekawe, przyzwoite piwo. Ta specyficzna szorstkość przypominała mi piwa z gryką, ale piłem ich niewiele i dawno, więc nie wiem czy ten bezglutenowy składnik tam wyskakuje, czy tylko tak mi się wydaje.
Na stronie niezbyt się chwalą tym piwie, nawet w odróżnieniu od butelki jak "Belgian Strong Ale", a na butelce z tego co przetłumaczyłem sobie w składzie raczej glutenowe słody...
6,8% alk.
Aromat - sok typu multiwitamina, zbożowa szorstkość, lekki kwasek
Piana - średnia, zwarta, trwały kożuszek
Barwa - zmętniony bursztyn
Wysycenie - średnie, musujące
Smak - łagodne kwaskowe owoce, specyficzna szorstkawa zbożowość, minimalna korzenność, na finiszu delikatna goryczka, alkoholu nie czuć
Treściwość - pełne piwo
Ciekawe, przyzwoite piwo. Ta specyficzna szorstkość przypominała mi piwa z gryką, ale piłem ich niewiele i dawno, więc nie wiem czy ten bezglutenowy składnik tam wyskakuje, czy tylko tak mi się wydaje.
Comment