Apuano, Pan Versato

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12784

Apuano, Pan Versato

Bezglutenowy saison z browaru w Toskanii. Nawet nagrodzony na imprezie o której nie miałem pojęcia - World Gluten Free Beer Award, organizowanej we Włoszech i chyba zbyt wielu reprezentantów spoza Włoch nie ma

Na stronie niezbyt się chwalą tym piwie, nawet w odróżnieniu od butelki jak "Belgian Strong Ale", a na butelce z tego co przetłumaczyłem sobie w składzie raczej glutenowe słody...

6,8% alk.

Acquista birra artigianale online,spedizioni in tutta Italia. La tua birra preferita direttamente a casa tua, sceglie tra Iga, Ipa, Stout, Bitter; Blanche, Apa, Strong Ale... Vendita diretta, pagamento contanti o tramite PAypal.

Aromat - sok typu multiwitamina, zbożowa szorstkość, lekki kwasek
    Piana - średnia, zwarta, trwały kożuszek
    Barwa - zmętniony bursztyn
    Wysycenie - średnie, musujące
    Smak - łagodne kwaskowe owoce, specyficzna szorstkawa zbożowość, minimalna korzenność, na finiszu delikatna goryczka, alkoholu nie czuć
    Treściwość - pełne piwo

Ciekawe, przyzwoite piwo. Ta specyficzna szorstkość przypominała mi piwa z gryką, ale piłem ich niewiele i dawno, więc nie wiem czy ten bezglutenowy składnik tam wyskakuje, czy tylko tak mi się wydaje.

• darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12784

Zdjęcie:
    Attached Files

Comment

Related Topics

Collapse

• darekd
      Corzano 1985 [Granaio dei Medici], Birra di Pane
      darekd
      Piwo chlebowe z Toskanii sygnowane przez Granaio dei Medicie, firma wytwarzająca produkty na bazie lokalnego zboża (makarony itp.), która wraz z innymi lokalnymi przedsiębiorstwami wzięło się za produkcję specyficznego piwa. Do jego warzenia wykorzystano lokalny chleb Mugello (regionu na północ...
      2024-07-21, 23:26
    • darekd
      Lubrow, Silky Stout
      darekd
      Stout owsiany, ale w składzie oprócz słodu i płatków owsianych jest również słód żytni, do którego mają w browarze najwyraźniej słabość.
      Chmiele - Pałacowy, Iunga

16% ekstr.
      5,5% alk

Aromat - słodowy, oprócz tonów palonych jest też trochę jakby...
      2025-02-14, 03:52
    • darekd
      Lubrow, Eclaron Pils
      darekd
      Ekstr. 12%
      Alk. 5,1%

Chmiele: Nectaron (NZ) oraz Eclipse (AUS)

W składzie również... słód żytni. Lubią ten słód żytni i udziwniać nim klasyki. W ich Słodowym (Vienna lager) też dorzucili trochę żytka.

Bez filtracji i pasteryzacji
      ...
      2024-09-18, 17:07
    • darekd
      Fratelli Casalini, IPA
      darekd
      Browar z Toskanii założony przez braci Casalini w 2018 r.

https://www.birrificiocasalini.it/

alk. 5%

Aromat - łagodne owoce (śliwka), drożdże, ciut ciastkowego słodu, nieznaczny chmiel
      Piana - niezbyt wysoka, średnia trwałość, trwalszy kożuszek...
      2024-07-16, 22:53
    • darekd
      San Gimignano, Agile Blonde
      darekd
      Browar z okolic pięknego, zabytkowego miasteczka San Gimignano w Toskanii

https://www.birrificiosangimignano.com/

Kupiłem ich popularne (dostępne w supermarkecie) piwo, ale warzą też piwa fermentacji spontanicznej z użyciem miejscowych owoców (na czele z winogronami)...
      2024-06-17, 23:36
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...